Trap niet in phishing mails met deze handige checklist

5 maart 2018 | Online veiligheid, Uw Computerstudent Blog

Phishing mail herkennen, hoe doet u dat? Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail. Onze student heeft een handige checklist voor u opgesteld.

Hoe kan ik phishing mail herkennen

  • Afzender: Het e-mailadres van de afzender wijkt af van het e-mailadres van het bedrijf waar de e-mail over gaat. Soms is het overduidelijk, u krijgt een mail van de NS maar in het afzender komt het woord NS niet voor. Soms is het minder duidelijk.
  • Taalgebruik: Phishing mails bevatten vaak taalfouten. Soms ziet het er uit alsof iemand de tekst vertaald heeft met Google Translate. De phishing mails die onze student voorbij heeft zien komen zien er helaas steeds professioneler en netter uit.
  • U moet op een link klikken: In veel phishing mails wordt u dringend verzocht om op een link te klikken. Er staat bijvoorbeeld dat u moet betalen of dat u uw gegevens moet verifiëren. Klik hier niet op. In dit artikel kunt u lezen hoe u gemakkelijk kunt zien of de link betrouwbaar is. Wilt u weten of u misschien nog een rekening moet betalen? Log dan in op de website van de instantie zelf door het internetadres in uw browser te typen.
  • Informatie: Een bank vraagt u nooit om uw pincode, tan-code of wachtwoord. In phishing mails wordt er wel naar dit soort informatie gevraagd. Geef de informatie nooit.
  • Bijlagen: Soms wordt er in de phishing mails gevraagd om een bijlage te openen. Open deze bijlagen niet! Ze kunnen een virus, spyware of ransomware bevatten.
  • Te mooi om waar te zijn: Een cadeaukaart, een mooie villa, of een gigantisch mooie prijs. In phishing mails worden vaak dingen geboden die te mooi zijn om waar te zijn.

Is het phishing mail?

Blokkeer dan gelijk de afzender en rapporteer de mail als ongewenst.

Wat te doen bij twijfel?

Twijfelt u nog? Op de website van Fraudehelpdesk vindt u nieuws en informatie over recente phishing mails. Ook kunt u contact opnemen met het bedrijf uit wiens naam de e-mail is verstuurd. Zij kunnen u vertellen of zij die e-mail daadwerkelijk verstuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van phishing mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Laatste update Internet Explorer 10 uitgebracht

Microsoft brengt vandaag de laatste update uit voor de versies 8, 9 en 10 van de internetbrowser Internet Explorer. Vanaf vandaag worden deze versies niet meer ondersteund. Gebruikers lopen daardoor een beveiligingsrisico en doen er dan ook goed aan te upgraden naar...

Veilig mobiel bankieren: hoe zit dat?

Bent u ook al aan het mobiel bankieren geslagen? Stuurt u weleens een Tikkie of betaalt u via iDeal op uw telefoon? Het werkt allemaal heel gemakkelijk en snel, maar hoe weet u zeker dat u veilig bezig bent?

Is Linux iets voor mij?

U heeft er misschien wel eens van gehoord: Linux. Maar… wat is dat “Linux” nou precies, en wat kunt u ermee? Dat leggen we u graag uit! Ooit begonnen computers met besturingssystemen die op floppies pasten. Dat waren de zogenaamde Disk Operating Systems...

Is uw laptop kapot? Hier heeft u recht op.

Het kan ineens gebeuren: uw nieuwe laptop die opeens niet meer opstart of na een valpartij finaal kapot is gegaan. Een zure appel om

Meneer Strubbe met z’n aaipet: kent u hem al (nog)?

Bij Uw Computerstudent ontmoeten we vaak hippe ouderen. Met het internet blijven ze in contact met (klein)kinderen en regelen ze administratieve zaken nog zelf. Maar bij het zien van dit filmpje werden we even stil… Prachtig hoe Meneer Strubbe aan de consumentenbond uitlegt hoe blij hij is met zijn aaiipet!

Pro-tips: super handige sneltoetsen voor in Chrome en Firefox

Werkt u veel met de computer, dan bent u vast wel bekend met sommige sneltoetsen zoals ctrl+c en ctrl+v. Onze student deelt vandaag graag de beste sneltoetsen voor Chrome en Firefox. Wellicht kent u één of meerdere van deze sneltoetsen al, maar voor het gemak hebben we ze toch even op een rijtje gezet voor u!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!