Hoe kies ik een goed wachtwoord?

5 april 2022 | Uw Computerstudent Blog

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een goed wachtwoord. Het beste wachtwoord is volledig ‘willekeurig’. Zie onze wachtwoord generator onderaan deze pagina. Kiest u liever zelf een wachtwoord? Dan een aantal tips:

  1. Gebruik geen persoonlijke gegevens in uw wachtwoord (zoals uwnaam123). Dit is voor een hacker eenvoudig te raden.
  2. Kies een wachtwoord met een redelijke lengte. 8 tekens is netjes, 10 is beter. 6 of minder is echt te weinig.
  3. Maak gebruik van hoofdletters en speciale tekens. Een wachtwoord van 8 tekens met slechts letters en cijfers is honderden keren zo snel te kraken als een wachtwoord met (hoofd)letters, cijfers en speciale tekens. Dat scheelt!
  4. Niet de populairste: maak gebruik van verschillende wachtwoorden. Zie ook ‘Eenvoudig wachtwoorden onthouden’, onderaan deze pagina.

Wie mag mijn wachtwoord weten?

Niemand. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Uw bank zal u er bijvoorbeeld nooit om vragen. Mocht onze student uw wachtwoord nodig hebben, bijvoorbeeld om uw e-mail in te stellen, dan stellen we altijd voor dat u het zelf intypt. U kunt onze student overigens vertrouwen, we komen geheimhouding met u overeen. Maar het beste is uw wachtwoord 100% geheim te houden, en wij willen u daarin het goede voorbeeld geven.

Eenvoudig uw wachtwoorden onthouden

Eerder op deze pagina raadden we u aan verschillende wachtwoorden te gebruiken. Dat is zeer verstandig: het komt bijvoorbeeld voor dat sites gehackt worden. Alle wachtwoorden komen dan ‘op straat’ te liggen. Een hacker kan dan zeer eenvoudig op al uw andere accounts inloggen, omdat daar hetzelfde wachtwoord gebruikt is.

Ik hoor vaak van klanten dat ze dit te ingewikkeld vinden – en ik begrijp dat volledig. De meeste gebruikers hebben tientallen accounts. Zoveel wachtwoorden onthouden is vrijwel onmogelijk (mij lukt het niet). De oplossing is het gebruiken van een wachtwoord beheerder. Sla uw wachtwoorden niet op in een onveilig Word- of Excel-document, maar kies voor een (gratis) wachtwoordbeheerder. De meeste browsers kunnen dit al, maar kijk ook eens naar de gratis tools keepass of lastpass. Zij onthouden al uw wachtwoorden in een zwaar beveiligde applicatie.

Hulp nodig?

Ik heb geprobeerd zo kort en duidelijk mogelijk te zijn. Maar ik kan me voorstellen dat u nog vragen heeft. Onze computerstudenten zijn opgegroeid met de PC en weten als geen ander hoe u het beste met uw online veiligheid om kunt gaan. Maak eens een afspraak en zorg dat u optimaal beveiligd bent!

Gehackt? Onderneem snel actie, maar blijf kalm. Maak bijvoorbeeld een afspraak met onze student om de ernst van de zaak te bespreken en zo snel mogelijk al uw wachtwoorden te resetten. Onze helpdesk denkt natuurlijk ook graag met u mee.

» Maak nu een afspraak met een computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan op!

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan goed op dat u niet in deze nieuwe Marktplaats phishing truc trapt! Online criminelen hebben weer iets nieuws bedacht. Met een smoes over een ‘verzendlabel’ worden verkopers naar een phishing-website geleid. Hoe werkt...

iPhone valt uit met volle batterij?

Valt uw iPhone de laatste tijd uit, zelfs al heeft u nog 30% batterij? Die van ons ook! Onze student ging op onderzoek uit om te kijken waar dit probleem vandaan komt..

De AVG – wat zijn uw rechten?

Vandaag bespreken we uw rechten onder de AVG. Welke rechten heeft u erbij gekregen en wat betekent dit voor u?

Is uw e-mail voldoende beveiligd? Zo doet u een beveiligingscheck voor uw Google account

Google biedt een beveiligingscheck aan voor iedereen met een Google account. Als u naar de beveiligingscheck-pagina van Google gaat dan ziet u vier onderdelen. Als overal een groen vinkje voor staat bent u goed bezig. Als u een geel of een rood uitroepteken ziet dan…

Zo stelt u een nieuwe iPhone in: Een handleiding plus 5 essentiële tips

Zo stelt u een nieuwe iPhone in: Een handleiding plus 5 essentiële tips U heeft een nieuwe of een refurbished iPhone gekocht en u wilt deze natuurlijk snel in gebruik nemen. Of u nu een doorgewinterde Apple-gebruiker bent of compleet nieuw bent met Apple, het...

Planten herkennen

Planten herkennen Met deze apps wordt het een makkie Of u nu een gepassioneerde tuinier bent, graag wandelt in de natuur of gewoon nieuwsgierig bent naar de flora om u heen, het herkennen van planten is een uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!