Gemakkelijk nep e-mail herkennen

2 februari 2018 | Online veiligheid, Uw Computerstudent Blog

We krijgen regelmatig de vraag hoe u valse e-mail kunt herkennen. Onze student heeft zijn eigen spambox in de gaten gehouden en legt u graag uit waar u op moet letten.

Iedereen ontvangt met enige regelmatig spam en het meeste daarvan verdwijnt automatisch in uw spambox. Maar wat nu als het in uw inbox terecht komt? En als de e-mail er wel heel echt uit ziet?

Nep e-mails worden verstuurd door internetcriminelen om zo uw gegevens te verkrijgen. Ze hopen dat u op de link in de mail klikt en daar uw code invoert. Dit noemen ze ‘phishing’. Er is een gemakkelijke manier om nep mails te herkennen. U controleert, zonder dat u op de link klikt, waar de link in de mail heen verwijst. Als de link naar een bekende website verwijst dan is de mail echt, als de link naar een onbekend adres verwijst is het phishing. Controleer het adres goed, soms lijkt de link echt maar staat er toch iets geks in de link.

nep mail herkennen

Hoe kan ik de links in mijn e-mail controleren?

  • Open het mail bericht
  • Beweeg het pijltje van uw muis over een link in het bericht. Niet klikken!
  • Het adres waar de link naar verwijst wordt nu weergegeven in de statusbalk onderaan uw browser of bij de link zelf.

Zo kunt u altijd controleren of een link echt is. U kunt op de website van de bank of instantie zien hoe het webadres er uit hoort te zien.

Wat te doen bij twijfel over nep e-mail?

  • U kunt deze checklist over phishing mail nalopen. Soms herkent u phishing mailtjes al meteen omdat de afzender niet klopt, er veel spelfouten in de mail zitten of omdat u geen klant bent bij de desbetreffende instantie of bank.
  • U kunt bij de stichting Fraudehelpdesk een melding doen. Deze stichting heeft een pagina met actueel gemelde phishing mails. Zo kunt u gelijk controleren of de mail al is gemeld en of u gelijk had om dit bericht niet te vertrouwen.
  • Neem contact op met de instantie of bank om te controleren of ze u daadwerkelijk een e-mail gestuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van nep e-mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Wachtwoorden Apple Mac-gebruikers gestolen door virus

Er is nieuwe malware gerapporteerd die gebruikersnamen en wachtwoorden van Mac-gebruikers steelt, aldus de makers van de virusscanner Eset. De gegevens komen uit de 'Sleutelhanger', het Mac-programma dat gevoelige informatie voor gebruikers op een veilige manier...

Uw Google Agenda delen met familie in drie eenvoudige stappen

Het klinkt ingewikkeld: een gedeelde agenda aanmaken. Hierdoor bent u er wellicht nog niet aan begonnen. Maar niets is minder waar! Het is eigenlijk heel eenvoudig als u deze stappen volgt!

Welkom in 2018! Maak nu uw boodschappenlijstje met Siri.

Heeft u de nieuwste update van de Appie-app van Albert Heijn al op uw iPhone en/of iPad?

Met de Appie-app kunt u eenvoudig producten vinden, uw persoonlijke bonussen inzien, recepten bekijken maar ook een boodschappenlijstje opstellen. Eenvoudig in de app zelf, maar ook via stemassistent Siri! Het enige wat u hoeft te doen is …

Nieuw BTW-tarief

U heeft er ongetwijfeld van gehoord: het hoge btw-tarief gaat van 19 naar 21 procent. Uw Computerstudent heeft echter besloten haar tarieven te handhaven en de btw-verhoging voor u te betalen. Dit betekent dat onze tarieven voor consumenten onveranderd laag blijven: €...

Windows 11

Windows 11 Een paar jaar geleden zeiden ze bij Microsoft nog dat Windows 10 de laatste Windows zou zijn als échte versie. Daarna zou het als een service worden aangeboden, net zoals Office 365. Echter bleek niets minder waar: Op 5 oktober 2021 heeft Microsoft Windows...

CTB locker virus verwijderen en bestanden herstellen?

Wij zien het CTB Locker Virus steeds vaker voorbij komen. Erg vervelend: het virus 'gijzelt' uw bestanden. Alleen tegen betaling van een geldbedrag van honderden euro's krijgt u uw bestanden terug. Wat nu? Uw Computerstudent heeft het virus onderzocht. Wat kunt u doen...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!