WhatsApp fraude: hoe werkt het eigenlijk?

29 mei 2021 | Uw Computerstudent Blog

Het is de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws geweest: WhatsApp fraudeurs troggelen mensen duizenden euro’s af. Maar hoe werkt dit dan? En bent u wel veilig?

U kunt het zich wellicht niet voorstellen, dat u zomaar €1000,- euro overmaakt naar iemand. Maar wat u als u denkt dat het uw zoon/zus/beste vriend is? Door zich voor te doen als een bekende proberen de oplichters u zover te krijgen om geld over te maken.

Hoe werkt WhatsApp fraude?

  • De oplichter stuurt u een appje van een onbekend nummer en zegt meteen dat zijn nummer gewijzigd is. U twijfelt niet omdat u uw familielid of vriend herkent op de profielfoto.
  • Het familielid of vriend vertelt u dat hij in geldnood zit en vraagt u een bedrag voor te schieten. De redenen verschillen. Vaak zegt de oplichter dat zijn rekening geblokkeerd is en dat hij een achterstand heeft die vandaag voldaan moet worden.
  • Belangrijk punt: er is (veel) haast bij. Het familielid of vriend vraagt u het zo snel mogelijk over te maken.
  • Als u vraagt of het familielid of vriend even kan bellen dan wordt dat afgekapt. Hij wil niet op een andere manier communiceren of beweert dat dit niet mogelijk is.

Deze vorm van fraude bestaat helaas al jaren, de oplichter richt zich op één specifiek persoon. Uw telefoonnummer haalt hij bijvoorbeeld van Marktplaats en een foto van uw familielid of vriend haalt hij van Facebook. Hier vindt hij ook namen en gesprekken die hij kan gebruiken om u het gevoel te geven dat u echt praat met uw familielid of vriend.

Wat kan ik doen tegen WhatsApp fraude?

U weet nu in grote lijnen hoe de WhatsApp fraude er uit ziet. Wat kunt u doen als u denkt slachtoffer te worden van WhatsApp fraude?

  • Bel uw familielid of vriend op met het door u bekende nummer in het adresboek van uw telefoon. U kunt dan direct vragen of het klopt.
  • Als u degene niet kunt bereiken, maak dan geen geld over. Hoeveel haast het ook heeft.
  • Stel de oplichter op WhatsApp een vraag die hij écht niet kan weten.

Een goed voorbeeld van een WhatsApp fraude gesprek kunt u lezen op de website van de Fraudehelpdesk.

Wat moet u doen als u toch slachtoffer bent geworden van WhatsApp fraude?

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen. Loopt u vast of wilt u hulp met het beveiligen van uw smartphone? Dat kan: boek nu een student. Hij of zij fietst dan bij u langs om u te helpen met uw back-ups. Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Is uw e-mail voldoende beveiligd? Zo doet u een beveiligingscheck voor uw Google account

Google biedt een beveiligingscheck aan voor iedereen met een Google account. Als u naar de beveiligingscheck-pagina van Google gaat dan ziet u vier onderdelen. Als overal een groen vinkje voor staat bent u goed bezig. Als u een geel of een rood uitroepteken ziet dan…

Herkennen van nep mail: hoe doet u dat?

Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail.

10 dingen die u aan Google Home kunt vragen (en alles wat u wilt weten over Google Home)

Het gemak van de Google diensten in een speaker? Dat kan! Google Home is een slimme speaker, waar u tegen kunt praten. Wat kunt u allemaal vragen aan Google Home en hoe werkt het?

Oude bekenden vinden op internet

Oude bekenden vinden op internet Denkt u wel eens terug aan dat leuke klasgenootje, gezellige buurvrouw of jeugdvriend die u uit het oog verloren bent? In dit digitale tijdperk biedt het internet gelukkig talloze mogelijkheden om contact te maken met mensen uit uw...

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen?

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen? Vrijwel iedereen heeft wel eens een bestelling via een webshop geplaatst. Het is ook helemaal genormaliseerd en soms beseffen we als maatschappij niet eens dat hier tientallen jaren geleden nog...

Jaimy, Hulp op Afstand student uit Leiden

Ik vind het belangrijk dat een klant écht tevreden is met mijn werk. Hierbij staat centraal dat het probleem is opgelost, maar ook dat de klant antwoord heeft op al zijn/haar vragen betreft onze werkzaamheden en zijn/haar multimedia-apparaat.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!