Beveiliging voor de Mac

8 mei 2019 | Uw Computerstudent Blog, Apple

Beveiliging voor de Mac

by | 8 mei 2019 | Uw Computerstudent Blog, Apple

Voorbeeld van een Ransomware-infectie op een MacWist u dat veel mensen nog steeds denken dat je op Apple apparaten geen virusscanner hoeft? Was het maar zo’n feest!

Apple is toch veilig? Nee.

We snappen het wel: Apple’s computers waren lang zo veilig dat virussen en spyware geen kans kregen. Helaas weten we ondertussen beter. Apple staat erom bekend dat updates soms lang op zich laten wachten en met enige regelmaat verschijnen virussen voor de Mac. Los daarvan: hoe goed het besturingssysteem ook, geen apparaat is veilig.

De gevaren

Er zijn verschillende gevaren waar Apple gebruikers last van kunnen hebben:

  1. Zo kan een kwaadaardig persoon u overtuigen om een bepaald programma te installeren. Hiermee krijgt deze hacker dan toegang tot uw apparaat. Iemand kan u bijvoorbeeld een virus als bijlage mailen verwerkt in een Word of PDF-bestand. Tip: lees ook “Kan ik deze mail vertrouwen?“. Of gewoon via een geïnfecteerde website.
  2. Ransomware is ook steeds gevaarlijker. Misschien heeft u er wel eens van gehoord. Ransomware is heel vervelend: het zal uw bestanden, foto’s en/of e-mails versleutelen of zelfs volledig verwijderen. Vaak krijgt u na enige tijd een melding dat uw computer gehackt is. U moet nu losgeld betalen om weer toegang te krijgen tot uw bestanden. Wij raden aan om dit niet te doen! De kans dat u uw bestanden terug krijgt is na betaling van het losgeld niet gegarandeerd. Bent u geïnfecteerd? Lees onze blog over genezen en voorkomen van Ransomware, of boek een student!
  3. Een andere vorm van internetcriminaliteit is phishing. Phishing is, net als ransomware, een relatief nieuwe aanvalsmethode. Bij phishing wordt u naar een nep-website geleid. Dit gebeurt bijvoorbeeld als u een mailtje heeft ontvangen, waarin u gedwongen wordt om de website van de bank te bezoeken. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat uw betaalpas geblokkeerd wordt. De gegevens die u op de website invoert geven hackers toegang tot uw bankaccount of een account bij de overheid zoals uw DigiD.

Een goede virusscanner beschermt u tegen al deze drie bedreigingen. macOS doet dit dus niet. Daarom is het belangrijk om uzelf goed te beschermen.

De oplossing: een goede virusscanner.

Gelukkig zijn er goede oplossingen. Op een Windows computer staat standaard een virusscanner – dat moet op een macOS apparaat dus ook. Wij kunnen bijvoorbeeld ESET Internet Security of Kaspersky Internet Security aanraden: beide scanners zijn voor Windows én Apple geschikt, en worden vaak door onze studenten aangeraden. Heeft u al een tijdje geen virusscanner gehad? Dan kan het verstandig zijn om uw Mac eens na te lopen op beveiligingsproblemen. Wij doen dit natuurlijk graag voor u, bijvoorbeeld met onze Computer APK. Maak nu een afspraak, dan kunnen we u meteen adviseren over de mogelijkheden van diverse beveiligingspakketten! Heeft u iets aan onze blog gehad? We horen het graag in de opmerkingen!

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Hoe kies ik een goed wachtwoord?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet? Wij helpen u graag bij het kiezen...

Thunderbird, een goed alternatief voor Windows Live Mail

We krijgen steeds vaker de vraag of we een goed alternatief weten voor Windows Live Mail. Vanaf 10 januari wordt de beveiliging van Windows Live Mail niet meer geüpdatet. Sindsdien is het onveilig om Windows Live Mail nog langer te gebruiken. De hoogste tijd voor een goed alternatief. Onze student weet raad!

Tip: Een gedeelde agenda maken met Google agenda

Samen met vrienden of collega’s werken met een agenda voor de gezamenlijke activiteiten? Google agenda biedt een uitkomst! Onze student geeft u graag handige tips om het zelf in te kunnen regelen! Hoe? Lees hier meer!

Gebruikt u Google Chrome? Lees dan dit!

Veel van onze klanten zijn fan van Chrome en gebruiken de browser dagelijks. Bent u ook een Chrome gebruiker? Dan is het goed om te weten dat de internetbrowser een nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functies krijgt.

Operatie cookiemonster

Operatie cookiemonster Van miljoenen mensen, waaronder duizenden Nederlanders, zijn inloggegevens en online vingerafdrukken gestolen en verkocht op de criminele handelswebsite Genesis Market. Een grootschalig en wereldwijd onderzoek bracht dit aan het licht en onder...

Toffe apps om de blits te maken met Pasen

Wilt u deze Pasen de blits maken met toffe apps op uw telefoon? Onze student heeft de beste paas-apps voor u verzameld.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!