Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

1 maart 2019 | Uw Computerstudent Blog

Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

by | 1 maart 2019 | Uw Computerstudent Blog

Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Daarbij wordt kwaadaardige code in bestelformulieren van webwinkels gestopt. Hierdoor kunnen de cybercriminelen creditcardgegevens onderscheppen en zo met uw creditcardgegevens aankopen doen.form3

Volgens Symantec, een antivirusbedrijf, worden er maandelijks bijna 5000 webwinkels op deze manier gemanipuleerd. Het gaat dan voornamelijk om kleine en middelgrote webwinkels. Maar, het is niet uitgesloten dat grote webwinkels ook slachtoffer worden. Dat overkwam onlangs bijvoorbeeld Ticketmaster en British Airways.

“Formjacking vormt een ernstige bedreiging voor zowel bedrijven als consumenten”, zegt Robert den Drijver van Symantec. “Consumenten kunnen op geen enkele manier weten of ze een besmette website bezoeken als zij geen gebruikmaken van een uitgebreide beveiligingsoplossing. Hun waardevolle persoonlijke en financiële informatie blijft zo vatbaar voor identiteitsdiefstal.”

 

Hoe kan ik formjacking herkennen?

Helaas is formjacking niet te herkennen. U zit gewoon op de betaalpagina van de webwinkel, deze is beveiligd (te herkennen aan het slotje in de adresbalk van uw browser) en de betaling gaat zoals u gewend bent. U ziet niet dat er op de achtergrond iemand is die uw creditcardgegevens kan zien en kan gebruiken om aankopen te doen. Gelukkig is betalen met creditcard in Nederland niet zo populair. Er zijn dan ook geen grote aanvallen bekend van Nederlandse webshops.

Hoe kan ik formjacking voorkomen?

Ten eerste kunt u in webwinkels niet met een creditcard betalen. Als u met iDeal betaalt wordt u doorgestuurd naar uw eigen bankomgeving, de cybercriminelen kunnen op deze manier niets met uw gegevens. Ook kunt u een ad-blocker installeren in de browser. Dit kan helpen doordat de ad-blocker de kwaadaardige code tegen kan houden; het is echter geen gegarandeerde bescherming tegen formjacking. En natuurlijk blijft het altijd belangrijk om een goede antivirusbescherming op uw computer actief te hebben. Wist u dat wij een aantal antivirusprogramma’s aanbevelen?

 

Tot slot.

Heeft u nog vragen over veilig internetten of wilt u hulp bij het beveiligen van uw computer, laptop, telefoon of tablet? Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Help! WhatsApp doet het niet!

Wat vervelend! Uw WhatsApp werkt niet. Dit kan door een storing komen, maar wat als er geen storing is? Met deze tips bent u snel weer aan het appen.

Wat kunt u doen om uw online privacy te beschermen?

Elk jaar is op 28 januari de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om u te informeren over de rechten die u heeft bij overheden, bedrijven en andere organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken. Wat kunt u vandaag doen om uw privacy beter te beschermen?

De beste apps voor deelvervoer

De beste apps voor deelvervoer   Een vervoersmiddel delen is niet alleen milieuvriendelijker dan een eigen bolide voor de deur. Het kan ook behoorlijk in de kosten schelen. Bovendien levert delen extra ruimte op. Via een app is het vervoersmiddel te reserveren....

De beste navigatie apps

Zonder stress op uw (vakantie)bestemming aankomen? Met een goede navigatie app rijd u nooit meer een file in en mist u geen enkele afslag. Wij zetten de beste navigatie apps voor u op een rijtje. Zo kunt u zelf kiezen welke app het beste bij u past.    ...

Achter de schermen bij Uw Computerstudent: we hebben iets nieuws!

Een toffe update vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam. Bij Uw Computerstudent willen we computerhulp graag zo leuk mogelijk maken. Dat doen we bijvoorbeeld door te werken met slimme en communicatieve studenten, die u met enthousiasme helpen. Maar dat vonden we nog niet genoeg: daarom introduceren we vandaag iets nieuws… lees snel verder om er alles over te weten te komen!

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP? En welke past bij u?

E-mail kunt u op veel verschillende manieren openen op de computer telefoon. U kunt natuurlijk gewoon naar de website van de provider gaan, en daar de mail lezen. Denk dan bijvoorbeeld aan outlook.com, ziggo.nl/mail of webmail.kpnmail.nl. Natuurlijk kunt u ook...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!