5 handige Windows 10 tips om meer uit uw computer te halen!

13 juli 2018 | Uw Computerstudent Blog

5 handige Windows 10 tips om meer uit uw computer te halen!

by | 13 juli 2018 | Uw Computerstudent Blog

Windows 10 is al geen nieuw besturingssysteem meer; de meeste mensen zijn er inmiddels wel aan gewend en werken probleemloos met Windows 10. We krijgen regelmatig de vraag of we slimme tips hebben om meer uit Windows 10 te halen, we hebben er inmiddels aardig wat verzameld en we delen ze graag met u in deze blog!

1. Grote bestanden opsporen in Windows 10

Een harde schijf heeft (helaas) niet onbeperkt ruimte en het is heel vervelend om de melding te krijgen dat u te weinig schijfruimte heeft. Wilt u uw schijf opruimen en bent u benieuwd waar de meeste ruimte naar toe gaat? U kunt gemakkelijk grote bestanden opsporen in Windows 10.

 • Klik op start;
 • Ga naar instellingen;
 • Klik op systeem;
 • En dan op opslag;
 • Klik op de schijf die u op wilt ruimen.

U ziet nu per programma soort hoeveel ruimte er gebruik wordt. Als u klikt op bijvoorbeeld ‘Apps en games’ ziet u precies welke programma’s veel ruimte gebruiken, u kunt ook de lijst nog sorteren op grootte. Wilt u iets uit deze lijst verwijderen? Klik dan op de naam van het programma en dan verwijderen.

2. Snel naar uw bureaublad

In Windows 10 is goed nagedacht over gebruiksgemak. Zo kunt u met één klik gemakkelijk naar uw bureaublad komen. Als u helemaal rechts onderin uw scherm klikt (rechts naast de klok, wanneer uw muis niet meer verder kan), gaat u automatisch naar uw bureaublad. Super handig als u snel even iets moet zoeken op uw bureaublad.

3. Batterij besparen met het uitschakelen van achtergrond apps

Wellicht zonder dat u het goed beseft wordt standaard een aantal apps in Windows 10 geladen die bovendien op de achtergrond actief blijven. Op die manier zijn deze apps sneller beschikbaar, maar ze verbruiken ook geheugen en batterij. Dit is natuurlijk zonde als u deze apps niet gebruikt. Zo kunt u de apps uitschakelen:

 • Klik op start;
 • Ga naar instellingen;
 • Klik op privacy;
 • Scroll naar beneden en klik op achtergrond apps;
 • Zet de schuifknop uit bij apps die u niet langer automatisch actief wilt hebben op de achtergrond.

4. Taakbalk tijdelijk laten verdwijnen

Vindt u het vervelend als de taakbalk altijd in beeld is? U kunt hem gemakkelijk tijdelijk laten verdwijnen. De taakbalk komt dan alleen tevoorschijn als u met de muis onderaan het scherm bent. Zo laat u de taakbalk tijdelijk verdwijnen:

 • Klik met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad;
 • Klik op aan persoonlijke voorkeur aanpassen;
 • Klik op taakbalk;
 • Klik onder de taakbalk automatisch verbergen in de bureaublad modus  op uit;
 • De tekst verandert in aan. Klik op het kruisje rechtsboven in het menu om het af te sluiten.

5. Het actiecentrum in Windows 10

Het actiecentrum is een waardevolle toevoeging in Windows 10 waar veel mensen niets mee doen. U vindt het actiecentrum door rechtsonder op de taakbalk op het tekstballonnetje te klikken. In het venster dat verschijnt ziet u alle recente notificaties, variërend van e-mailberichten tot apps die onlangs bijgewerkt zijn. U vindt er ook snelkoppelingen naar handige functies, zoals het instellen van vliegtuigstand, bluetooth, mobiele hotspot en andere veelgebruikte opties.

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u de smaak te pakken en wilt u nóg meer leren over Windows 10? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

De beste budget-smartphones

De beste budget smartphones volgens onze computerstudenten Laatst publiceerde we een blog over waar u op moet letten als u een smartphone wilt kopen. Dit kan namelijk een lastige keuze zijn. Deze week bespreken wij drie aanraders in het budget segment van de...

Wat kunt u doen om uw online privacy te beschermen?

Elk jaar is op 28 januari de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om u te informeren over de rechten die u heeft bij overheden, bedrijven en andere organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken. Wat kunt u vandaag doen om uw privacy beter te beschermen?

Telefonische scam Windows

Oplichters die zeggen van Windows Customer Care zijn benaderen mensen telefonisch en proberen malafide software op computers te installeren. "Er staat een Trojan op uw pc." Een van de beoogde slachtoffers is Pauline Rote (46). Ze werd opgebeld door een man met een...

Kunt u een echt gezicht van een nep gezicht onderscheiden?

Denk u dat u altijd een echt gezicht van een nep gezicht kunt onderscheiden? Dan hebben wij een uitdaging voor u!

Aan de slag met Cloud Backup

Wanneer u bestanden online bewaart, slaat u ze op in de ‘cloud’. Bijvoorbeeld met Dropbox, iCloud, Google Drive, of simpel en vertrouwd bij Uw Computerstudent. Uw bestanden zijn dan overal via internet toegankelijk. En als uw computer of telefoon/tablet crasht of kwijt raakt dan…

Hoe luister ik naar podcasts?

Hoe luister ik naar podcasts? Podcasts zijn helemaal de rage. Over bijna ieder onderwerp is wel een podcast te vinden - zelfs de busmaatschappij Qbuzz heeft tegenwoordig een podcast. Maar wat is een podcast nu precies? Een podcast is te vergelijken met een vooraf...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!