Ransomware: Voorkomen is beter dan genezen.

30 juni 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware: Voorkomen is beter dan genezen.

by | 30 juni 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware. Het blijft eng en we merken dat u er nog veel vragen over heeft. Deze beantwoorden we natuurlijk graag! Onze student legt uit wat ransomware is en hoe u het kunt voorkomen.

ransomware voorkomen

Wat is ransomware?

Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. Omdat u niet ziet dat het gebeurd merkt u het pas als het al te laat is. Uw bestanden zijn vergrendeld en de criminelen eisen ‘losgeld’ om uw bestanden te ontgrendelen. Ransomware verspreid zich via e-mail en malafide of gehackte websites.

Wat kan ik doen om ransomware te voorkomen?

Het voorkomen van ransomware is niet eenvoudig, maar u kunt al veel zelf doen. Wilt u hulp hierbij, dan komt Uw student graag bij u langs om uw computer te beveiligen tegen ransomware.

  • Backup: Zorg voor een goede backup op een externe harde schijf. Zorg dat u deze ontkoppelt na het maken van de backup. Ransomware verspreid zich ook over aangesloten apparatuur.
  • Antivirusprogramma: Gebruik een bijgewerkt en veilig antivirusprogramma. Zie bijvoorbeeld De Consumentenbond voor meer informatie over goede antivirusprogramma’s.
  • Klik niet op malafide links: Krijgt u e-mail van een onbekende afzender? Open deze niet en klik niet op de linkjes die erin zitten. Dit geldt ook voor websites. Lees goed wat er staat voordat u ergens op klikt.
  • Blijf alert: ziet u iets wat u niet vertrouwt? Klik er niet op en schakel waar gewenst één van onze kundige studenten in om advies in te winnen
  • Houdt uw computer up-to-date: Als er updates zijn voor uw computer, voer deze dan zo snel mogelijk uit. Zo is uw computer altijd up-to-date met de laatste (beveiligings)updates.

Is mijn computer voldoende beveiligd?

Twijfelt u of u voldoende beveiligd bent tegen ransomware? Onze student komt graag bij u langs om te controleren of uw beveiliging voldoende is en adviseert u waar nodig. Wij noemen dat de Computer APK: uw computer wordt gekeurd op tientallen punten, van veiligheid tot snelheid. Maak ook een afspraak!

Wat moet ik doen als ik toch getroffen ben door ransomware?

Bent u toch getroffen door ransomware? Doe aangifte bij de politie en betaal nooit het gevraagde geldbedrag. Er zijn allerlei manieren om uw bestanden te herstellen. Het is niet gegarandeerd dat u uw bestanden terugkrijgt na de betaling, begin er daarom niet aan. Met het betalen houdt u deze vorm van criminaliteit in stand. Een goede website om te bekijken is No More Ransomware. Deze is opgezet door onder andere Europol’s European Cybercrime Centre, het High Tech Crime team van de Nederlandse politie.

Wist u dat? Zowel het controleren van uw backup, als het beveiligen tegen ransomware zijn een vast onderdeel van onze Computer APK.

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Windows 10 nog steeds gratis beschikbaar

Wist u dat u met een slimme truc nog steeds gratis Windows 10 kunt krijgen? Wij vertellen u er graag meer over!

Onmisbare apps voor een campervakantie

Onmisbare apps voor een campervakantie Op vakantie met de camper? Gelijk heeft u! De vrijheid, de flexibiliteit en het avontuur zorgen ervoor dat steeds meer mensen voor een camper(vakantie) kiezen. Bent u gezegend met een camper of gaat u er een huren deze zomer?...

De leukste apps voor deze zomer

De leukste apps voor deze zomer Met de zomer in volle gang is het tijd om te genieten van de warme dagen, lange avonden en vakanties. En wat is een betere manier om optimaal van de zomer te genieten dan met behulp van handige en leuke apps op uw smartphone? In deze...

Locky Virus verwijderen en bestanden herstellen

Wij zien het Locky Virus steeds vaker voorbij komen. Erg vervelend: het virus ‘gijzelt’ uw bestanden. Alleen tegen betaling van honderden euro’s krijgt u uw bestanden terug. Uw eigen Computerstudent heeft het virus onderzocht. Wat kunt u doen om u te beschermen? En wat te doen als u een infectie heeft…

De AVG – wat doet Uw Computerstudent er mee?

Vandaag delen we graag met u wat Uw Computerstudent doet aan de AVG en hoe wij er voor zorgen…

De beste budget tablets volgens onze studenten

De beste budget tablets volgens onze studenten Een budget tablet is erg handig voor de kleine dagelijkse dingen zoals YouTube filmpjes kijken, mailen of internetten. Maar ook in de keuken kan een goede prijs-kwaliteit tablet goed helpen, om bijvoorbeeld uw favoriete...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!