Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

1 maart 2019 | Uw Computerstudent Blog

Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

door | 1 maart 2019 | Uw Computerstudent Blog

Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Daarbij wordt kwaadaardige code in bestelformulieren van webwinkels gestopt. Hierdoor kunnen de cybercriminelen creditcardgegevens onderscheppen en zo met uw creditcardgegevens aankopen doen.

Volgens Symantec, een antivirusbedrijf, worden er maandelijks bijna 5000 webwinkels op deze manier gemanipuleerd. Het gaat dan voornamelijk om kleine en middelgrote webwinkels. Maar, het is niet uitgesloten dat grote webwinkels ook slachtoffer worden. Dat overkwam onlangs bijvoorbeeld Ticketmaster en British Airways.

“Formjacking vormt een ernstige bedreiging voor zowel bedrijven als consumenten”, zegt Robert den Drijver van Symantec. “Consumenten kunnen op geen enkele manier weten of ze een besmette website bezoeken als zij geen gebruikmaken van een uitgebreide beveiligingsoplossing. Hun waardevolle persoonlijke en financiële informatie blijft zo vatbaar voor identiteitsdiefstal.”

 

Hoe kan ik formjacking herkennen?

Helaas is formjacking niet te herkennen. U zit gewoon op de betaalpagina van de webwinkel, deze is beveiligd (te herkennen aan het slotje in de adresbalk van uw browser) en de betaling gaat zoals u gewend bent. U ziet niet dat er op de achtergrond iemand is die uw creditcardgegevens kan zien en kan gebruiken om aankopen te doen. Gelukkig is betalen met creditcard in Nederland niet zo populair. Er zijn dan ook geen grote aanvallen bekend van Nederlandse webshops.

Hoe kan ik formjacking voorkomen?

Ten eerste kunt u in webwinkels niet met een creditcard betalen. Als u met iDeal betaalt wordt u doorgestuurd naar uw eigen bankomgeving, de cybercriminelen kunnen op deze manier niets met uw gegevens. Ook kunt u een ad-blocker installeren in de browser. Dit kan helpen doordat de ad-blocker de kwaadaardige code tegen kan houden; het is echter geen gegarandeerde bescherming tegen formjacking. En natuurlijk blijft het altijd belangrijk om een goede antivirusbescherming op uw computer actief te hebben. Wist u dat wij een aantal antivirusprogramma’s aanbevelen?

 

Tot slot.

Heeft u nog vragen over veilig internetten of wilt u hulp bij het beveiligen van uw computer, laptop, telefoon of tablet? Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Ransomware: Voorkomen is beter dan genezen.

Ransomware. Het blijft eng en we merken dat u er nog veel vragen over heeft. Deze beantwoorden we natuurlijk graag! Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. Omdat u niet ziet dat het gebeurd, merkt u het pas als het te laat is…

Veilig online bankieren: “Hang op, klik weg, bel uw bank”.

Bankieren en betalen moeten veilig zijn. Of dat nu online (op uw computer, tablet of telefoon) of bij de betaalautomaat is. Om u te beschermen hebben wij de belangrijkste informatie gratis op een rijtje gezet. Leest u mee? Houd uw beveiligingscodes geheim Zorg ervoor...

Zo kunt u een e-mail inplannen met Gmail

Heeft u een e-mail geschreven maar wilt u deze pas later verzenden? Dan kunt u de e-mail inplannen. Zowel in uw browser als in de Gmail app kunt u dit regelen. Onze student…

Windows Live Mail 2012 maakt geen verbinding met Outlook.com

Sinds kort wordt Windows Live Mail 2012 niet langer ondersteunt. Als u een e-mailadres heeft dat eindigt op outlook.com, hotmail.com, live.com of msn.com, dan heeft u een probleem. Wij leggen u graag uit wat er mis gaat, en wat u er zelf aan kunt doen. Waarom stopt...

Alles wat u wilt weten over de AVG!

Hoera! Een nieuwe wet die bedoelt is om u en uw gegevens te beschermen. De AVG is ingegaan, een goed moment om even stil te staan bij wat de AVG precies is, wat u er aan heeft en wat uw rechten zijn!

5 super slimme WhatsApp trucs die u moet weten

Wat is de app op uw smartphone die u het meest gebruikt? Is uw antwoord Whatsapp? Dat is ook de app die wij het meeste gebruiken! Whatsapp is de manier om even bij te praten met familie of vrienden. U gebruikt de app misschien wel elke dag even, het werkt snel en gebruiksvriendelijk. Maar wist u dat…