Wat is het verschil tussen hardware en software?

14 april 2020 | Uw Computerstudent Blog, Apple, Printer

Goede vraag! Het lijkt bijna hetzelfde, maar er is een belangrijk verschil tussen hardware en software. Als u een probleem heeft, dan is het handig te weten of dat ligt aan hardware of aan software. Daarom leggen we u vandaag het verschil uit.

Hardware: de computer, de muis en andere apparatuur

Een voorbeeld van hardware is uw computer, uw scherm en uw toetsenbord: de "tastbare" onderdelen dus.

Een voorbeeld van hardware is uw computer, uw scherm en uw toetsenbord: de “tastbare” onderdelen dus.

Eigenlijk alle fysieke componenten van de computer, dat is de hardware. Voorbeelden van hardware zijn dus:

  1. De kast van de computer, met alle onderdelen erin (of de behuizing van een laptop) zoals de harde schijf, het geheugen en de processor (CPU)
  2. Uw beeldscherm, printer en andere aangesloten apparatuur
  3. Uw wifi-router

Als hardware stuk is dan is dat vaak een kwestie van garantie: iets wat onze studenten goed voor u kunnen beoordelen. Met hun hulp kunt u het product laten repareren door de fabrikant – vaak kosteloos!

Hardware veroudert na een tijdje. Hardware zit ‘in’ de computer en kan dus niet bijgewerkt worden zonder de hulp van een monteur. Het goede nieuws is dat uw hardware vaak makkelijk jaren mee kan. En: het wordt steeds langer. Een goede ontwikkeling, want al die nieuwe apparaten… dat is natuurlijk niet goed voor het milieu!

U heeft nu een goed beeld van wat hardware is; het zijn de fysieke onderdelen die zorgen dat de computer aan gaat en goed kan werken. Maar wat is dan software?

Software: het besturingssysteem en alle programma’s en bestanden

Software is het gedeelte van de computer dat u, soms met hulp van een student, zelf inricht. Software kunt u dus niet zien of aanraken. Enkele voorbeelden van software zijn:

Een voorbeeld van software zijn apps: u kunt ze installeren op uw computer.

Een voorbeeld van software zijn apps: u kunt ze installeren op uw computer.

  1. Uw besturingssysteembijvoorbeeld Windows, macOS of Android
  2. Programma’s en Apps zoals Microsoft Office, Word, Instagram en de App Store
  3. Een browser zoals Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox

Software kan vaak bijgewerkt worden. U heeft dan een update of upgrade, die u moet installeren. Zo krijgt u van Windows 10 vaak de melding dat er nieuwe updates beschikbaar zijn. Door de updates kan software vaak een tijdje mee gaan. Maar na een paar jaar houden de updates soms op. Zo wordt Windows 7 bijvoorbeeld niet meer bijgewerkt. U kunt het dan niet meer veilig gebruiken.

Het kan ook zijn dat op uw computer verouderde programma’s staan. Dat kan een bron van virussen en ellende zijn. Vaak gaan programma’s na een tijdje steeds slechter werken. Daarom controleert onze student tijdens de afspraak of er updates zijn voor de computer. Bijvoorbeeld met onze Computer APK.

Het verschil tussen hardware en software.

Het verschil is dus, heel kort samengevat:

  • Hardware zijn de ‘zichtbare’ onderdelen van uw computer, zoals uw scherm, de computerkast, de laptop en de harde schijf in de computer.
  • Software, dat zijn de ‘onzichtbare’ onderdelen, zoals de programma’s en apps die u installeert.

Hardware en software werkt met elkaar samen. Hoe dat werkt, dat leggen we u uit!

Software en hardware: samen het best.

Bij software en hardware is belangrijk dat ze goed samenwerken. Zo kan een computer met oude hardware, en alle updates… nog steeds heel traag zijn. Maar omgekeerd ook. Onze student zoekt daarom naar de balans. Hij of zij kijkt of de hardware nog bij het gebruik past, en of de software veilig en snel werkt. Het kan zijn dat hij/zij u dan aanraadt om een update te installeren. Vaak is dat gratis, en dan kan onze student dat meteen voor u doen.

Als het gaat om samenwerking tussen hardware en software, dan gaat het al snel over Apple: zij doen namelijk iets anders dan Microsoft. Waar Apple zowel de hardware (bijv.: MacBook) als de software maakt (bijv.: macOS), maakt Microsoft eigenlijk vooral de software (Bijv.: Windows 10). Tegenwoordig is dat wel aan het veranderen, met de komst van de Microsoft Surface apparaten. Misschien heeft Microsoft het succes van Apple gezien?

Uw Computerstudent: computerhulp aan huis en op afstand

Kent u ons al? Wij zijn Uw Computerstudent, en we geven online computerhulp. Als u een probleem heeft met uw computer, dan kunnen wij u helpen dat op te lossen.

Tot slot.

Heeft u vragen over uw software? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Mocht u ergens anders hulp bij nodig hebben kan dat natuurlijk ook. We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Aan de slag met Cloud Backup

Wanneer u bestanden online bewaart, slaat u ze op in de ‘cloud’. Bijvoorbeeld met Dropbox, iCloud, Google Drive, of simpel en vertrouwd bij Uw Computerstudent. Uw bestanden zijn dan overal via internet toegankelijk. En als uw computer of telefoon/tablet crasht of kwijt raakt dan…

Wat is dropbox?

Wat is Dropbox? Waar kunt u het voor gebruiken en hoe werkt het? Onze Dropbox expert legt het u graag uit!

Pro-tips: super handige sneltoetsen voor in Chrome en Firefox

Werkt u veel met de computer, dan bent u vast wel bekend met sommige sneltoetsen zoals ctrl+c en ctrl+v. Onze student deelt vandaag graag de beste sneltoetsen voor Chrome en Firefox. Wellicht kent u één of meerdere van deze sneltoetsen al, maar voor het gemak hebben we ze toch even op een rijtje gezet voor u!

Een Schone Inbox: 5 stappen voor het opruimen van Gmail

Een schone inbox: 5 stappen voor het opruimen van Gmail In een tijdperk waarin we dagelijks overspoeld worden met e-mails, kan een overvolle inbox overweldigend zijn. Het zoeken naar een mailtje kan zo een dagtaak worden en écht belangrijke berichten, kunt u door de...

Uw wifi-netwerk blijkt niet veilig! Wat kunt u zelf doen?

Miljoenen apparaten zijn kwetsbaar door een lek in WPA2. Het is de eerste keer dat er een lek gevonden is in WPA2. WPA2 is de technologie waarmee veel draadloze netwerken beveiligd zijn. Het lek maakt het niet mogelijk om uw wifi-wachtwoord te raden. Wel kan door het lek…

Pas op voor Marktplaats oplichters!

Verkoopt u wel eens via Marktplaats? Let op! Oplichters zijn weer erg actief op Marktplaats. Hoe kunt u de oplichting herkennen en voorkomen?

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!