Waar moet ik op letten als ik een nieuwe laptop ga kopen?

10 juni 2021 | Uw Computerstudent Blog

Welke laptop moet u kopen? Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u proberen te helpen door het aankaarten van de meest belangrijke eigenschappen van bepaalde apparaten. In dit geval: de laptop!

We werken nog altijd veel thuis, en dan is het wel prettig om een laptop te hebben die goed met u meewerkt. Als het voor u tijd is voor een nieuwe laptop, dan helpen wij u graag met deze blog bij het maken van de juiste keuze. Alles wat belangrijk is voor het maken van het besluit, zullen wij netjes onder elkaar zetten, samen met een uitleg.

welke laptop kopen

  • Budget: Net zoals met de smartphones, is het belangrijk om te letten op het budget. Het is makkelijk om steeds een stapje duurder te gaan, en zo op een laptop uit te komen die voor u eigenlijk te krachtig is. Bedenk daarom van tevoren een budget, en probeer daarbij te blijven.

 

  • Formaat: Als u veel thuis werkt met Word of Excel, kan het helpen een groter scherm te hebben. Zo heeft u meer ruimte om zaken naast elkaar of tegelijkertijd te bewerken. Als u veel reist, is het handiger om een laptop te nemen met een kleiner scherm. Dat doet natuurlijk het formaat afnemen, maar ook het gewicht.

 

  • Schermresolutie: De resolutie van het beeldscherm is een belangrijke samenhanger met het formaat van het scherm. Een groot scherm met een lage resolutie heeft net zo veel ruimte als een klein scherm met een hoge resolutie. Voordat u overgaat tot aankoop is het dan ook goed om de laptop even in het echte leven te bekijken: Zijn de letters duidelijk? Is alles niet te groot of te klein? Zijn de kleuren mooi?

 

  • Batterij: Een belangrijk aspect van laptops is de batterij. Een grotere batterij is natuurlijk zwaarder, maar levert u ook meer werktijd op. Het omgekeerde is waar met een kleinere batterij. Let u er dus goed op, dat de batterij aansluit op uw eisen en dus niet te krachtig of te zwak is.

 

  • Opslag: Een hele belangrijke bij alle computers is opslag. Als u nu tegen de limiet van uw opslag aan zit, is het verstandig om na te denken over een laptop met wat meer opslag. Ook is het verstandig na te denken over de vraag hoe belangrijk u een snel opstartende laptop vindt. Een zogenaamde ‘SSD’ is een paar maal sneller dan een ‘normale’ harde schijf, omdat er geen bewegende onderdelen meer in zitten. Een SSD is doorgaans per gigabyte wel wat duurder dan een ‘normale’ harde schijf, maar is ook een paar maal sneller in zowel lezen als schrijven. Ons aanraden is om eigenlijk altijd de SSD boven de ‘normale’ harde schijf te verkiezen, tenzij het prijsverschil te groot wordt, omdat er veel opslag nodig is.

 

  • Werkgeheugen: Het werkgeheugen van een laptop is de plek waar alle openstaande programma’s opgeslagen worden. Als u heel intensief werk doet, is 16GB of misschien zelfs 32GB aan werkgeheugen aan te raden. Als u normaal werk doet, is minimaal 6GB aan te raden, maar liever 8GB. Dit houdt Windows soepel, ook met meerdere programma’s open.

 

  • Processor: In de wereld van processoren is er heel veel keuze en heel veel variatie. Daarom is het ook lastig om een éénduidig advies te kunnen geven. Verder betekent een grotere kloksnelheid, in GHz uitgedrukt, niet altijd een snellere laptop. Het werkgeheugen en de opslag helpen hier ook aan mee.

 

  • Connectiviteit: De ene laptop heeft meer poorten dan de andere. Als u vaak uw laptop aan een computerscherm aansluit, of vaak USB sticks of andere USB apparaten eraan koppelt, is het verstandig om erop te letten dat u genoeg poorten heeft om uw apparaten aan te kunnen sluiten. Dat scheelt het moeten aanschaffen van een dongle, om dat later alsnog te kunnen doen.

 

Welke laptop moet u kopen? Het kopen van een nieuwe laptop is lastig, dat is geen geheim. Wij hopen dat wij het u met deze lijst iets minder lastig hebben kunnen maken, zodat u met een goed gevoel de jacht op uw nieuwe laptop kunt openen, en thuis kunt komen met dé laptop voor u!

 

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u vragen over de aanschaf van een nieuwe laptop? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Gebruikt u Google Chrome? Lees dan dit!

Veel van onze klanten zijn fan van Chrome en gebruiken de browser dagelijks. Bent u ook een Chrome gebruiker? Dan is het goed om te weten dat de internetbrowser een nieuw uiterlijk en enkele nieuwe functies krijgt.

Gemakkelijk nep e-mail herkennen

Iedereen ontvangt met enige regelmatig spam en het meeste daarvan verdwijnt automatisch in uw spambox. Maar wat nu als het in uw inbox terecht komt? En als de e-mail er wel heel echt uit ziet? Onze student heeft zijn eigen spambox in de gaten gehouden en legt u graag uit waar u op moet letten.

5 super apps die het boodschappen doen leuker maken!

Slimme tip van onze student: Met deze apps wordt het boodschappen doen een stuk leuker!

Wilt u een VPN gebruiken om te gamen? Dit moet u weten!

VPN’s worden steeds populairder en we merken dat onze klanten er steeds meer vragen over hebben. Het kiezen van een VPN blijft lastig, er zijn meerdere VPN diensten maar welke is nou betrouwbaar? In dit artikel leggen we u graag de voordelen van het gebruik van een...

10 dingen die u aan Google Home kunt vragen (en alles wat u wilt weten over Google Home)

Het gemak van de Google diensten in een speaker? Dat kan! Google Home is een slimme speaker, waar u tegen kunt praten. Wat kunt u allemaal vragen aan Google Home en hoe werkt het?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv?

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Er zijn veel verschillende vormen tv's met vele functies. In deze blog gaan we hier graag doorheen om u alvast een voorsprong te geven in het selectieproces. Formaat  Het formaat van de TV bepaalt voor een groot...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!