Wat kunt u doen om uw online privacy te beschermen?

23 januari 2019 | Uw Computerstudent Blog, Online veiligheid

Fijne Dag van de Privacy! Elk jaar is op 28 januari de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om u te informeren over de rechten die u heeft bij overheden, bedrijven en andere organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken. Wat kunt u vandaag doen om uw online privacy beter te beschermen?dag van de privacy

Alle instanties, organisaties en bedrijven die uw gegevens hebben zijn wettelijk verplicht om hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Vorig jaar is er een nieuwe wet ingegaan, de AVG. We delen allemaal veel informatie over onszelf; bewust en onbewust. De AVG zorgt ervoor dat uw gegevens beter beschermd zijn. Ook heeft u als individu veel meer controle over uw eigen gegevens. U heeft bijvoorbeeld het recht om uw gegevens in te zien, te wijzigen en het recht om vergeten te worden. De AVG helpt u dus met het beschermen van uw gegevens, maar wat kunt u verder nog doen om uw online privacy te beschermen?

Wat kan ik doen om mijn online privacy te beschermen?

  • Stel tweestapsverificatie in. Door het instellen van tweestapsverificatie voegt u een extra beveiligingslaag toe aan uw e-mailaccount of clouddienst. Er zijn meerdere manieren om tweestapsverificatie in te stellen. Eén daarvan is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat van u, bijvoorbeeld uw telefoon, verstuurd wordt waarmee u kunt inloggen. Dit kent u wellicht al van DigiD.
  • Lees de privacy voorwaarden voordat u een app installeert. Privacy voorwaarden zijn vaak lange teksten met juridisch taalgebruik en daardoor niet erg prettig om te lezen. Toch is het verstandig om dit wel te doen, zeker bij gratis apps. Want als u niet betaalt met geld, dan betaalt u waarschijnlijk met uw gegevens. Apps kunnen toegang vragen tot uw contacten, berichten foto’s, locatie en microfoon. Bij apps waarmee u kunt bellen is het logisch om toegang te geven aan uw microfoon, maar waarom zou u dit bij een navigatie-app toestaan? Lees daarom goed wat een app met uw gegevens doet.
  • Bepaal zelf wat mensen zien op Facebook door uw privacy instellingen goed te beheren.
    • Klik rechtsboven op de startpagina van Facebook op het pijltje naar beneden.
    • Klik op ‘instellingen’.
    • Klik op ‘privacy’: hier kunt u instellen wie de inhoud van uw pagina kan zien. U past het aan door per onderdeel te klikken op ‘bewerken’.
    • Klik op ‘tijdlijn en taggen’: hier kunt u instellen wie dingen op uw tijdlijn mag plaatsen en wie deze mag zien.
    • Klik op ‘advertenties’: hier kunt u instellen welke toestemmingen u Facebook geeft wat betreft adverteren.
    • Klik op ‘apps’: andere sociale netwerken, games en apps kunnen toegang hebben tot uw Facebook informatie.
  • Zorg voor een sterk wachtwoord en overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager.
  • Pas op voor phising mail. Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail. Hier vindt u een checklist!

 

Wat doet Uw Computerstudent om uw gegevens te beschermen?

Wij vinden onze (online) privacy belangrijk, u vast ook. Daarom gaan we zorgvuldig om met uw informatie. Bijvoorbeeld door niet onnodig informatie te verzamelen, en door uw gegevens te beveiligen. Dat betekent bijvoorbeeld:

  • Dat we van u geen data verzamelen, zonder dat daar een doel of noodzaak voor is. Bijvoorbeeld om een afspraak met u te maken (daarvoor hebben we uw telefoonnummer of e-mailadres nodig). Of om te voldoen aan onze wettelijke administratieplicht. Of om te meten hoe goed onze website werkt.
  • Dat we van u geen data verzamelen, zonder uw toestemming. We vragen bijvoorbeeld bij een aanvraag of we uw gegevens mogen verwerken. En bij het aanmelden op de nieuwsbrief vragen we toestemming om u één keer per maand te benaderen.
  • Dat we uw gegevens verwijderen als u daarom vraagt. En dat we dat met sommige data zelfs al automatisch doen als u een langere tijd niet meer bij ons bent geweest.
  • Dat we pas cookies gebruiken als u ons daarvoor toestemming hebt gegeven. En dat we vervolgens geen persoonlijke data opslaan in cookies of in analytische systemen.
  • Dat we onze systemen streng beveiligd hebben, met onder andere https-encryptie, multi-factor beveiliging en door contracten af te sluiten met onze dienstverleners, waarin we afspraken maken hoe zij met onze data omgaan.

 

Tot slot.

Wilt u meer lezen over onze privacy voorwaarden of onze algemene voorwaarden? Dat kan hier! En mocht u vragen hebben naar aanleiding van onze voorwaarden dan beantwoorden we deze graag. Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee, ook over uw online privacy bij andere websites! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

De Microsoft scam

Oplichters die zich voordoen als de Microsoft helpdesk hebben in 2017 in Nederland ruim 2000 slachtoffers gemaakt. Zij hebben daarmee 7 miljoen euro buitgemaakt. Hoe herkent u deze oplichters en wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze Microsoft scam? Onze student heeft het voor u uitgezocht.

Microsoft zal u nooit spontaan of ongevraagd…

Website NRC.nl besmet bezoekers met trojan

De websites nrc.nl en nrc.next van NRC Handelsblad hebben vandaag een paar uur virussen en malware verspreid. Iedereen die tussen 1 uur vannacht en 7 uur vanmorgen op de sites is geweest, wordt geadviseerd een virusscan uit te voeren om de spyware te verwijderen. Het...

Planten herkennen

Planten herkennen Met deze apps wordt het een makkie Of u nu een gepassioneerde tuinier bent, graag wandelt in de natuur of gewoon nieuwsgierig bent naar de flora om u heen, het herkennen van planten is een uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende...

Veilig mobiel bankieren: hoe zit dat?

Bent u ook al aan het mobiel bankieren geslagen? Stuurt u weleens een Tikkie of betaalt u via iDeal op uw telefoon? Het werkt allemaal heel gemakkelijk en snel, maar hoe weet u zeker dat u veilig bezig bent?

Laatste update Internet Explorer 10 uitgebracht

Microsoft brengt vandaag de laatste update uit voor de versies 8, 9 en 10 van de internetbrowser Internet Explorer. Vanaf vandaag worden deze versies niet meer ondersteund. Gebruikers lopen daardoor een beveiligingsrisico en doen er dan ook goed aan te upgraden naar...

Wat betekenen de vinkjes bij Whatsapp?

WhatsApp vinkjes staan bij ieder bericht - u kunt ze niet negeren eigenlijk. Soms staat er één, soms twee - en soms zijn ze blauw. Maar wat betekenen vinkjes bij WhatsApp dat nou precies, en wat kunt u ermee doen? Wat betekenen de vinkjes in WhatsApp? Laten we eerst...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!