Wat doet een besturingssysteem?

21 maart 2020 | Uw Computerstudent Blog

Iedereen die een pc, laptop of smartphone gebruikt, maakt gebruikt van een besturingssysteem. Voor een pc en laptop gaat dit meestal om Windows of MacOs en voor de smartphone om Android of iOS. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de functie van een besturingssysteem is en wat een besturingssysteem doet?

Functies van een besturingssysteem

Vrijwel iedereen die een pc, laptop of smartphone koopt, gaat er vanuit dat het systeem is voorzien van een besturingssysteem. Zonder een besturingssysteem heeft u niet meer dan een metalen doos met hardware waar u niets mee kunt. Dit is dan ook de belangrijkste functie van een besturingssysteem. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat een systeem kan opstarten, zodat u bijvoorbeeld met uw pc kunt werken en communiceren. In feite vormt het besturingssysteem de schakel tussen computer en gebruiker. Tijdens het opstarten, start het besturingssysteem allerlei programma’s waarmee de hardware en alle randapparatuur herkend worden en die u vervolgens zonder extra handelingen kunt gebruiken. Uw besturingssysteem zorgt ervoor dat uw muis, toetsenbord, monitor, printer cd- of dvd-station correct werken en dat het geheugen van uw systeem netjes wordt verdeeld. Nadat uw systeem is opgestart, vormt het besturingssysteem een soort van dashboard van waaruit u uw taken kunt uitvoeren. Het besturingssysteem opent en sluit programma’s en vanuit hier krijgt u alle informatie over uw systeem.

Besturingssystemen voor pc’s en laptops

Het meest bekende besturingssysteem is Microsoft Windows. Microsoft heeft haar marketingstrategie in de jaren 70 en 80 goed aangepakt. Op ruim 88 procent van alle computers wereldwijd draait Microsoft Windows. Van dit percentage draait ruim 50 procent van de computers op Windows 10 en het restant op oudere Windowsversies, zoals Windows 7 en Windows XP. Daar moet wel bij gezegd worden dat deze oudere versies niet meer door Microsoft onderhouden worden. Op bijna 10 procent van de computers wereldwijd draait MacOS. MacOs is het eigen besturingssysteem voor Apple-computers. Op bijna 2 procent van de wereldwijde computers draait het open source besturingssysteem Linux.

Besturingssystemen voor smartphones

Sinds de opkomst van de smartphone is er een concurrentiestrijd gaande op de markt van mobiele besturingssystemen. Deze strijd is duidelijk gewonnen door het besturingssysteem van Google: Android. Op de smartphones van Apple na, draait op vrijwel iedere smartphone het besturingssysteem Android. Op alle iPhones draait het eigen besturingssysteem van Apple: iOS. iOS is dus een besturingssysteem dat echt merkgebonden is. Dit kent Android niet. Android draait op iedere smartphone, van duur tot goedkoop, met de goedkoopste sim only of een duur abonnement. Ook Microsoft heeft geprobeerd om met een mobiel besturingssysteem van Windows de markt te veroveren, maar dit is niet gelukt.

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u meer weten over besturingsystemen? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Help! WhatsApp doet het niet!

Wat vervelend! Uw WhatsApp werkt niet. Dit kan door een storing komen, maar wat als er geen storing is? Met deze tips bent u snel weer aan het appen.

Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkrijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een goed wachtwoord.

Foto’s afdrukken

Foto's afdrukken Zo maakt u digitale foto's gemakkelijk tastbaar Heeft u deze zomer veel mooie momenten vastgelegd? En wilt u deze momenten tastbaar maken? Laat u foto's afdrukken! Hang de herinnering bijvoorbeeld aan de muur of geef het in een lijstje kado aan de...

De leukste wandel apps

De leukste wandel apps De lente is begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om de dikke winterjassen op te bergen en de wandelschoenen uit de kast te halen! Wij verzamelden de leukste wandel apps voor u:   1. Vossenstreken Vossenstreken is een app...

Hoe de Windows Oktober Update een November Update werd en wanneer u hem kunt verwachten

Er zijn veel problemen geweest met de Windows Oktober Update die 10 oktober uitkwam. Wanneer kunt u hem verwachten en wat is er nieuw?

Pieter, Hulp op Afstand student uit Groningen

Ik vind de grote afwisseling van vragen die voorbij komt heel erg leuk. De ene keer help je een oudere mevrouw met het ordenen van haar foto's, de andere keer een bedrijf met hun boekhoudsoftware. Als je een probleem, groot of klein, kunt oplossen, geeft dat een...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!