Uw wifi-netwerk blijkt niet veilig! Wat kunt u zelf doen?

door | 20 oktober 2017 | Uw Computerstudent Blog

De afgelopen week is bekend geworden dat onze wifi-netwerken niet zo veilig zijn als gedacht. Miljoenen apparaten zijn kwetsbaar door een lek in WPA2. Hieronder leest u meer.

Het is de eerste keer dat er een lek gevonden is in WPA2. WPA2 is de technologie waarmee veel draadloze netwerken beveiligd zijn. Het lek maakt het niet mogelijk om uw wifi-wachtwoord te raden. Wel kan door het lek een kwaadwillend persoon cookies of wachtwoorden voor websites uitlezen en daarmee inloggen op uw accounts.

Wat kunt ik doen om mezelf te beschermen?

Het belangrijkste advies luidt om alle apparaten met een wifi-verbinding te updaten. Het allerbelangrijkste zijn hierbij uw computer en telefoon. Voor uw smartphone kunt u 7 november voor Android een update verwachten en Apple geeft aan dat binnen enkele weken de nieuwste iOS 11-update te downloaden is met hierin een oplossing tegen het lek.
Microsoft heeft inmiddels een Windows-update uitgeberacht. Deze wordt automatisch geïnstalleerd als u ‘automatische updates’heeft ingeschakeld. Apple heeft nog niets bekend gemaakt over een update voor hun laptops en desktops.
Mocht u zeker willen zijn dat u de juiste update heeft, dan helpen we u natuurlijk graag!

Hierna is het belangrijk om de router te updaten. Ziggo en KPN hebben al laten weten dat ze het lek aan het onderzoeken zijn, maar weten nog niet wanneer we een update voor de routers kunnen verwachten. Weet u welke router u in de kast heeft staan? Op deze website houdt iemand bij voor welke routers er al een update is.

Wat kunt u verder nog doen?

Onze computerstudent heeft nog twee tips voor u verzameld:

  • u kunt gebruik maken van een VPN-dienst. Dit is een extra versleutingslaag boven op WPA2. De meeste VPN-diensten zijn betaald, op deze website kunt u zien welke VPN-diensten goed uit de bus komen.
  • probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van websites die een slotje in de adresbalk hebben. Deze websites beginnen met https. Dit voegt een extra beveiliging toe waardoor bijvoorbeeld uw inloggegevensd worden beschermd.

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Ervaren Computerstudent aan huis

Uw Computerstudent biedt Computerhulp en Computerles aan Huis. Onze student komt bij u aan huis. Zie ook onze eerlijke tarieven of maak direct een afspraak.

Afspraak maken

Meer leuke blogs

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!