Oplichting onder de naam van politie en gerecht

9 oktober 2023 | Uw Computerstudent Blog

Oplichting onder de naam van de politie en het gerecht

Verschillende klanten melden dat ze verdachte e-mails ontvangen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht. Wees op uw hoede, want deze berichten worden verzonden door oplichters. Ze proberen simpelweg geld afhandig te maken door de identiteit van politiefunctionarissen te misbruiken.

oplichting onder de naam van politie en gerecht

Werkwijze

Sommige e-mails worden verstuurd namens de commissaris-generaal van de Federale Politie, eerste hoofdcommissaris Marc De Mesmaeker. Ook de naam van Catherine De Bolle, de huidige directeur van Europol en voormalig commissaris-generaal van de Federale Politie, wordt gebruikt. Onlangs is ook de naam van Eric Snoeck, directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie, en van federaal procureur Frédéric Van Leeuw opgedoken. Oplichters maken ook misbruik van andere namen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht.

In de e-mails wordt u beschuldigd van een misdrijf, bijvoorbeeld het bekijken of verspreiden van kinderporno. Het onderwerp van de e-mail is iets in de trant van ‘Uw Oproeping’ en er wordt beweerd dat u een boete moet betalen (een soort schikking) en dat u anders zal worden vervolgd. Helaas betalen sommige mensen deze verzonnen en onterechte boete.

Dit soort oplichtingspraktijken is al langer bekend in Franstalige landen, maar onlangs zijn er dus ook berichten in het Nederlands opgedoken.

Praktische tips

De Federale Politie waarschuwt voor deze oplichtingspraktijken en geeft enkele tips om e-mails of berichten van oplichters te herkennen:

  • De politie of het gerecht zal u nooit een boete sturen via e-mail.
  • Controleer het e-mailadres van de afzender. Als dit er ongebruikelijk of verdacht uitziet (bijvoorbeeld federalepolitie@GMX.com of federalpolice@gmail.com), is de kans groot dat het om een oplichtingspoging gaat. Politiediensten gebruiken nooit gratis e-mailadressen!
  • Een e-mail met spel- of grammaticafouten of een onprofessionele opmaak is verdacht.
  • Zoek op internet naar meldingen over een bepaald e-mailadres of bericht. Op https://www.fraudehelpdesk.nl/actueel/valse-emails/ kunt u updates vinden van valse e-mails die in omloop zijn.
  • Beantwoord nooit een e-mail die verdacht lijkt. Hoe minder informatie de oplichters van u hebben, hoe beter.
  • Doe een melding van de frauduleuze e-mail via https://www.fraudehelpdesk.nl/valse-e-mail-melden/ 

Als u toch slachtoffer bent geworden van oplichting:

 

Tot slot

We hopen dat we u hiermee hebben geholpen met het herkennen van valse e-mails. Loopt u vast of heeft u hulp nodig met het herkennen van valse e-mails? U mag een twijfelachtige e-mail altijd naar ons doorsturen zodat we u kunnen helpen beoordelen. Liever computerles aan huis of hulp nodig met uw computer, telefoon of tablet? Boek dan een slimme student. We helpen u graag!

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Uw telefoon verbinden met de tv

Uw telefoon verbinden met de tv Na een leuke vakantie, een familiereünie of een andere speciale gelegenheid kan het leuk zijn om de gemaakte foto’s en video’s op de televisie te bekijken. Een tv heeft immers een veel groter beeldscherm dan een telefoon. Of wilt u uw...

Zo kunt u een e-mail inplannen met Gmail

Heeft u een e-mail geschreven maar wilt u deze pas later verzenden? Dan kunt u de e-mail inplannen. Zowel in uw browser als in de Gmail app kunt u dit regelen. Onze student…

Uw wifi-netwerk blijkt niet veilig! Wat kunt u zelf doen?

Miljoenen apparaten zijn kwetsbaar door een lek in WPA2. Het is de eerste keer dat er een lek gevonden is in WPA2. WPA2 is de technologie waarmee veel draadloze netwerken beveiligd zijn. Het lek maakt het niet mogelijk om uw wifi-wachtwoord te raden. Wel kan door het lek…

Ricardo, computerstudent in Almere

Dit werk is vooral zo leuk door de blijdschap en vrolijkheid bij de klanten wanneer je hun probleem hebt opgelost, dan kan jij als student met een glimlach en tevreden naar huis.

iPhone valt uit met volle batterij?

Valt uw iPhone de laatste tijd uit, zelfs al heeft u nog 30% batterij? Die van ons ook! Onze student ging op onderzoek uit om te kijken waar dit probleem vandaan komt..

Laatste kans: Nog drie weken gratis updaten naar Windows 10

Tip van onze student: via een slimme omweg was het tot nu toe nog steeds mogelijk om vanaf Windows 7 of 8.1 gratis te upgraden naar Windows 10. Maakt u nu (legaal) gebruik van Windows 7 of 8.1? Dan is dit uw laatste kans om gratis te upgraden! Vanaf 31 december betaalt u voor een licentie ongeveer…

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!