Wat doet een besturingssysteem?

21 maart 2020 | Uw Computerstudent Blog

Iedereen die een pc, laptop of smartphone gebruikt, maakt gebruikt van een besturingssysteem. Voor een pc en laptop gaat dit meestal om Windows of MacOs en voor de smartphone om Android of iOS. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de functie van een besturingssysteem is en wat een besturingssysteem doet?

Functies van een besturingssysteem

Vrijwel iedereen die een pc, laptop of smartphone koopt, gaat er vanuit dat het systeem is voorzien van een besturingssysteem. Zonder een besturingssysteem heeft u niet meer dan een metalen doos met hardware waar u niets mee kunt. Dit is dan ook de belangrijkste functie van een besturingssysteem. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat een systeem kan opstarten, zodat u bijvoorbeeld met uw pc kunt werken en communiceren. In feite vormt het besturingssysteem de schakel tussen computer en gebruiker. Tijdens het opstarten, start het besturingssysteem allerlei programma’s waarmee de hardware en alle randapparatuur herkend worden en die u vervolgens zonder extra handelingen kunt gebruiken. Uw besturingssysteem zorgt ervoor dat uw muis, toetsenbord, monitor, printer cd- of dvd-station correct werken en dat het geheugen van uw systeem netjes wordt verdeeld. Nadat uw systeem is opgestart, vormt het besturingssysteem een soort van dashboard van waaruit u uw taken kunt uitvoeren. Het besturingssysteem opent en sluit programma’s en vanuit hier krijgt u alle informatie over uw systeem.

Besturingssystemen voor pc’s en laptops

Het meest bekende besturingssysteem is Microsoft Windows. Microsoft heeft haar marketingstrategie in de jaren 70 en 80 goed aangepakt. Op ruim 88 procent van alle computers wereldwijd draait Microsoft Windows. Van dit percentage draait ruim 50 procent van de computers op Windows 10 en het restant op oudere Windowsversies, zoals Windows 7 en Windows XP. Daar moet wel bij gezegd worden dat deze oudere versies niet meer door Microsoft onderhouden worden. Op bijna 10 procent van de computers wereldwijd draait MacOS. MacOs is het eigen besturingssysteem voor Apple-computers. Op bijna 2 procent van de wereldwijde computers draait het open source besturingssysteem Linux.

Besturingssystemen voor smartphones

Sinds de opkomst van de smartphone is er een concurrentiestrijd gaande op de markt van mobiele besturingssystemen. Deze strijd is duidelijk gewonnen door het besturingssysteem van Google: Android. Op de smartphones van Apple na, draait op vrijwel iedere smartphone het besturingssysteem Android. Op alle iPhones draait het eigen besturingssysteem van Apple: iOS. iOS is dus een besturingssysteem dat echt merkgebonden is. Dit kent Android niet. Android draait op iedere smartphone, van duur tot goedkoop, met de goedkoopste sim only of een duur abonnement. Ook Microsoft heeft geprobeerd om met een mobiel besturingssysteem van Windows de markt te veroveren, maar dit is niet gelukt.

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u meer weten over besturingsystemen? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Veilig online met deze 5 tips

Internet is voor de meeste mensen onmisbaar in het leven. U kunt hier informatie over écht alles vinden: belastingen betalen, een verhuizing doorgeven, uw auto verzekeren of gewoon een filmpje kijken of spelletje spelen. Er zijn echter ook veel internetcriminelen...

5 gratis apps om uw hersenen te trainen deze kerst (en alle andere dagen van het jaar)

5 gratis apps om uw hersenen te trainen! Om altijd goed voor de dag te komen, is het goed om uw hersenen scherm te houden. Met deze spelletjes en apps traint u uw hersenen!

7 apps die het huishouden een stuk gemakkelijker maken

Het huishouden. We kunnen er niet omheen, het moet gewoon gebeuren. Maak het een stuk leuker met deze handige apps!

Spam blokkeren? Uw Computerstudent weet raad!

Spam: ongewenste reclame via mail. Het is niet alleen vervelend, maar vormt ook een groot probleem: het vollopen van uw inbox, het vastlopen en overspoelen van e-mailsystemen op internet, en het verspreiden van virussen. Wist u dat ongeveer 80 procent van het...

Groot beveiligingsprobleem Internet Explorer

Er is een groot beveiligingsprobleem ontdekt in alle recente versies van Internet Explorer. Hackers kunnen daarmee op afstand virussen en malware op uw computer installeren.  Internet Explorer is een onderdeel van Windows. Als u van Windows XP of Windows 7 gebruik...

Toffe apps voor warme dagen

Toffe apps voor warme dagen! Gaat u een dagje naar het strand of krijgt u spontaan zin om te fietsen van dit lekkere weer? Wij hebben toffe apps voor u verzameld.