Een zoekmachine kiezen: welke zoekmachine past bij mij?

7 juni 2021 | Uw Computerstudent Blog

Een zoekmachine kiezen: wat is nou precies het verschil tussen al die zoekmachines op het internet? En welke zoekmachine past bij u? Dat vertellen wij u in deze blog!

Misschien kent u ze nog wel, de zoekmachines uit de begintijd van het internet: AltaVista, InfoSeek en GO, om er een paar te noemen. Deze websites bestaan al lang niet meer, of zijn overgenomen door andere bedrijven. Zoekmachines zijn tegenwoordig het speelveld van een paar van de grootste bedrijven in de IT, zoals Alphabet, de eigenaar van Google, en Microsoft, de eigenaar van Bing.

Welke zoekmachine moet ik kiezen?

Google
Er is geen ontkomen aan: Google. De meest bekende zoekmachines, met een marktaandeel van rond de 70%! Google is de standaard zoekmachine van de meeste populaire webbrowsers, waaronder Google Chrome. Daarnaast is het de standaard zoekmachine op Android telefoons. Niet zo gek, want het zijn allemaal producten van Google. Daarnaast is Google ook een degelijke zoekmachine, die vaak precies kan vinden wat u zoekt. En daarin zit ‘m meteen de crux: Google houdt alles bij. Daarmee verdienen zij geld – zij weten precies wat u zoekt en eventueel zou willen kopen. Google is geen gratis service, u betaalt met uw gegevens, waarop Google aangepaste advertenties kan serveren.

Bing

Bing is de zoekmachine van Microsoft, en is de standaard zoekmachine in Microsofts webbrowser: Edge. Bing is de een-na-grootste zoekmachine, na Google dus. Bing is inmiddels een erg volwassen zoekmachine en kan goed meekomen met Google. Bing zal dan ook voor het grootste gedeelte dezelfde resultaten geven als Google, en natuurlijk slaat ook Bing op wat u gezocht heeft om zo specifieke advertenties te kunnen serveren. Wat Bing bijzonder maakt ten opzichte van Google, is hun ‘Rewards’ programma. Deze ‘Rewards’ kun je sparen door te zoeken of aankopen te doen via Bing. Daarna kun je deze ‘Rewards’ inruilen voor onder andere een cadeaubon of donaties aan een NGO.

DuckDuckGo

Een andere webbrowser die nu veel in populariteit toeneemt is DuckDuckGo. Deze zoekmachine heeft privacy hoog in het vaandel staan. Dit hebben ze gedaan als tegengeluid voor bijvoorbeeld Google en Bing, die veel informatie vergaren. DuckDuckGo is een goede zoekmachine die, met de juiste zoektermen, praktisch dezelfde resultaten kan geven als Google. Echter serveert DuckDuckGo u dus niet met op maat gemaakte advertenties en resultaten. Dat kan de resultaten iets minder specifiek en relevant voor u maken, maar u kunt er wel zeker van zijn dat uw privacy gewaarborgd blijft.

Dit zijn de drie grootste zoekmachines op het moment. Het verschil zit ‘m dus in de mate waarop er om gegaan wordt met uw data: Waar Google hele specifieke resultaten kan leveren omdat ze veel over u hebben opgeslagen, is DuckDuckGo minder specifiek, omdat uw data daar niet wordt gebruikt. Dat heeft natuurlijk zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het is dan ook niet aan ons om een zoekmachine aan- of af te raden: Dat laten wij in zijn geheel aan u. Succes met het kiezen van uw zoekmachine!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u vragen over het instellen van een andere zoekmachine? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Leuk nieuw snufje: afstand meten met Google Earth

Google Earth heeft een leuk nieuw snufje dat we graag met u delen. U kunt nu de afstand tussen twee punten meten. Voorlopig is dit leuke snufje alleen op Android en Chrome apparaten. Als u een iPhone of iPad heeft dan moet u nog iets langer wachten tot u …

Wat is mijn IP-adres?

Soms is het handig om te weten wat uw IP-adres is. Wat is een IP-adres en hoe komt u er achter wat uw IP-adres is? Wat is een IP-adres Ieder apparaat dat verbonden is met het internet heeft een eigen uniek IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer (of adres). Aan de...

Einde ondersteuning Windows XP

Na 8 april 2014 stopt de technische ondersteuning voor Windows XP en stoppen ook de automatische updates die je pc helpen beschermen. Als je Windows XP blijft gebruiken, kan je computer kwetsbaar worden voor beveiligingsrisico's en virussen. Een versie van Windows die...

Een slim huis voor dummies: super handige tips om te beginnen met een slim huis

Er komen steeds meer producten op de markt om uw huis ‘slim’ te maken. Er zijn slimme thermostaten, verlichting, rookmelders en huisbellen. Wat zijn handige producten om mee te beginnen en waar moet u allemaal aan denken? Onze student legt graag een aantal producten aan u uit!

Microsoft stopt met ondersteuning Office 2007

In oktober stopt Microsoft met de ondersteuning van Office 2007. Vanaf dan zullen er geen beveiligingsupdates meer uitgebracht worden. Als u Office 2007 gebruikt raden we u aan om voor oktober over te stappen naar Office 365 of om te upgraden naar een recentere Office zoals bijvoorbeeld Office 2016.

3 handige apps voor alle hulp sinterklazen

Heeft u hulp nodig met rijmen, wilt u uw kinderen of kleinkinderen even laten bellen met Sinterklaas? Of gemakkelijk lootjes trekken? Wij hebben de juiste apps voor u!