Gemakkelijk nep e-mail herkennen

2 februari 2018 | Uw Computerstudent Blog, Online veiligheid

We krijgen regelmatig de vraag hoe u valse e-mail kunt herkennen. Onze student heeft zijn eigen spambox in de gaten gehouden en legt u graag uit waar u op moet letten.

Iedereen ontvangt met enige regelmatig spam en het meeste daarvan verdwijnt automatisch in uw spambox. Maar wat nu als het in uw inbox terecht komt? En als de e-mail er wel heel echt uit ziet?

Nep e-mails worden verstuurd door internetcriminelen om zo uw gegevens te verkrijgen. Ze hopen dat u op de link in de mail klikt en daar uw code invoert. Dit noemen ze ‘phishing’. Er is een gemakkelijke manier om nep mails te herkennen. U controleert, zonder dat u op de link klikt, waar de link in de mail heen verwijst. Als de link naar een bekende website verwijst dan is de mail echt, als de link naar een onbekend adres verwijst is het phishing. Controleer het adres goed, soms lijkt de link echt maar staat er toch iets geks in de link.

nep mail herkennen

Hoe kan ik de links in mijn e-mail controleren?

  • Open het mail bericht
  • Beweeg het pijltje van uw muis over een link in het bericht. Niet klikken!
  • Het adres waar de link naar verwijst wordt nu weergegeven in de statusbalk onderaan uw browser of bij de link zelf.

Zo kunt u altijd controleren of een link echt is. U kunt op de website van de bank of instantie zien hoe het webadres er uit hoort te zien.

Wat te doen bij twijfel over nep e-mail?

  • U kunt deze checklist over phishing mail nalopen. Soms herkent u phishing mailtjes al meteen omdat de afzender niet klopt, er veel spelfouten in de mail zitten of omdat u geen klant bent bij de desbetreffende instantie of bank.
  • U kunt bij de stichting Fraudehelpdesk een melding doen. Deze stichting heeft een pagina met actueel gemelde phishing mails. Zo kunt u gelijk controleren of de mail al is gemeld en of u gelijk had om dit bericht niet te vertrouwen.
  • Neem contact op met de instantie of bank om te controleren of ze u daadwerkelijk een e-mail gestuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van nep e-mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Zo stelt u een nieuwe iPhone in: Een handleiding plus 5 essentiële tips

Zo stelt u een nieuwe iPhone in: Een handleiding plus 5 essentiële tips U heeft een nieuwe of een refurbished iPhone gekocht en u wilt deze natuurlijk snel in gebruik nemen. Of u nu een doorgewinterde Apple-gebruiker bent of compleet nieuw bent met Apple, het...

De leukste apps voor deze zomer

De leukste apps voor deze zomer Met de zomer in volle gang is het tijd om te genieten van de warme dagen, lange avonden en vakanties. En wat is een betere manier om optimaal van de zomer te genieten dan met behulp van handige en leuke apps op uw smartphone? In deze...

Tip: Een gedeelde agenda maken met Google agenda

Samen met vrienden of collega’s werken met een agenda voor de gezamenlijke activiteiten? Google agenda biedt een uitkomst! Onze student geeft u graag handige tips om het zelf in te kunnen regelen! Hoe? Lees hier meer!

Sneller internetten met nieuwe Firefox Quantum

De vernieuwde, verbeterde en snellere versie van de populaire browser Firefox is onlangs uitgebracht: Firefox Quantum. Volgens de maker (dat is Mozilla) is het de grootste update sinds 2004 – en dat is te merken! Niet alleen is de browser…

Markten bezoeken op vakantie

Markten bezoeken op vakantie Het bezoeken van een markt is een geliefde activiteit op vakantie. U ontmoet de lokale bevolking, kunt de authentieke smaken van de regio proeven en het is gewoon heel gezellig. Kortom, markten bezoeken op vakantie is een geweldige manier...

Het installeren en gebruiken van een VPN

Hulp bij het installeren en gebruiken van een VPN Het gebruiken van een VPN kan voor veel mensen voordelen opleveren. Maar eerst wilt u misschien weten wat een VPN eigenlijk is. De afkorting VPN staat voor de Engelse term Virtual Private Network. In de praktijk...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!