Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

door | 1 maart 2019 | Uw Computerstudent Blog

Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Daarbij wordt kwaadaardige code in bestelformulieren van webwinkels gestopt. Hierdoor kunnen de cybercriminelen creditcardgegevens onderscheppen en zo met uw creditcardgegevens aankopen doen.

Volgens Symantec, een antivirusbedrijf, worden er maandelijks bijna 5000 webwinkels op deze manier gemanipuleerd. Het gaat dan voornamelijk om kleine en middelgrote webwinkels. Maar, het is niet uitgesloten dat grote webwinkels ook slachtoffer worden. Dat overkwam onlangs bijvoorbeeld Ticketmaster en British Airways.

“Formjacking vormt een ernstige bedreiging voor zowel bedrijven als consumenten”, zegt Robert den Drijver van Symantec. “Consumenten kunnen op geen enkele manier weten of ze een besmette website bezoeken als zij geen gebruikmaken van een uitgebreide beveiligingsoplossing. Hun waardevolle persoonlijke en financiële informatie blijft zo vatbaar voor identiteitsdiefstal.”

 

Hoe kan ik formjacking herkennen?

Helaas is formjacking niet te herkennen. U zit gewoon op de betaalpagina van de webwinkel, deze is beveiligd (te herkennen aan het slotje in de adresbalk van uw browser) en de betaling gaat zoals u gewend bent. U ziet niet dat er op de achtergrond iemand is die uw creditcardgegevens kan zien en kan gebruiken om aankopen te doen. Gelukkig is betalen met creditcard in Nederland niet zo populair. Er zijn dan ook geen grote aanvallen bekend van Nederlandse webshops.

Hoe kan ik formjacking voorkomen?

Ten eerste kunt u in webwinkels niet met een creditcard betalen. Als u met iDeal betaalt wordt u doorgestuurd naar uw eigen bankomgeving, de cybercriminelen kunnen op deze manier niets met uw gegevens. Ook kunt u een ad-blocker installeren in de browser. Dit kan helpen doordat de ad-blocker de kwaadaardige code tegen kan houden; het is echter geen gegarandeerde bescherming tegen formjacking. En natuurlijk blijft het altijd belangrijk om een goede antivirusbescherming op uw computer actief te hebben. Wist u dat wij een aantal antivirusprogramma’s aanbevelen?

 

Tot slot.

Heeft u nog vragen over veilig internetten of wilt u hulp bij het beveiligen van uw computer, laptop, telefoon of tablet? Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Meer interessante artikelen voor u!

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!