Trap niet in phishing mails met deze handige checklist

5 maart 2018 | Uw Computerstudent Blog, Online veiligheid

Phishing mail herkennen, hoe doet u dat? Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail. Onze student heeft een handige checklist voor u opgesteld.

Phishing

Hoe kan ik phishing mail herkennen

  • Afzender: Het e-mailadres van de afzender wijkt af van het e-mailadres van het bedrijf waar de e-mail over gaat. Soms is het overduidelijk, u krijgt een mail van de NS maar in het afzender komt het woord NS niet voor. Soms is het minder duidelijk.
  • Taalgebruik: Phishing mails bevatten vaak taalfouten. Soms ziet het er uit alsof iemand de tekst vertaald heeft met Google Translate. De phishing mails die onze student voorbij heeft zien komen zien er helaas steeds professioneler en netter uit.
  • U moet op een link klikken: In veel phishing mails wordt u dringend verzocht om op een link te klikken. Er staat bijvoorbeeld dat u moet betalen of dat u uw gegevens moet verifiëren. Klik hier niet op. In dit artikel kunt u lezen hoe u gemakkelijk kunt zien of de link betrouwbaar is. Wilt u weten of u misschien nog een rekening moet betalen? Log dan in op de website van de instantie zelf door het internetadres in uw browser te typen.
  • Informatie: Een bank vraagt u nooit om uw pincode, tan-code of wachtwoord. In phishing mails wordt er wel naar dit soort informatie gevraagd. Geef de informatie nooit.
  • Bijlagen: Soms wordt er in de phishing mails gevraagd om een bijlage te openen. Open deze bijlagen niet! Ze kunnen een virus, spyware of ransomware bevatten.
  • Te mooi om waar te zijn: Een cadeaukaart, een mooie villa, of een gigantisch mooie prijs. In phishing mails worden vaak dingen geboden die te mooi zijn om waar te zijn.

Is het phishing mail?

Blokkeer dan gelijk de afzender en rapporteer de mail als ongewenst.

Wat te doen bij twijfel?

Twijfelt u nog? Op de website van Fraudehelpdesk vindt u nieuws en informatie over recente phishing mails. Ook kunt u contact opnemen met het bedrijf uit wiens naam de e-mail is verstuurd. Zij kunnen u vertellen of zij die e-mail daadwerkelijk verstuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van phishing mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Gratis apps voor nieuwe hobby’s

Gratis apps voor nieuwe hobby's Bent u op zoek naar nieuwe hobby's om uw vrije tijd mee te vullen? Of bent u al begonnen aan een nieuwe passie en zoekt u wat handige tools om u te helpen groeien? Gelukkig zijn er tal van gratis apps beschikbaar die u kunnen...

Welkom

Welkom op de blog van Uw Computerstudent! Hier zullen we u op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen op het gebied van computers. Zo maakt u kennis met nieuwe online diensten, bijvoorbeeld om werken in de cloud mogelijk te maken. Maar ook veel goede tips om...

Welkom in 2018! Maak nu uw boodschappenlijstje met Siri.

Heeft u de nieuwste update van de Appie-app van Albert Heijn al op uw iPhone en/of iPad?

Met de Appie-app kunt u eenvoudig producten vinden, uw persoonlijke bonussen inzien, recepten bekijken maar ook een boodschappenlijstje opstellen. Eenvoudig in de app zelf, maar ook via stemassistent Siri! Het enige wat u hoeft te doen is …

Skype gebruiken op de iPad

Skype op de iPad, super handig! Nu we elkaar even niet in het echt kunnen spreken, is het handig…

4 Valentijnsapps die ook na Valentijnsdag nog handig zijn

4 handige Valentijnsdag apps die u ook ná Valentijnsdag nog wilt gebruiken! Lees snel verder.

5 tips om beter thuis te werken

Hoe blijft thuiswerken leuk, productief en gezond? Wij hebben 5 tips om beter thuis te werken!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!