Meekijken met uw webcam, kan dat?

25 februari 2019 | Uw Computerstudent Blog

Wilt u voorkomen dat hackers meekijken op uw webcam?  Uw webcam is kwetsbaar om gehackt te worden. Het is gelukkig gemakkelijk tegen te gaan. Hoe? Onze student geeft u graag wat tips!

Hoe kunnen hackers meekijken met mijn webcam?Webcam beveiligen

Het goede nieuws is dat hackers niet zomaar kunnen meekijken met uw webcam. Zij moeten eerst een speciale software op uw computer installeren. Het slechte nieuws is dat dit ongemerkt kan gebeuren. Hackers kunnen u een mailtje sturen met een link, of een nep-update. Als u daarop klikt dan kan er software op uw computer geïnstalleerd worden waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam en microfoon.

Hoe zet ik mijn webcam uit?

Om te voorkomen dat mensen kunnen meekijken met uw webcam kunt u hem het beste uitzetten. Er zijn verschillende manieren om uw webcam uit te zetten. Welke past het best bij u en uw webcam?

Stekker eruit

Als u een externe/losse webcam heeft dan kunt u simpelweg de stekker er uit trekken als u hem niet gebruikt. Als u hem weer wilt gebruiken steekt u simpelweg de stekker er in en u bent klaar om te gaan!

Afplakken

Bill Gates doet het, Mark Zuckerberg (baas van Facebook) doet het en u kunt het ook doen: een stukje tape op de webcam van uw laptop plakken. Geen ducttape natuurlijk, maar een pleister, of een stukje washi tape volstaan prima. Het grootste voordeel: tape is niet te hacken. Op de Mac is dit de makkelijkste manier om uw webcam af te dekken. Als u een Windows laptop heeft dan kunt u de webcam ook uitschakelen via uw instellingen zodat er niemand kan meekijken met uw webcam.

Uw webcam uitschakelen in de instellingen

 • Open het configuratiescherm
 • Klik op Hardware en geluiden
 • Klik onder apparaten en printers op Apparaatbeheer
 • Klik op het pijltje naast camera’s
 • Klik met uw rechtermuisknop op uw webcam
 • Klik op apparaat uitschakelen

De webcam is nu uitgeschakeld. Als u hem weer wilt gebruiken dan moet u bovenstaande stappen weer volgen en als laatste kiezen voor apparaat inschakelen. Let wel: een goede hacker kan de camera altijd weer inschakelen zonder dat u dit door heeft.

Uw microfoon kunt u ook nog uitschakelen. Dit doet u als volgt:

 • Open het configuratiescherm
 • Klik op Hardware en geluiden
 • Klik op geluid
 • Klik op opnemen
 • Klik met uw rechtermuisknop op uw microfoon
 • Klik op uitschakelen
 • Klik op OK

Pro-tip: scan uw computer regelmatig op virussen en malware.

Een traditionele gratis virusscanner detecteert niet altijd spyware of malware. En dat is nou precies het soort programma dat hackers gebruiken om te kunnen meekijken op uw webcam. Wij adviseren om een uitgebreide en meer geavanceerde virusscanner te installeren zoals bijvoorbeeld Bitdefender of Eset. Dan weet u zeker dat uw computer beveiligd is tegen malware.

Tot slot.

Heeft u nog vragen over veilig internetten, over het meekijken via uw webcam of wilt u hulp bij het uitschakelen van uw webcam? Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Max, computerstudent in Zoetermeer

Ik neem altijd alle tijd die nodig is om een probleem te verhelpen, daarnaast leg ik graag uit wat ik precies doe. Op deze manier heeft u als klant een goed werkend apparaat en ook meteen wat geleerd.

Welkom

Welkom op de blog van Uw Computerstudent! Hier zullen we u op de hoogte houden van interessante ontwikkelingen op het gebied van computers. Zo maakt u kennis met nieuwe online diensten, bijvoorbeeld om werken in de cloud mogelijk te maken. Maar ook veel goede tips om...

Hoe kies ik een goed wachtwoord?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet? Wij helpen u graag bij het kiezen...

Wat kunt u doen om uw online privacy te beschermen?

Elk jaar is op 28 januari de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om u te informeren over de rechten die u heeft bij overheden, bedrijven en andere organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken. Wat kunt u vandaag doen om uw privacy beter te beschermen?

WhatsApp fraude: hoe werkt het eigenlijk?

Het is de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws geweest: WhatsApp fraudeurs troggelen mensen duizenden euro’s af. Maar hoe werkt dit dan? En bent u wel veilig?

Kunt u een echt gezicht van een nep gezicht onderscheiden?

Denk u dat u altijd een echt gezicht van een nep gezicht kunt onderscheiden? Dan hebben wij een uitdaging voor u!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!