Shared hosting of VPS hosting: Welke keuze is beter?

3 januari 2024 | Uw Computerstudent Blog

Shared hosting of VPS hosting: Welke keuze is beter?

Als u een nieuwe website of online bedrijf begint, is een van de eerste en belangrijkste beslissingen die u moet nemen het kiezen van een hostingprovider. Er zijn veel opties, maar twee van de meest populaire keuzes zijn shared en VPS hosting. Beide hebben hun voor- en nadelen, dus het is belangrijk om de voornaamste verschillen tussen beide te begrijpen voordat u uw keuze maakt. In deze blogpost gaan we dieper in op de details over shared hosting en VPS hosting en bespreken we de voor- en nadelen.

Wat is shared hosting?

Shared hosting is de eenvoudigste vorm van hosting. Bij deze vorm van hosting delen meerdere websites de bronnen van één webserver. Uw website staat op een server samen met andere websites, en alle bronnen van de server, zoals CPU, geheugen en opslag, worden gelijk verdeeld onder alle gebruikers op die server. Shared hosting is een betaalbare optie voor het hosten van uw website omdat de kosten voor het onderhouden van de server worden verdeeld over meerdere gebruikers. Kleine bedrijven die een eenvoudige aanwezigheid op het web nodig hebben, persoonlijke websites en blogs die niet zoveel verkeer ontvangen, zijn goede kandidaten voor shared hosting.

Voordelen van shared hosting

De prijzen voor shared hostingpakketten beginnen bij zeer lage bedragen per maand. Dit maakt het een aantrekkelijke optie wanneer u als bedrijf of particulier een website wilt, maar niet beschikt over een enorm budget. Een andere reden waarom shared hosting populair is, is omdat het weinig technisch onderhoud vergt. Uw shared hosting provider neemt deze verantwoordelijkheid voor u over, dus u heeft geen gespecialiseerde vaardigheden nodig om uw site te bedienen en te onderhouden. Sterker nog, dankzij ongelooflijk gebruiksvriendelijke content management systemen zoals WordPress, is het voor de meeste mensen mogelijk om zonder programmeerkennis een site te onderhouden op een shared hosting pakket.

Beperkingen van shared hosting

  • Beperkte resources:
    Omdat serverresources worden gedeeld met andere gebruikers, kan het leiden tot beperkte beschikbaarheid van bronnen, wat de prestaties kan beïnvloeden.
  • Minder controle:
    Gebruikers hebben beperkte controle over serverinstellingen en configuraties, wat kan resulteren in beperkte aanpassingsmogelijkheden.
  • Beveiligingsrisico’s:
    De gedeelde omgeving kan een verhoogd risico op beveiligingslekken met zich meebrengen, omdat één gebruiker de hele server kan beïnvloeden.

Wat is VPS hosting?

Virtual Private Server (VPS) hosting biedt meer flexibiliteit in vergelijking met shared hosting. Elke klant krijgt zijn eigen onafhankelijke ruimte op de server, een virtuele machine genaamd, met specifieke bronnen voor het hosten van websites.

Hoewel meerdere websites dezelfde fysieke server kunnen delen, wordt elke website gehost in een unieke omgeving die kan worden aangepast aan de wensen van de gebruiker. Een populaire keuze voor VPS-hosting is bijvoorbeeld Hostinger. Deze hostingprovider biedt gebruikers hun eigen besturingssysteem, native bronnen en root-toegang, zodat ze software kunnen installeren en de server aan hun behoeften kunnen aanpassen. Het is vergelijkbaar met dedicated hosting, maar maakt gebruik van virtuele machines om voor elke klant een aparte serveromgeving te creëren.

Voordelen van VPS hosting

VPS-hosting biedt talloze voordelen ten opzichte van shared hosting. Een belangrijk voordeel is de scheiding van bronnen, waardoor uw website of applicatie niet wordt beïnvloed door anderen op de server, wat de prestaties en betrouwbaarheid verbetert. Bovendien geeft root-servertoegang meer controle, waardoor bestanden, systeeminstellingen, software-installatie en resourcebeheer kunnen worden gewijzigd. Deze controle strekt zich uit tot beveiligingsmaatregelen, waardoor maatwerk mogelijk is om gegevens te beschermen tegen mogelijke inbreuken. VPS hosting presteert meestal beter dan shared hosting vanwege de exclusiviteit van resources en biedt schaalbaarheid voor aanpassing aan wisselende volumes van verkeer of vraag.

Nadelen van VPS hosting

  • Kosten: VPS hosting is over het algemeen duurder dan shared hosting vanwege de exclusiviteit van resources.
  • Technische vereisten: Het beheer van een VPS vereist vaak meer technische kennis en vaardigheden dan bij shared hosting.
  • Verantwoordelijkheid voor onderhoud: Als eigenaar van een VPS bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, zoals software-updates en beveiligingspatches.
  • Mogelijkheid van overbelasting: Hoewel u exclusieve resources heeft, kan een piek in het verkeer de prestaties van uw VPS beïnvloeden als de resources niet voldoende zijn geschaald.

Conclusie

Het kiezen van de juiste hosting voor uw website kan een lastige klus zijn als u geen expertise hebt op het gebied van technische zaken zoals hosting. U moet namelijk niet alleen tientallen verschillende hostingbedrijven bekijken, maar ook het juiste type hosting kiezen.

De keuze tussen shared vs VPS hosting hangt af van de behoeften en resources die uw bedrijf nodig heeft. Shared hosting kan de juiste keuze zijn voor nieuwe, kleine websites met een beperkt budget, terwijl VPS hosting de beste optie kan zijn voor websites die hogere prestaties, meer controle en betere schaalbaarheid nodig hebben.

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug!

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug! Momenteel worden er veel mensen gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Vaak gaat de telefoon maar één keer over of er wordt gelijk opgehangen als u opneemt. Wat is dit en hoe voorkomt u deze nieuwe manier van oplichting?

Firefox stopt met de ondersteuning voor Windows XP en Vista

U heeft het misschien al gelezen, Firefox stopt met de ondersteuning van Windows XP en Vista. Wilt u toch veilig blijven internetten? Onze student legt het u uit.

Meer leren over uw iPad? Probeer eens tabletles!

Heeft u een iPad of een andere tablet en wilt u meer weten over uw iPad? Dan is tabletles wellicht een uitkomst voor u. Waar gebruiken andere mensen de tablet les voor? Wat kunt u allemaal leren? We vertellen het u graag! Waarom een tablet gebruiken? De iPad is de...

De betekenis van emoji’s

Emoji's zijn de pictogrammen waar u uit kunt kiezen op Whatsapp, Facebook en op het toetsenbord van uw mobiele telefoon. Een emoticon is de getypte versie:) In deze blog hebben we het over emoji's. Wat betekenen al die emoji's nou eigenlijk? Computerstudent Koen zette...

5 tips om beter thuis te werken

Hoe blijft thuiswerken leuk, productief en gezond? Wij hebben 5 tips om beter thuis te werken!

Zo maakt u de beste foto’s met uw smartphone

Echt goede foto's maken met uw smartphone? Gaat u op vakantie en neemt u alleen uw smartphone mee als camera? Dan bent u niet alleen! De meeste mensen nemen geen losse camera meer mee op vakantie, omdat de camera op de meeste smartphone hartstikke goed is. Hoe haalt u...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!