Waar moet ik op letten als ik een nieuwe smartphone ga kopen?

10 juni 2021 | Uw Computerstudent Blog

Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u proberen te helpen door het aankaarten van de meest belangrijke eigenschappen van bepaalde apparaten. In dit geval: de smartphone! welke smartphone kopen

Welke smartphone moet u kopen? Het aanschaffen van een nieuwe smartphone kan veel mensen zorgen geven. Wat is nu de beste smartphone, wat is belangrijk – en wat is nou het verschil tussen al die opties? Wij helpen u graag!

 

  • Prijs: Allereerst is het belangrijk om een budget op te stellen voor de telefoon. Daarmee beperkt u de keuze die u heeft, en dat is een belangrijke eerste stap.

 

  • Apple of Android: De twee grootste systemen hebben beiden voor- en tegenstanders. Sommige mensen zweren bij Apple iPhones, andere mensen zweren bij Android telefoons zoals die van Samsung of Nokia. De meeste mensen zullen inmiddels al een voorkeur hebben voor óf Apple, óf Android. Daar zullen wij in deze blog dan ook niet op ingaan – maar het is wel een erg belangrijke keuze om te maken!

 

  • Formaat: Zoals veel dingen in het leven zijn smartphones er in alle soorten en maten. Echter is er geen perfect formaat: Het gaat er maar net om wat u ermee doet. Maakt u veel foto’s of kijkt u veel filmpjes? Dan is een groter scherm aan te raden. Als u grote letters fijner vindt, ook dan kan een groter scherm handig zijn. Als u niet zo veel met uw telefoon doet, kan het ook handig zijn na te denken over een kleinere telefoon. Dat geeft u ook meteen de gelegenheid om met één hand uw telefoon te gebruiken!

 

  • Scherm: Er zijn verschillende typen schermen voor telefoons mogelijk. Zo is er bijvoorbeeld het gangbare LCD, of AMOLED, het scherm met echt zwarte-zwartkleuren. Als u kleur belangrijk vindt, is één van de OLED families aan te raden. Deze schermen hebben vaak mooie, diepe kleuren en zwarte zwarten, omdat ze de pixels daadwerkelijk uit kunnen zetten. Het feit dat deze pixels uit kunnen, scheelt u dan ook weer batterij. Als u kleurechtheid niet zo hoog in het vaandel heeft, is een LCD scherm meestal voldoende.

 

  • Batterij: Het is ook goed om te letten op de hoeveelheid milliampère-uur (mAh) die de batterij kan leveren. Een grotere waarde betekent een langere batterijduur, maar ook een grotere batterij. Als u vaak op pad bent, is het goed om hierop te letten, zodat u niet meermaals met een lege batterij komt te zitten.

 

  • Connectiviteit: Veel smartphones laten tegenwoordig de hoofdtelefoonaansluiting, of 3,5mm jack, achterwege. Dat zorgt ervoor dat er eigenlijk geen bedrade oortjes aangesloten kunnen worden – tenzij u een verloopje koopt. Voor sommige mensen is dit geen probleem, omdat zij bluetooth oortjes gebruiken. Voor andere mensen kan dit wel een dealbreaker zijn, dus het is goed om daar op te letten. Verder hebben alle telefoons tegenwoordig wel wifi en bluetooth aan boord, daarop hoeft u eigenlijk niet te letten. Waar u nog wel op moet letten is de ondersteuning van 5G en navigatie netwerken. 5G is het nieuwe mobiele datanetwerk in Nederland, en brengt hogere snelheden met zich mee. Als u veel draadloos internet gebruikt of de telefoon langere tijd wil gebruiken, is het aan te raden om een 5G-capabele telefoon aan te schaffen. Qua navigatie netwerken heeft bijna iedere groep landen zijn eigen netwerk. Zo heeft Amerika bijvoorbeeld GPS, en mogen wij Europeanen daar gebruik van maken. Het is echter niet gezegd dat dat altijd zo zal blijven. Daarom is het goed om erop te letten dat de telefoon ook Galileo ondersteunt. Dit is de Europese GPS-variant, speciaal voor Europa gelanceerd. Als u veel reist is het ook handig om te kijken naar de ondersteuning van GLONASS (Rusland) of BeiDou (China).

 

  • Opslag: Als u op dit moment vaak met ruimte tekort zit, is het verstandig om te upgraden naar een telefoon met meer ruimte, of met ondersteuning voor een microSD kaartje. Dit geeft u meer ruimte om die leuke foto’s op te slaan, of om meer apps te installeren, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de vraag of het allemaal nog wel past.

 

  • Camera: Maakt u veel foto’s? Denkt u dan aan het aanschaffen van een telefoon met een goede camera, die bijvoorbeeld veel opties heeft zoals het instellen van de sluitertijd en het diafragma. Let wel: megapixels zeggen lang niet alles. Dat staat ook in relatie met de software op de telefoon, en de grootte van de sensor. Als u fotografie erg belangrijk vindt, raden wij u aan om online foto’s te bekijken die met bepaalde telefoons gemaakt zijn, om zo een beter oordeel te kunnen vellen over welke smartphone voor u geschikt is.

 

Dit zijn de meest belangrijke eigenschappen van een telefoon, waarop u uw keuzes kunt baseren. Om een goed overzicht te krijgen van welke smartphones er beschikbaar zijn, kunt u het beste kijken op Tweakers.net: https://tweakers.net/smartphones/vergelijken/. Daar ziet u ook reviews en beoordelingen van mensen die de telefoons aangeschaft hebben, en zo een kritisch oordeel kunnen vellen.

Wij weten dat het kopen van smartphones een grote klus is, maar wij hopen ook dat u met deze informatie iets beter voorbereid op zoek kunt gaan, en zo thuis kunt komen met dé smartphone voor u!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Heeft u vragen over de aanschaf van een nieuwe smartphone? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw vragen! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Peter van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug!

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug! Momenteel worden er veel mensen gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Vaak gaat de telefoon maar één keer over of er wordt gelijk opgehangen als u opneemt. Wat is dit en hoe voorkomt u deze nieuwe manier van oplichting?

Laatste update Internet Explorer 10 uitgebracht

Microsoft brengt vandaag de laatste update uit voor de versies 8, 9 en 10 van de internetbrowser Internet Explorer. Vanaf vandaag worden deze versies niet meer ondersteund. Gebruikers lopen daardoor een beveiligingsrisico en doen er dan ook goed aan te upgraden naar...

Zo kunt u een e-mail inplannen met Gmail

Heeft u een e-mail geschreven maar wilt u deze pas later verzenden? Dan kunt u de e-mail inplannen. Zowel in uw browser als in de Gmail app kunt u dit regelen. Onze student…

Foto’s overzetten van iPhone naar PC

Foto's overzetten van iPhone naar PC Helaas, voor de meeste mensen zal de zomervakantie er nu wel opzitten. Tijd om weer aan de slag te gaan. En hoog tijd om ook weer eens al uw foto’s op uw computer te zetten. Maar hoe kunt u foto's overzetten van uw iPhone naar uw...

Een zoekmachine kiezen: welke zoekmachine past bij mij?

Een zoekmachine kiezen: wat is nou precies het verschil tussen al die zoekmachines op het internet? En welke zoekmachine past bij u? Dat vertellen wij u in deze blog! Misschien kent u ze nog wel, de zoekmachines uit de begintijd van het internet: AltaVista, InfoSeek...

4 Valentijnsapps die ook na Valentijnsdag nog handig zijn

4 handige Valentijnsdag apps die u ook ná Valentijnsdag nog wilt gebruiken! Lees snel verder.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!