Ransomware? Zo voorkomt u het.

15 mei 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware? Zo voorkomt u het.

by | 15 mei 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware (ook wel ‘Gijzelsoftware genoemd) is de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Dit weekend dook een nieuw virus op dat zich massaal verspreidde over Windows computers, ook in Nederland. Wij leggen u uit wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware. En wat te doen als u onverhoopt tóch te maken krijgt met ransomware. Maar eerst vertellen we u wat het eigenlijk precies is.

Wat is Ransomware (Gijzelsoftware)?

Ransomware is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. U ontvangt dan een bericht van de ‘gijzelaars’ dat uw bestanden alleen terugkrijgt tegen betaling van een bedrag (vaak enkele honderden euro’s). Vaak treffen de hackers hiermee foto’s of belangrijke zakelijke bestanden. Het virus verspreidt zich vaak per e-mail en via gehackte websites.

unnamed

 

Hoe kan ik ransomware voorkomen?

Het voorkomen van Ransomware is niet eenvoudig, maar u kunt al heel veel zelf doen. Onze student heeft de volgende tips voor u verzameld. Vanzelfsprekend komt onze student bij u in de buurt graag bij u langs voor onze Computer APK.

  • Gebruik een bijgewerkt en veilig antivirusprogramma. Alle virusscanners in onze webwinkel bieden goede bescherming tegen ransomware.
  • Krijgt u een e-mail van iemand die u niet kent? Open dan de bijlage niet.
  • Klik niet op links in uw e-mail.
  • Maak regelmatig een back-up van uw bestanden, bijvoorbeeld elke week;
  • Sluit een pop-up altijd met ALT-F4, klik nooit op akoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten;
  • Werk uw software bij met de laatste updates;
  • Download alleen software en bestanden die u vertrouwt.

Twijfelt u of u voldoende beveiligd bent tegen ransomware? Onze student komt graag bij u langs om te controleren of uw beveiliging voldoende is en adviseert u waar nodig. Wij noemen dat de Computer APK: uw computer wordt gekeurd op tientallen punten, van veiligheid tot snelheid. Maak ook een afspraak!

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

 

Bent u toch slachtoffer geworden van ransomware?

Krijgt u onverhoopt toch te maken met ransomware? Betaal in ieder geval nooit het geldbedrag. Er bestaan verschillende methoden om ransomware te verwijderen. Onze student helpt u hier graag bij.

Belangrijk is om te zorgen dat u altijd een recente backup heeft van uw bestanden. Zo kunnen er bij een ransomware aanval geen bestanden verloren gaan. Een back-up maakt u op een extern en loskoppelbaar apparaat, zoals bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf, zodat de ransomware er niet bij kan.

Wist u dat? Zowel het controleren van uw backup, als het beveiligen tegen ransomware zijn een vast onderdeel van onze Computer APK.

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Hoe zet ik twee vensters naast elkaar in Windows?

Vindt u het vervelend om tussen twee vensters te moeten wisselen? Bijvoorbeeld als u iets wilt vergelijken of als u notities aan het maken bent. Wist u dat u ze ook naast elkaar kunt zetten? Dit kan op twee manieren, met sneltoetsen of door de vensters te slepen.

Muziek luisteren met Spotify

Wilt u nieuwe muziek ontdekken of juist lekker genieten van Golden Oldies? Dat kan met Spotify. Onze student gebruikt het dagelijks en helpt u graag met het eerste gebruik.

Spotify is een muziekdienst waarmee u op uw computer, tablet of telefoon muziek kunt luisteren via het internet. U kunt zich inschrijven voor deze dienst, er is een betaalde en een onbetaalde variant. Met de gratis variant kunt u onbeperkt muziek…

4 handige programma’s om mee te videobellen

Is er binnenkort iemand jarig en wilt u met de hele familie even videobellen?  Of wilt u samen met uw collega’s een gesprek voeren? Even gezellig kletsen met uw vriendinnen? Wij hebben 4 handige programma’s op een rijtje gezet waarmee u zó aan het videobellen bent!...

Werken met Dropbox

Werken met Dropbox, hoe gaat dat? Waar is het handig voor? En hoe zet u uw eerste bestand online? Onze Dropbox expert legt het u graag uit!

Gebruikt u nog Windows 7? Dan is dit bericht voor u!

Gebruikt u nog Windows 7? Dan is het goed om weten dat de ondersteuning van het besturingssysteem officieel stopt op 14 januari 2020. Microsoft adviseert om over te stappen naar Windows 10. Hoe doet u dit?

Leuk nieuw snufje: afstand meten met Google Earth

Google Earth heeft een leuk nieuw snufje dat we graag met u delen. U kunt nu de afstand tussen twee punten meten. Voorlopig is dit leuke snufje alleen op Android en Chrome apparaten. Als u een iPhone of iPad heeft dan moet u nog iets langer wachten tot u …

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!