Wat is het verschil tussen hardware en software?

14 april 2020 | Uw Computerstudent Blog, Apple, Printer

Goede vraag! Het lijkt bijna hetzelfde, maar er is een belangrijk verschil tussen hardware en software. Als u een probleem heeft, dan is het handig te weten of dat ligt aan hardware of aan software. Daarom leggen we u vandaag het verschil uit.

Hardware: de computer, de muis en andere apparatuur

Een voorbeeld van hardware is uw computer, uw scherm en uw toetsenbord: de "tastbare" onderdelen dus.

Een voorbeeld van hardware is uw computer, uw scherm en uw toetsenbord: de “tastbare” onderdelen dus.

Eigenlijk alle fysieke componenten van de computer, dat is de hardware. Voorbeelden van hardware zijn dus:

  1. De kast van de computer, met alle onderdelen erin (of de behuizing van een laptop) zoals de harde schijf, het geheugen en de processor (CPU)
  2. Uw beeldscherm, printer en andere aangesloten apparatuur
  3. Uw wifi-router

Als hardware stuk is dan is dat vaak een kwestie van garantie: iets wat onze studenten goed voor u kunnen beoordelen. Met hun hulp kunt u het product laten repareren door de fabrikant – vaak kosteloos!

Hardware veroudert na een tijdje. Hardware zit ‘in’ de computer en kan dus niet bijgewerkt worden zonder de hulp van een monteur. Het goede nieuws is dat uw hardware vaak makkelijk jaren mee kan. En: het wordt steeds langer. Een goede ontwikkeling, want al die nieuwe apparaten… dat is natuurlijk niet goed voor het milieu!

U heeft nu een goed beeld van wat hardware is; het zijn de fysieke onderdelen die zorgen dat de computer aan gaat en goed kan werken. Maar wat is dan software?

Software: het besturingssysteem en alle programma’s en bestanden

Software is het gedeelte van de computer dat u, soms met hulp van een student, zelf inricht. Software kunt u dus niet zien of aanraken. Enkele voorbeelden van software zijn:

Een voorbeeld van software zijn apps: u kunt ze installeren op uw computer.

Een voorbeeld van software zijn apps: u kunt ze installeren op uw computer.

  1. Uw besturingssysteembijvoorbeeld Windows, macOS of Android
  2. Programma’s en Apps zoals Microsoft Office, Word, Instagram en de App Store
  3. Een browser zoals Google Chrome, Microsoft Edge of Mozilla Firefox

Software kan vaak bijgewerkt worden. U heeft dan een update of upgrade, die u moet installeren. Zo krijgt u van Windows 10 vaak de melding dat er nieuwe updates beschikbaar zijn. Door de updates kan software vaak een tijdje mee gaan. Maar na een paar jaar houden de updates soms op. Zo wordt Windows 7 bijvoorbeeld niet meer bijgewerkt. U kunt het dan niet meer veilig gebruiken.

Het kan ook zijn dat op uw computer verouderde programma’s staan. Dat kan een bron van virussen en ellende zijn. Vaak gaan programma’s na een tijdje steeds slechter werken. Daarom controleert onze student tijdens de afspraak of er updates zijn voor de computer. Bijvoorbeeld met onze Computer APK.

Het verschil tussen hardware en software.

Het verschil is dus, heel kort samengevat:

  • Hardware zijn de ‘zichtbare’ onderdelen van uw computer, zoals uw scherm, de computerkast, de laptop en de harde schijf in de computer.
  • Software, dat zijn de ‘onzichtbare’ onderdelen, zoals de programma’s en apps die u installeert.

Hardware en software werkt met elkaar samen. Hoe dat werkt, dat leggen we u uit!

Software en hardware: samen het best.

Bij software en hardware is belangrijk dat ze goed samenwerken. Zo kan een computer met oude hardware, en alle updates… nog steeds heel traag zijn. Maar omgekeerd ook. Onze student zoekt daarom naar de balans. Hij of zij kijkt of de hardware nog bij het gebruik past, en of de software veilig en snel werkt. Het kan zijn dat hij/zij u dan aanraadt om een update te installeren. Vaak is dat gratis, en dan kan onze student dat meteen voor u doen.

Als het gaat om samenwerking tussen hardware en software, dan gaat het al snel over Apple: zij doen namelijk iets anders dan Microsoft. Waar Apple zowel de hardware (bijv.: MacBook) als de software maakt (bijv.: macOS), maakt Microsoft eigenlijk vooral de software (Bijv.: Windows 10). Tegenwoordig is dat wel aan het veranderen, met de komst van de Microsoft Surface apparaten. Misschien heeft Microsoft het succes van Apple gezien?

Uw Computerstudent: computerhulp aan huis en op afstand

Kent u ons al? Wij zijn Uw Computerstudent, en we geven online computerhulp. Als u een probleem heeft met uw computer, dan kunnen wij u helpen dat op te lossen.

Tot slot.

Heeft u vragen over uw software? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Mocht u ergens anders hulp bij nodig hebben kan dat natuurlijk ook. We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

WhatsApp fraude: hoe werkt het eigenlijk?

Het is de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws geweest: WhatsApp fraudeurs troggelen mensen duizenden euro’s af. Maar hoe werkt dit dan? En bent u wel veilig?

Zo maakt u de beste foto’s met uw smartphone

Echt goede foto's maken met uw smartphone? Gaat u op vakantie en neemt u alleen uw smartphone mee als camera? Dan bent u niet alleen! De meeste mensen nemen geen losse camera meer mee op vakantie, omdat de camera op de meeste smartphone hartstikke goed is. Hoe haalt u...

Refurbished apparaten – is het iets voor mij?

Refurbished apparaten - is het iets voor mij? Het begrip ‘refurbished’ komt steeds vaker voorbij. Misschien ziet u een online advertentie voor refurbished laptops, tablets of smartphones. Wat houdt dit in en is het wat voor u? Wij vertellen u meer over wat refurbished...

Overstappen van internetprovider

Overstappen van internetprovider Heeft u besloten om over te stappen van internetprovider? Of durft u hier niet aan te beginnen omdat u denkt dat dit te veel gedoe oplevert? In dat geval is deze blog speciaal voor u. Zo komt u er achter dat dit allemaal best wel mee...

Banken doelwit van hackers

Een grootschalige DDoS-aanval op Nederlandse en buitenlandse banken heeft vandaag een groot deel van het betalingsverkeer platgelegd. Er zou geen relatie zijn met de saldostoring van woensdag.

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP? En welke past bij u?

E-mail kunt u op veel verschillende manieren openen op de computer telefoon. U kunt natuurlijk gewoon naar de website van de provider gaan, en daar de mail lezen. Denk dan bijvoorbeeld aan outlook.com, ziggo.nl/mail of webmail.kpnmail.nl. Natuurlijk kunt u ook...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!