Gemakkelijk nep e-mail herkennen

2 februari 2018 | Uw Computerstudent Blog, Online veiligheid

We krijgen regelmatig de vraag hoe u valse e-mail kunt herkennen. Onze student heeft zijn eigen spambox in de gaten gehouden en legt u graag uit waar u op moet letten.

Iedereen ontvangt met enige regelmatig spam en het meeste daarvan verdwijnt automatisch in uw spambox. Maar wat nu als het in uw inbox terecht komt? En als de e-mail er wel heel echt uit ziet?

Nep e-mails worden verstuurd door internetcriminelen om zo uw gegevens te verkrijgen. Ze hopen dat u op de link in de mail klikt en daar uw code invoert. Dit noemen ze ‘phishing’. Er is een gemakkelijke manier om nep mails te herkennen. U controleert, zonder dat u op de link klikt, waar de link in de mail heen verwijst. Als de link naar een bekende website verwijst dan is de mail echt, als de link naar een onbekend adres verwijst is het phishing. Controleer het adres goed, soms lijkt de link echt maar staat er toch iets geks in de link.

nep mail herkennen

Hoe kan ik de links in mijn e-mail controleren?

  • Open het mail bericht
  • Beweeg het pijltje van uw muis over een link in het bericht. Niet klikken!
  • Het adres waar de link naar verwijst wordt nu weergegeven in de statusbalk onderaan uw browser of bij de link zelf.

Zo kunt u altijd controleren of een link echt is. U kunt op de website van de bank of instantie zien hoe het webadres er uit hoort te zien.

Wat te doen bij twijfel over nep e-mail?

  • U kunt deze checklist over phishing mail nalopen. Soms herkent u phishing mailtjes al meteen omdat de afzender niet klopt, er veel spelfouten in de mail zitten of omdat u geen klant bent bij de desbetreffende instantie of bank.
  • U kunt bij de stichting Fraudehelpdesk een melding doen. Deze stichting heeft een pagina met actueel gemelde phishing mails. Zo kunt u gelijk controleren of de mail al is gemeld en of u gelijk had om dit bericht niet te vertrouwen.
  • Neem contact op met de instantie of bank om te controleren of ze u daadwerkelijk een e-mail gestuurd hebben.

Tot slot.

Succes met het controleren van uw e-mails! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het herkennen van nep e-mail? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Einde ondersteuning Windows XP

Na 8 april 2014 stopt de technische ondersteuning voor Windows XP en stoppen ook de automatische updates die je pc helpen beschermen. Als je Windows XP blijft gebruiken, kan je computer kwetsbaar worden voor beveiligingsrisico's en virussen. Een versie van Windows die...

Overstappen van internetprovider

Overstappen van internetprovider Heeft u besloten om over te stappen van internetprovider? Of durft u hier niet aan te beginnen omdat u denkt dat dit te veel gedoe oplevert? In dat geval is deze blog speciaal voor u. Zo komt u er achter dat dit allemaal best wel mee...

Daniel, computerstudent in Rotterdam

Tegenwoordig is bijna alles digitaal, of u het nou wilt of niet. Voor veel mensen is dat lastig, daarom help ik ze graag als computerstudent. Omdat ik weet wat voor verschil het kan maken, ga ik altijd tot het uiterste en vertrek ik pas als de klant tevreden is. Dat...

Wat zocht u in 2017 op Google?

Google heeft bekend gemaakt wat ons in 2017 in Nederland het meeste bezig hield. Ze hebben een verzameling gemaakt van de meest voorkomende zoektermen. Het meest gezochte zoekwoord van 2017 is helaas geen leuke…

Zo werken QR-codes

U heeft ze vast wel eens gezien. QR-codes vullen meer en meer ons straatbeeld, u vindt ze in tijdschriften en kranten en ook op internet zijn ze alom aanwezig. Wat zijn het, wat kunt u ermee en hoe gaat u ermee om? Uw Computerstudent legt uit. QR-codes zijn een...

Trap niet in phishing mails met deze handige checklist

Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail. Onze student heeft een handige checklist voor u opgesteld.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!