Oplichting onder de naam van politie en gerecht

9 oktober 2023 | Uw Computerstudent Blog

Oplichting onder de naam van de politie en het gerecht

Verschillende klanten melden dat ze verdachte e-mails ontvangen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht. Wees op uw hoede, want deze berichten worden verzonden door oplichters. Ze proberen simpelweg geld afhandig te maken door de identiteit van politiefunctionarissen te misbruiken.

oplichting onder de naam van politie en gerecht

Werkwijze

Sommige e-mails worden verstuurd namens de commissaris-generaal van de Federale Politie, eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker. Ook de naam van Catherine De Bolle, de huidige directeur van Europol en voormalig commissaris-generaal van de Federale Politie, wordt gebruikt. Onlangs is ook de naam van Eric Snoeck, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie, en van federaal procureur Frédéric Van Leeuw opgedoken. Oplichters maken ook misbruik van andere namen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht.

In de e-mails wordt u beschuldigd van een misdrijf, bijvoorbeeld het bekijken of verspreiden van kinderporno. Het onderwerp van de e-mail is iets in de trant van ‘Uw Oproeping’ en er wordt beweerd dat u een boete moet betalen (een soort schikking) en dat u anders zal worden vervolgd. Helaas betalen sommige mensen deze verzonnen en onterechte boete.

Dit soort oplichtingspraktijken is al langer bekend in Franstalige landen, maar onlangs zijn er dus ook berichten in het Nederlands opgedoken.

Praktische tips

De Federale Politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken en geeft enkele tips om e-mails of berichten van oplichters te herkennen:

  • De politie of het gerecht zal u nooit een boete sturen via e-mail.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Als dit er ongebruikelijk of verdacht uitziet (bijvoorbeeld federalepolitie@GMX.com of federalpolice@gmail.com), is de kans groot dat het om een oplichtingspoging gaat. Politiediensten gebruiken nooit gratis e-mailadressen!
  • Een e-mail met spel- of grammaticafouten of een onprofessionele opmaak is verdacht.
  • Zoek op internet naar meldingen over een bepaald e-mailadres of bericht. Op https://www.fraudehelpdesk.nl/actueel/valse-emails/ kunt u updates vinden van valse e-mails die in omloop zijn.
  • Beantwoord nooit een e-mail die verdacht lijkt. Hoe minder informatie de oplichters van u hebben, hoe beter.
  • Doe een melding van de frauduleuze e-mail via https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/ 

Als u toch slachtoffer bent geworden van oplichting:

 

Tot slot

We hopen dat we u hiermee hebben geholpen met het herkennen van valse e-mails. Loopt u vast of heeft u hulp nodig met het herkennen van valse e-mails? U mag een twijfelachtige e-mail altijd naar ons doorsturen zodat we u kunnen helpen beoordelen. Liever computerles aan huis of hulp nodig met uw computer, telefoon of tablet? Boek dan een slimme student. We helpen u graag!

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Spam blokkeren? Uw Computerstudent weet raad!

Spam: ongewenste reclame via mail. Het is niet alleen vervelend, maar vormt ook een groot probleem: het vollopen van uw inbox, het vastlopen en overspoelen van e-mailsystemen op internet, en het verspreiden van virussen. Wist u dat ongeveer 80 procent van het...

Meer leren over uw iPad? Probeer eens tabletles!

Heeft u een iPad of een andere tablet en wilt u meer weten over uw iPad? Dan is tabletles wellicht een uitkomst voor u. Waar gebruiken andere mensen de tablet les voor? Wat kunt u allemaal leren? We vertellen het u graag! Waarom een tablet gebruiken? De iPad is de...

Onmisbare apps voor een campervakantie

Onmisbare apps voor een campervakantie Op vakantie met de camper? Gelijk heeft u! De vrijheid, de flexibiliteit en het avontuur zorgen ervoor dat steeds meer mensen voor een camper(vakantie) kiezen. Bent u gezegend met een camper of gaat u er een huren deze zomer?...

Internetprobleem na Windows 10 update? Snel opgelost.

Heeft u sinds kort last van een slechte of niet-functionerende internetverbinding? Een update van Windows 10 zorgt sinds maandag voor dergelijke problemen met de internetverbinding van pc’s. Wat te doen? Onze student legt het gratis uit!

Google Translate: 5 handige vakantietips

Heeft u al vakantieplannen? Gaat u misschien naar het buitenland? Wanneer u de taal niet spreekt en er met handen en voeten niet meer uitkomt, is het handig om snel wat woorden te kunnen…

Veilig online winkelen: wat is dropshipping?

Misschien is het u al eens overkomen: u koopt wat bij een Nederlandse webshop en het product blijkt van een goedkope Chinese winkel te komen. Geen leuke ervaring! Deze manier van versturen heet dropshipping. Hoe werkt dit en hoe voorkomt u dit?   Wat is...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!