Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP? En welke past bij u?

15 april 2021 | Uw Computerstudent Blog

E-mail kunt u op veel verschillende manieren openen op de computer telefoon. U kunt natuurlijk gewoon naar de website van de provider gaan, en daar de mail lezen. Denk dan bijvoorbeeld aan outlook.com, ziggo.nl/mail of webmail.kpnmail.nl. Natuurlijk kunt u ook mailtjes sturen via daarvoor bedoelde software. Denk dan aan Microsoft Outlook, Mozilla Thunderbird of eM Client. En precies over die software gaat deze blog!

E-mailsoftware moet uw e-mail natuurlijk kunnen binnenhalen en lezen. Dat gaat, grofweg, op twee mogelijke manieren: POP3 en IMAP. Maar wat is nu precies het verschil tussen POP3 en IMAP, en welke zou u moeten gebruiken?

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP? verschil tussen pop3 en imap

Tegenwoordig gebruikt u IMAP. IMAP staat voor Internet Message Access Protocol of Internet Bericht Toegang Protocol. IMAP slaat de berichten lokaal op op uw PC, maar laat de berichten ook staan op de server van de provider. Op die manier heeft u altijd toegang tot uw data, ook als uw PC onverhoopt crasht. Uw provider slaat dus ook uw data op, als ware een soort van backup. Dat is dus de meest veilige en snelle manier om e-mail te benaderen. Maar ooit was dat anders!

Vroeger gebruikte men POP3. Dat staat voor Post Office Protocol 3. POP3 was het eerste, echt gangbare e-mailprotocol. En vroeger, zo zegt het jaren ‘90 kind, was data duur. We hebben het nu dan over de vroeger die rond 1995 begon – met Windows 95! Toen was opslag dusdanig duur, dat het voor e-mailproviders niet wenselijk was om veel mails van mensen op te slaan. Daar kwam nog eens bij dat men niet zeker wist of e-mail wel ‘here to stay’ was. Men kon daardoor maar 10 of 20 e-mails kwijt in de Inbox. Daarna paste er geen mail meer bij. Wat er met POP3 gebeurde was dat de e-mails eigenlijk verplaatst werden: Van de server naar uw PC. Daardoor staan ze dus niet meer op de server als backup, maar alleen op uw PC. Dat is handig als opslag schaars is, maar daar houdt het ook wel mee op.

Tegenwoordig is grote opslag relatief goedkoop. Daarom kunt u meestal met een gerust hart uw data bij de provider als backup laten staan – uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Van 10.000 ongelezen e-mails wordt niemand blij – uw provider niet, en ik denk u ook niet. Dus alhoewel de opslag goedkoop is, is het wel aan te raden eens in de zoveel tijd uw Inbox op te schonen. Regenachtige dagen lenen zich daar prima voor!

Samengevat: IMAP laat al uw mailtjes zowel op uw PC staan, als op de server van de provider. Daardoor heeft u altijd een backup! POP3 downloadde de berichtjes van de server naar uw PC, om ze daarna van de server te halen. Een nodige stap bij ruimtegebrek, maar u heeft verder geen backups.

Tot slot.

Het verschil tussen POP3 en IMAP is dus vrij simpel – maar erg belangrijk!  Als u uw e-mail instelt, doe dat dus altijd met IMAP. Vindt u het toch nog te ingewikkeld, of misschien wat eng? Geen nood! Onze studenten zijn doorgewinterde e-mailinstellers. Zowel via Hulp op Afstand als aan huis kunnen zij uw e-mail instellen zoals u het graag heeft.

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

De Microsoft scam

Oplichters die zich voordoen als de Microsoft helpdesk hebben in 2017 in Nederland ruim 2000 slachtoffers gemaakt. Zij hebben daarmee 7 miljoen euro buitgemaakt. Hoe herkent u deze oplichters en wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze Microsoft scam? Onze student heeft het voor u uitgezocht.

Microsoft zal u nooit spontaan of ongevraagd…

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv?

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Er zijn veel verschillende vormen tv's met vele functies. In deze blog gaan we hier graag doorheen om u alvast een voorsprong te geven in het selectieproces. Formaat  Het formaat van de TV bepaalt voor een groot...

Videobellen met Zoom, zo werkt het!

Nu we veel meer thuiswerken met z’n allen doen we ook veel meer aan videobellen. Zoom is de afgelopen tijd ontzettend gegroeid en wordt heel veel gebruikt om even bij te praten met uw familie of vrienden, maar ook door…

De beste klantenkaart apps

De beste klantenkaart apps Misschien herkent u het well; U staat bij de kassa in de supermarkt en de caissière vraagt of u een klantenkaart heeft. Zonder klantenkaart loopt u immers korting mis! Helaas bent u de kaart thuis vergeten. Even naar huis lopen om hem op te...

De leukste wandel apps

De leukste wandel apps De lente is begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om de dikke winterjassen op te bergen en de wandelschoenen uit de kast te halen! Wij verzamelden de leukste wandel apps voor u:   1. Vossenstreken Vossenstreken is een app...

Thunderbird, een goed alternatief voor Windows Live Mail

We krijgen steeds vaker de vraag of we een goed alternatief weten voor Windows Live Mail. Vanaf 10 januari wordt de beveiliging van Windows Live Mail niet meer geüpdatet. Sindsdien is het onveilig om Windows Live Mail nog langer te gebruiken. De hoogste tijd voor een goed alternatief. Onze student weet raad!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!


Uw Computerstudent