Een zoekmachine kiezen: welke zoekmachine past bij mij?

7 juni 2021 | Uw Computerstudent Blog

Een zoekmachine kiezen: wat is nou precies het verschil tussen al die zoekmachines op het internet? En welke zoekmachine past bij u? Dat vertellen wij u in deze blog!

Misschien kent u ze nog wel, de zoekmachines uit de begintijd van het internet: AltaVista, InfoSeek en GO, om er een paar te noemen. Deze websites bestaan al lang niet meer, of zijn overgenomen door andere bedrijven. Zoekmachines zijn tegenwoordig het speelveld van een paar van de grootste bedrijven in de IT, zoals Alphabet, de eigenaar van Google, en Microsoft, de eigenaar van Bing.38746697 1565487293557992 558884290134278144 n

Welke zoekmachine moet ik kiezen?

Google
Er is geen ontkomen aan: Google. De meest bekende zoekmachines, met een marktaandeel van rond de 70%! Google is de standaard zoekmachine van de meeste populaire webbrowsers, waaronder Google Chrome. Daarnaast is het de standaard zoekmachine op Android telefoons. Niet zo gek, want het zijn allemaal producten van Google. Daarnaast is Google ook een degelijke zoekmachine, die vaak precies kan vinden wat u zoekt. En daarin zit ‘m meteen de crux: Google houdt alles bij. Daarmee verdienen zij geld – zij weten precies wat u zoekt en eventueel zou willen kopen. Google is geen gratis service, u betaalt met uw gegevens, waarop Google aangepaste advertenties kan serveren.

Bing

Bing is de zoekmachine van Microsoft, en is de standaard zoekmachine in Microsofts webbrowser: Edge. Bing is de een-na-grootste zoekmachine, na Google dus. Bing is inmiddels een erg volwassen zoekmachine en kan goed meekomen met Google. Bing zal dan ook voor het grootste gedeelte dezelfde resultaten geven als Google, en natuurlijk slaat ook Bing op wat u gezocht heeft om zo specifieke advertenties te kunnen serveren. Wat Bing bijzonder maakt ten opzichte van Google, is hun ‘Rewards’ programma. Deze ‘Rewards’ kun je sparen door te zoeken of aankopen te doen via Bing. Daarna kun je deze ‘Rewards’ inruilen voor onder andere een cadeaubon of donaties aan een NGO.

DuckDuckGo

Een andere webbrowser die nu veel in populariteit toeneemt is DuckDuckGo. Deze zoekmachine heeft privacy hoog in het vaandel staan. Dit hebben ze gedaan als tegengeluid voor bijvoorbeeld Google en Bing, die veel informatie vergaren. DuckDuckGo is een goede zoekmachine die, met de juiste zoektermen, praktisch dezelfde resultaten kan geven als Google. Echter serveert DuckDuckGo u dus niet met op maat gemaakte advertenties en resultaten. Dat kan de resultaten iets minder specifiek en relevant voor u maken, maar u kunt er wel zeker van zijn dat uw privacy gewaarborgd blijft.

Dit zijn de drie grootste zoekmachines op het moment. Het verschil zit ‘m dus in de mate waarop er om gegaan wordt met uw data: Waar Google hele specifieke resultaten kan leveren omdat ze veel over u hebben opgeslagen, is DuckDuckGo minder specifiek, omdat uw data daar niet wordt gebruikt. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het is dan ook niet aan ons om een zoekmachine aan- of af te raden: Dat laten wij in zijn geheel aan u. Succes met het kiezen van uw zoekmachine!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u vragen over het instellen van een andere zoekmachine? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

De betekenis van emoji’s

Emoji's zijn de pictogrammen waar u uit kunt kiezen op Whatsapp, Facebook en op het toetsenbord van uw mobiele telefoon. Een emoticon is de getypte versie:) In deze blog hebben we het over emoji's. Wat betekenen al die emoji's nou eigenlijk? Computerstudent Koen zette...

Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

U heeft het wellicht in het nieuws gelezen de afgelopen tijd. Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Wat is het en kunt u er iets tegen doen?

Wilt u besparen op uw internetkosten? Dat kan!

Wilt u minder betalen voor internet? Dat begrijp ik! Het is raadzaam om uw abonnement eens goed onder de loep te nemen. Door een abonnement te nemen dat past bij uw verbruik en wensen, kunt u een hoop geld besparen. Wij geven u graag wat tips!

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe smartphone ga kopen?

Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u proberen te helpen door het...

Nieuwe firmware HP printers zorgt voor printfout

Maakt u gebruik van cartridges van een huismerk (bijvoorbeeld van 123inkt.nl) in uw HP printer en ervaart u opeens printproblemen? Dat zou heel goed kunnen komen door een firmware update vanuit HP.

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen?

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen? Vrijwel iedereen heeft wel eens een bestelling via een webshop geplaatst. Het is ook helemaal genormaliseerd en soms beseffen we als maatschappij niet eens dat hier tientallen jaren geleden nog...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!