Gemakkelijk nep e-mail herkennen

2 februari 2018 | Online veiligheid, Uw Computerstudent Blog

We krijgen regelmatig de vraag hoe u valse e-mail kunt herkennen. Onze student heeft zijn eigen spambox in de gaten gehouden en legt u graag uit waar u op moet letten.

Iedereen ontvangt met enige regelmatig spam en het meeste daarvan verdwijnt automatisch in uw spambox. Maar wat nu als het in uw inbox terecht komt? En als de e-mail er wel heel echt uit ziet?

Nep e-mails worden verstuurd door internetcriminelen om zo uw gegevens te verkrijgen. Ze hopen dat u op de link in de mail klikt en daar uw code invoert. Dit noemen ze ‘phishing’. Er is een gemakkelijke manier om nep mails te herkennen. U controleert, zonder dat u op de link klikt, waar de link in de mail heen verwijst. Als de link naar een bekende website verwijst dan is de mail echt, als de link naar een onbekend adres verwijst is het phishing. Controleer het adres goed, soms lijkt de link echt maar staat er toch iets geks in de link.

nep mail herkennen

Hoe kan ik de links in mijn e-mail controleren?

  • Open het mail bericht
  • Beweeg het pijltje van uw muis over een link in het bericht. Niet klikken!
  • Het adres waar de link naar verwijst wordt nu weergegeven in de statusbalk onderaan uw browser of bij de link zelf.

Zo kunt u altijd controleren of een link echt is. U kunt op de website van de bank of instantie zien hoe het webadres er uit hoort te zien.

Wat te doen bij twijfel over nep e-mail?

  • U kunt deze checklist over phishing mail nalopen. Soms herkent u phishing mailtjes al meteen omdat de afzender niet klopt, er veel spelfouten in de mail zitten of omdat u geen klant bent bij de desbetreffende instantie of bank.
  • U kunt bij de stichting Fraudehelpdesk een melding doen. Deze stichting heeft een pagina met actueel gemelde phishing mails. Zo kunt u gelijk controleren of de mail al is gemeld en of u gelijk had om dit bericht niet te vertrouwen.
  • Neem contact op met de instantie of bank om te controleren of ze u daadwerkelijk een e-mail gestuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van nep e-mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Nieuwe firmware HP printers zorgt voor printfout

Maakt u gebruik van cartridges van een huismerk (bijvoorbeeld van 123inkt.nl) in uw HP printer en ervaart u opeens printproblemen? Dat zou heel goed kunnen komen door een firmware update vanuit HP.

Wat is dropbox?

Wat is Dropbox? Waar kunt u het voor gebruiken en hoe werkt het? Onze Dropbox expert legt het u graag uit!

Groot beveiligingsprobleem Internet Explorer

Er is een groot beveiligingsprobleem ontdekt in alle recente versies van Internet Explorer. Hackers kunnen daarmee op afstand virussen en malware op uw computer installeren.  Internet Explorer is een onderdeel van Windows. Als u van Windows XP of Windows 7 gebruik...

3 handige apps voor alle hulp sinterklazen

Heeft u hulp nodig met rijmen, wilt u uw kinderen of kleinkinderen even laten bellen met Sinterklaas? Of gemakkelijk lootjes trekken? Wij hebben de juiste apps voor u!

Zo doet u langer met de batterij van uw smartphone

Gebruikt u uw smartphone om het menu van het pittoreske restaurantje in Kroatië te ontcijferen met Google Translate? Bent u aan het kamperen en is er alleen stopcontact in het wc gebouw (waar u eigenlijk uw smartphone niet op mag laden)? Of bent u uw wereldstekker vergeten en zijn alle winkels dicht? Hoe dan ook, het zou erg vervelend zijn als uw batterij opeens leeg is. Met deze tips zorgt u ervoor dat uw batterij zo lang mogelijk mee gaat!

De AVG – wat zijn uw rechten?

Vandaag bespreken we uw rechten onder de AVG. Welke rechten heeft u erbij gekregen en wat betekent dit voor u?