Ransomware? Zo voorkomt u het.

15 mei 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware? Zo voorkomt u het.

door | 15 mei 2017 | Uw Computerstudent Blog

Ransomware (ook wel ‘Gijzelsoftware genoemd) is de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Dit weekend dook een nieuw virus op dat zich massaal verspreidde over Windows computers, ook in Nederland. Wij leggen u uit wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware. En wat te doen als u onverhoopt tóch te maken krijgt met ransomware. Maar eerst vertellen we u wat het eigenlijk precies is.

Wat is Ransomware (Gijzelsoftware)?

Ransomware is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. U ontvangt dan een bericht van de ‘gijzelaars’ dat uw bestanden alleen terugkrijgt tegen betaling van een bedrag (vaak enkele honderden euro’s). Vaak treffen de hackers hiermee foto’s of belangrijke zakelijke bestanden. Het virus verspreidt zich vaak per e-mail en via gehackte websites.

 

Hoe kan ik ransomware voorkomen?

Het voorkomen van Ransomware is niet eenvoudig, maar u kunt al heel veel zelf doen. Onze student heeft de volgende tips voor u verzameld. Vanzelfsprekend komt onze student bij u in de buurt graag bij u langs voor onze Computer APK.

  • Gebruik een bijgewerkt en veilig antivirusprogramma. Alle virusscanners in onze webwinkel bieden goede bescherming tegen ransomware.
  • Krijgt u een e-mail van iemand die u niet kent? Open dan de bijlage niet.
  • Klik niet op links in uw e-mail.
  • Maak regelmatig een back-up van uw bestanden, bijvoorbeeld elke week;
  • Sluit een pop-up altijd met ALT-F4, klik nooit op akoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten;
  • Werk uw software bij met de laatste updates;
  • Download alleen software en bestanden die u vertrouwt.

Twijfelt u of u voldoende beveiligd bent tegen ransomware? Onze student komt graag bij u langs om te controleren of uw beveiliging voldoende is en adviseert u waar nodig. Wij noemen dat de Computer APK: uw computer wordt gekeurd op tientallen punten, van veiligheid tot snelheid. Maak ook een afspraak!

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

 

Bent u toch slachtoffer geworden van ransomware?

Krijgt u onverhoopt toch te maken met ransomware? Betaal in ieder geval nooit het geldbedrag. Er bestaan verschillende methoden om ransomware te verwijderen. Onze student helpt u hier graag bij.

Belangrijk is om te zorgen dat u altijd een recente backup heeft van uw bestanden. Zo kunnen er bij een ransomware aanval geen bestanden verloren gaan. Een back-up maakt u op een extern en loskoppelbaar apparaat, zoals bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf, zodat de ransomware er niet bij kan.

Wist u dat? Zowel het controleren van uw backup, als het beveiligen tegen ransomware zijn een vast onderdeel van onze Computer APK.

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Hoe luister ik naar podcasts?

Hoe luister ik naar podcasts? Podcasts zijn helemaal de rage. Over bijna ieder onderwerp is wel een podcast te vinden - zelfs de busmaatschappij Qbuzz heeft tegenwoordig een podcast. Maar wat is een podcast nu precies? Een podcast is te vergelijken met een vooraf...

Werken met Dropbox

Werken met Dropbox, hoe gaat dat? Waar is het handig voor? En hoe zet u uw eerste bestand online? Onze Dropbox expert legt het u graag uit!

Bespaar gemakkelijk op uw ziektekostenverzekering

Bespaar gemakkelijk op uw ziektekostenverzekering Het leven is al duur genoeg, en veel mensen zijn veel geld kwijt aan alle maandelijkse vaste lasten. U moet uw huur of hypotheek, boodschappen en abonnementen betalen, en wilt als het even kan af en toe op vakantie....

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe laptop ga kopen?

Welke laptop moet u kopen? Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u...

Wat is het verschil tussen hardware en software?

Goede vraag! Het lijkt bijna hetzelfde, maar er is een belangrijk verschil tussen hardware en software. Als u een probleem heeft, dan is het handig te weten of dat ligt aan hardware of aan software. Daarom leggen we u vandaag het verschil uit. Hardware: de computer,...

Een slim huis voor dummies: super handige tips om te beginnen met een slim huis

Er komen steeds meer producten op de markt om uw huis ‘slim’ te maken. Er zijn slimme thermostaten, verlichting, rookmelders en huisbellen. Wat zijn handige producten om mee te beginnen en waar moet u allemaal aan denken? Onze student legt graag een aantal producten aan u uit!