Hoe zorgt u ervoor dat u online veilig bent?

26 april 2022 | Uw Computerstudent Blog

Hoe zorgt u er voor dat u veilig online bent? Het internet is een weidse wereld die u veel moois kan bieden, maar ook veel narigheid. U kunt video’s vinden van zeldzame auto’s of schattige kittens – maar natuurlijk ook de meest uitheemse recepten.

Daar staat helaas wel iets tegenover: Virussen, wormen, trojaanse paarden en de ergste van allemaal: De ransomware. Ransomware (‘gijzelwaar’) versleutelt uw data en geeft deze pas vrij zodra u de hackers een bedrag betaalt, meestal in Bitcoins en nooit goedkoop. In deze blog leggen wij u graag uit wat u kunt doen om online veilig te kunnen reizen – en wat Uw Computerstudent daarin voor u kan betekenen.

Wat is een veilig wachtwoord?

Het zal niet de eerste keer zijn dat het gezegd wordt, maar ook niet de laatste keer. Wachtwoorden zijn uitermate belangrijk om uw data veilig te houden. Het gros van de ‘hacks’ vindt namelijk plaats door wachtwoorden die makkelijk te raden zijn, omdat zij de naam van een huisdier bevatten, uw eigen naam of iets wat makkelijk aan u te herleiden is.
Zorg er daarom altijd voor dat een wachtwoord nooit volledige woorden bevat die aan u te herleiden zijn. Een zogenaamde ‘wachtwoordzin’ is al vele malen sterker dan een set aan volledige woorden. Denkt u bijvoorbeeld eens aan de zin “Om bij de bank in te loggen heb ik dit wachtwoord nodig!” – daarvan pakt u dan de eerste letter van ieder woord (behalve bij wachtwoord, omdat dat een makkelijke extra letter is!): “Obdbitlhidwwn!” Als u er dan nog 1’en in plaats van i’s in stopt, heeft u een ontzettend sterk wachtwoord: “Obdb1tlh1dwwn!” Om dit wachtwoord te raden door gewoon te gokken zou een computer om en nabij de 26 miljoen jaar bezig zijn!

Het is dus vrij makkelijk om een goed wachtwoord te creëren via een vorm van een ezelsbruggetje. Des te vaker u dit doet, des te makkelijker het wordt om deze wachtwoorden te onthouden. Er is natuurlijk ook een alternatief: Een zogenaamde Password Manager. Dat is een programmaatje dat voor u wachtwoorden genereert waardoor u alleen nog maar het wachtwoord voor dat programmaatje hoeft te onthouden. Voorbeelden hiervan zijn KeePass en LastPass. Onze student helpt u graag met het instellen van deze software en het koppelen aan uw webbrowser, zodat u altijd en overal veilig kunt inloggen!

 

Wat is 2-Factor Authenticatie?

Naast wachtwoorden is het ook bijzonder verstandig om ervoor te zorgen dat u een andere vorm van authenticatie instelt, bij voorkeur een vorm van een tijd-gebaseerde code. Deze codes veranderen iedere minuut, en zijn veiliger dan codes verzonden via e-mail of SMS. Als iemand in uw e-mail zit, kan deze zo deze herstelcodes voor zijn of haar eigen misbruik gebruiken. Een code die via uw telefoon gegenereerd is, is dan ook stukken veiliger – zolang u een wachtwoord, pincode of biometrische beveiliging (vingerafdruk, gezichtsherkenning) heeft ingesteld op uw telefoon.

U kunt dit doorgaans gewoon instellen op de websites waarop u vaak inlogt. Uw bank heeft dit sowieso al, door middel van het kastje waarmee u ook uw betalingen verifieert. Daarnaast hebben veel webshops al de mogelijkheid om zo’n systeem in te stellen. Dan combineert u het wachtwoord (“Iets wat u weet”) met een eenmalige code (“Iets wat u heeft”), zodat u het hackers nóg lastiger maakt om in te loggen. Ook als een hacker uw wachtwoord weet, bent u nog veilig: Ze hebben immers uw eenmalige code niet!
Ook in dit geval helpt een student van Uw Computerstudent u graag met het instellen van deze systemen en het garanderen van toegang mocht u uw telefoon kwijtraken, of deze gestolen worden. U krijgt dan een lijstje met printbare codes die maar één keer te gebruiken zijn. Het is dan ook belangrijk dat u zulke papieren veilig houdt.

 

Welke Virusscanners is goed?

Wie kent ze niet, virusscanners. Eset, Malware Bytes, BitDefender, Windows Defender… Zo veel keuze! Wat is nou voor ú de juiste? Dat ligt er maar net aan: Wat doet u met de computer? Windows Defender is veelal voldoende en is inbegrepen in Windows 10 en 11. Als u echter wat betere bescherming zoekt, is het aan te raden een virusscanner te zoeken die bij uw wensen past – er is immers zo veel keuze. De kern is dat het altijd beter is om een virusscanner te hebben dan om er geen te hebben. En vraagt een programmaatje u om “even de virusscanner te deactiveren”? Denkt u dan nog eens goed na of deze software wel zo veilig is als u denkt! Ook hierover adviseren wij u graag, wij staan voor u klaar met raad (zoals deze blog!) en de bijbehorende daad.

 

Waarom zijn updates belangrijk?

“Moet die computer nou wéér opnieuw opstarten!?” We kennen het, al die updates kunnen verdraaid frustrerend zijn. Echter zijn we wel fundamenteel voor het goed functioneren van uw computer. Ze bevatten maar wat vaak beveiligingsupdates die voor u van belang zijn. Een paar dagen wachten met die updates kan geen kwaad, maar stel het niet te lang uit. Ze zijn van belang als u met goed vertrouwen uw computer wilt blijven gebruiken!

 

Wat zijn AdBlockers?

Het is ook belang dat u online natuurlijk veilig online bent. Gebruikt u daarom altijd een AdBlocker als uBlock Origin. Naast het feit dat reclames vervelend zijn, is het al meermaals voorgekomen dat er malware werd verspreid via advertenties. Om dat te voorkomen is een AdBlocker evenzo belangrijk als een anti-viruspakket.

 

De belangrijkste van allemaal: Gezond verstand!

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het ook te mooi om waar te zijn! Nee, u bent niet de 1.000.000e bezoeker en u heeft niet die iPhone 13 gewonnen. Dit zijn allemaal manieren om uw data te ontfutselen. Het is ook beter om die ene bijlage toch maar niet te openen dan een virus op te lopen. Denkt u altijd 3x na voor u iets doet wat niet goed voelt, want uw gevoel weet vaak meer dan u denkt!

Met deze tips hopen wij uw bewustzijn van de gevaren op het internet wat te vergroten, maar u ook bewust te maken van de stappen die ú kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat u veilig online bent. Natuurlijk staan wij u graag bij met raad én daad: Een student komt graag bij u langs om uw PC na te kijken en om na te gaan wat u goed doet, en wat u beter kunt doen. Zo kunt u met een gerust hart weer naar kattenfilmpjes kijken of uw bankzaken doen. Tot ziens!

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Zo voorkomt u dat uw computer oververhit raakt

Met de zomer in volle gang en op dit moment zelfs een heuse hittegolf, brengen we vaak veel tijd buiten door. Maar we moeten niet vergeten dat onze elektronische apparatuur, zoals laptops, telefoons en tablets, gevoelig zijn voor oververhitting. Hitte kan ernstige...

Binnenkort naar Texel? Gebruik de lammetjesradar

Wist u dat er op Texel evenveel mensen als schapen wonen? De schapen en de lammetjes van Texel trekken altijd veel bekijks. Om het u dit voorjaar gemakkelijker te maken heeft de VVV Texel een Lammetjesradar online gezet.

Telefonische scam Windows

Oplichters die zeggen van Windows Customer Care zijn benaderen mensen telefonisch en proberen malafide software op computers te installeren. "Er staat een Trojan op uw pc." Een van de beoogde slachtoffers is Pauline Rote (46). Ze werd opgebeld door een man met een...

De AVG – wat zijn uw rechten?

Vandaag bespreken we uw rechten onder de AVG. Welke rechten heeft u erbij gekregen en wat betekent dit voor u?

Een nieuwe hoofdtelefoon kopen

Het is weer bijna Black Friday en Cyber Monday en de kortingen op apparaten vliegen u om de oren. Hét moment om deals te scoren voor apparaten of andere spullen waar u al langer naar zat te kijken. De vraag is dan altijd: 'Met al die keuze mogelijkheden, waar moet u...

Max, Hulp op Afstand student uit Almere

Wat ik zo ontzettend leuk vind aan het zijn van een Computerstudent is de blijdschap zodra alle apparaten weer goed functioneren. Ik vind het belangrijk dat de klant ook begrijpt wat er mis is. We pakken gewoon samen het probleem aan! Je maakt het zo leuk als je zelf...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!