Een zoekmachine kiezen: welke zoekmachine past bij mij?

7 juni 2021 | Uw Computerstudent Blog

Een zoekmachine kiezen: wat is nou precies het verschil tussen al die zoekmachines op het internet? En welke zoekmachine past bij u? Dat vertellen wij u in deze blog!

Misschien kent u ze nog wel, de zoekmachines uit de begintijd van het internet: AltaVista, InfoSeek en GO, om er een paar te noemen. Deze websites bestaan al lang niet meer, of zijn overgenomen door andere bedrijven. Zoekmachines zijn tegenwoordig het speelveld van een paar van de grootste bedrijven in de IT, zoals Alphabet, de eigenaar van Google, en Microsoft, de eigenaar van Bing.

Welke zoekmachine moet ik kiezen?

Google
Er is geen ontkomen aan: Google. De meest bekende zoekmachines, met een marktaandeel van rond de 70%! Google is de standaard zoekmachine van de meeste populaire webbrowsers, waaronder Google Chrome. Daarnaast is het de standaard zoekmachine op Android telefoons. Niet zo gek, want het zijn allemaal producten van Google. Daarnaast is Google ook een degelijke zoekmachine, die vaak precies kan vinden wat u zoekt. En daarin zit ‘m meteen de crux: Google houdt alles bij. Daarmee verdienen zij geld – zij weten precies wat u zoekt en eventueel zou willen kopen. Google is geen gratis service, u betaalt met uw gegevens, waarop Google aangepaste advertenties kan serveren.

Bing

Bing is de zoekmachine van Microsoft, en is de standaard zoekmachine in Microsofts webbrowser: Edge. Bing is de een-na-grootste zoekmachine, na Google dus. Bing is inmiddels een erg volwassen zoekmachine en kan goed meekomen met Google. Bing zal dan ook voor het grootste gedeelte dezelfde resultaten geven als Google, en natuurlijk slaat ook Bing op wat u gezocht heeft om zo specifieke advertenties te kunnen serveren. Wat Bing bijzonder maakt ten opzichte van Google, is hun ‘Rewards’ programma. Deze ‘Rewards’ kun je sparen door te zoeken of aankopen te doen via Bing. Daarna kun je deze ‘Rewards’ inruilen voor onder andere een cadeaubon of donaties aan een NGO.

DuckDuckGo

Een andere webbrowser die nu veel in populariteit toeneemt is DuckDuckGo. Deze zoekmachine heeft privacy hoog in het vaandel staan. Dit hebben ze gedaan als tegengeluid voor bijvoorbeeld Google en Bing, die veel informatie vergaren. DuckDuckGo is een goede zoekmachine die, met de juiste zoektermen, praktisch dezelfde resultaten kan geven als Google. Echter serveert DuckDuckGo u dus niet met op maat gemaakte advertenties en resultaten. Dat kan de resultaten iets minder specifiek en relevant voor u maken, maar u kunt er wel zeker van zijn dat uw privacy gewaarborgd blijft.

Dit zijn de drie grootste zoekmachines op het moment. Het verschil zit ‘m dus in de mate waarop er om gegaan wordt met uw data: Waar Google hele specifieke resultaten kan leveren omdat ze veel over u hebben opgeslagen, is DuckDuckGo minder specifiek, omdat uw data daar niet wordt gebruikt. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het is dan ook niet aan ons om een zoekmachine aan- of af te raden: Dat laten wij in zijn geheel aan u. Succes met het kiezen van uw zoekmachine!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u vragen over het instellen van een andere zoekmachine? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Pas op voor valse smsjes!

Heeft u weleens een smsje ontvangen met een link er in? Wees dan alert! Hoe kunt u oplichting per sms voorkomen en wat kunt u er tegen doen?

De beste klantenkaart apps

De beste klantenkaart apps Misschien herkent u het well; U staat bij de kassa in de supermarkt en de caissière vraagt of u een klantenkaart heeft. Zonder klantenkaart loopt u immers korting mis! Helaas bent u de kaart thuis vergeten. Even naar huis lopen om hem op te...

Een slim geluid: welke draadloze speaker kiest u?

Bent u toe aan nieuwe up-to-date speakers of wilt u uw huidige speakers overzetten naar de draadloze wereld? Lees dan verder!

Hoe de Windows Oktober Update een November Update werd en wanneer u hem kunt verwachten

Er zijn veel problemen geweest met de Windows Oktober Update die 10 oktober uitkwam. Wanneer kunt u hem verwachten en wat is er nieuw?

Uw telefoon verbinden met de tv

Uw telefoon verbinden met de tv Na een leuke vakantie, een familiereünie of een andere speciale gelegenheid kan het leuk zijn om de gemaakte foto’s en video’s op de televisie te bekijken. Een tv heeft immers een veel groter beeldscherm dan een telefoon. Of wilt u uw...

De AVG – wat kunt u er mee?

Vanaf 25 mei 2017 is de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van toepassing. Vandaag een introductie in de AVG. Wat is het, waarom is het nodig en wat heeft…

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!