Ransomware? Zo voorkomt u het.

door | 15 mei 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware (ook wel ‘Gijzelsoftware genoemd) is de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Dit weekend dook een nieuw virus op dat zich massaal verspreidde over Windows computers, ook in Nederland. Wij leggen u uit wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware. En wat te doen als u onverhoopt tóch te maken krijgt met ransomware. Maar eerst vertellen we u wat het eigenlijk precies is.

Wat is Ransomware (Gijzelsoftware)?

Ransomware is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. U ontvangt dan een bericht van de ‘gijzelaars’ dat uw bestanden alleen terugkrijgt tegen betaling van een bedrag (vaak enkele honderden euro’s). Vaak treffen de hackers hiermee foto’s of belangrijke zakelijke bestanden. Het virus verspreidt zich vaak per e-mail en via gehackte websites.

 

Hoe kan ik ransomware voorkomen?

Het voorkomen van Ransomware is niet eenvoudig, maar u kunt al heel veel zelf doen. Onze student heeft de volgende tips voor u verzameld. Vanzelfsprekend komt onze student bij u in de buurt graag bij u langs voor onze Computer APK.

  • Gebruik een bijgewerkt en veilig antivirusprogramma. Alle virusscanners in onze webwinkel bieden goede bescherming tegen ransomware.
  • Krijgt u een e-mail van iemand die u niet kent? Open dan de bijlage niet.
  • Klik niet op links in uw e-mail.
  • Maak regelmatig een back-up van uw bestanden, bijvoorbeeld elke week;
  • Sluit een pop-up altijd met ALT-F4, klik nooit op akoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten;
  • Werk uw software bij met de laatste updates;
  • Download alleen software en bestanden die u vertrouwt.

Twijfelt u of u voldoende beveiligd bent tegen ransomware? Onze student komt graag bij u langs om te controleren of uw beveiliging voldoende is en adviseert u waar nodig. Wij noemen dat de Computer APK: uw computer wordt gekeurd op tientallen punten, van veiligheid tot snelheid. Maak ook een afspraak!

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

 

Bent u toch slachtoffer geworden van ransomware?

Krijgt u onverhoopt toch te maken met ransomware? Betaal in ieder geval nooit het geldbedrag. Er bestaan verschillende methoden om ransomware te verwijderen. Onze student helpt u hier graag bij.

Belangrijk is om te zorgen dat u altijd een recente backup heeft van uw bestanden. Zo kunnen er bij een ransomware aanval geen bestanden verloren gaan. Een back-up maakt u op een extern en loskoppelbaar apparaat, zoals bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf, zodat de ransomware er niet bij kan.

Wist u dat? Zowel het controleren van uw backup, als het beveiligen tegen ransomware zijn een vast onderdeel van onze Computer APK.

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Meer leuke blogs

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!