Veilig online met deze 5 tips

28 mei 2020 | Uw Computerstudent Blog

Internet is voor de meeste mensen onmisbaar in het leven. U kunt hier informatie over écht alles vinden: belastingen betalen, een verhuizing doorgeven, uw auto verzekeren of gewoon een filmpje kijken of spelletje spelen. Er zijn echter ook veel internetcriminelen online, die als doel hebben uw persoonlijke gegevens te bemachtigen. Hoe zorgt u er voor dat u veilig online bent? Wij hebben 5 tips voor u!

1. Antivirus-softwareveilig internetten

Het is belangrijk om een goed antivirus-programma op uw computer/tablet te hebben. Het is echter niet voldoende om enkel een antivirusprogramma te installeren. Deze programma’s moet u ook regelmatig updaten. Als u dit niet doet, bent u niet altijd volledig beschermd tegen de nieuwste virussen. Antivirussoftware is essentieel voor de beveiliging van uw computer en persoonlijke gegevens, maar dit is soms onvoldoende om u tegen alle gevaren online te behoeden. De mogelijkheden en de manier waarop internetcriminelen opereren,verandert in een razendsnel tempo. Sta hier regelmatig even bij stil en kijk hoe u uw computer optimaal kunt beveiligen. Onze studenten helpen u graag met al uw vragen over online veiligheid.

2. Zorg dat uw software up-to-date is

Verouderde software en besturingssystemen, zoals Windows of macOS, die niet up-to-date zijn vormen een vergroot risico op malware-besmetting. U kunt via de instellingen van de software aangeven dat iedere update automatisch wordt geïnstalleerd. Niet alleen uw besturingssysteem dient up-to-date te zijn en van de laatste beveiligingsupdates voorzien, maar ook overige software. Is dit niet het geval? Dan ontstaan er zwakheden in de software die op hun beurt zwakke plekken in de algemene beveiliging van uw computer of het netwerk veroorzaken. Dit kan een behoorlijk tijdrovende klus zijn, maar over het algemeen kondigen softwarebedrijven deze kwetsbaarheden automatisch aan wanneer deze worden aangetroffen. U kunt dan de kwetsbaarheden repareren met voorgestelde software- en beveiligingspatches.

3. Sterke en unieke wachtwoorden

Een deel van het gevaar schuilt in uw eigen wachtwoorden. Voor een groot aantal diensten op het internet heeft u een namelijk een account nodig, waarbij u zelf een wachtwoord aan moet maken. Denk hierbij aan uw e-mailaccount, uw internetbankieren en bijvoorbeeld uw account bij de zorgverzekeraar. Veel mensen maken de fout om voor verschillende diensten hetzelfde wachtwoord te gebruiken. U denkt wellicht: zo erg is het niet als iemand achter mijn wachtwoord voor de zorgverzekeraar komt, want met die informatie kunnen de criminelen weinig. Maar als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor internetbankieren kunt u in de problemen raken. Ook het hergebruiken en rouleren van wachtwoorden wordt sterk afgeraden. Gebruik dus altijd sterke en unieke wachtwoorden, die lang genoeg zijn en bijvoorbeeld speciale tekens en cijfers bevatten. Om deze wachtwoorden te beheren kunt u gebruik maken van een wachtwoordmanager. Dit kunt u zien als een digitale kluis waarin al uw wachtwoorden en gebruikersnamen worden opgeslagen.

4. Pas op voor Phishing mail

Belangrijk om hier alert op te zijn zodat u veilig online kunt blijven: Phishing mails worden steeds professioneler, soms is er bijna geen onderscheid te zien tussen een echte mail en een phishing mail. Daarom is het belangrijk dat u goed weet waar u op kunt letten bij het lezen van uw e-mail. Hier vindt u een checklist!

5. Stel tweestapsverificatie in

Door het instellen van tweestapsverificatie voegt u een extra beveiligingslaag toe aan uw e-mailaccount of clouddienst. Er zijn meerdere manieren om tweestapsverificatie in te stellen. Eén daarvan is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat van u, bijvoorbeeld uw telefoon, verstuurd wordt waarmee u kunt inloggen. Zo kunt u veilig online inloggen. Dit kent u wellicht al van DigiD.

 

Tot slot.

Mocht u vragen hebben over uw hoe u veilig online kunt zijn?. Onze studenten staan voor u klaar en denken graag met u mee! Boek een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

 

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Uw telefoon verbinden met de tv

Uw telefoon verbinden met de tv Na een leuke vakantie, een familiereünie of een andere speciale gelegenheid kan het leuk zijn om de gemaakte foto’s en video’s op de televisie te bekijken. Een tv heeft immers een veel groter beeldscherm dan een telefoon. Of wilt u uw...

Snel een gesloten tabblad terughalen? Dat doet u zo!

Heeft u per ongeluk een tabblad gesloten? Het kan lastig zijn om deze weer terug te vinden. Gebruikt u Chrome, Safari, Firefox of Edge? Zo haalt u uw gesloten tabblad terug! Met onze slimme tips is dat vanaf vandaag een eitje!   Sneltoets om tabblad terug te...

Is het de moeite waard om het serverbeheer uit te besteden?

Het digitale landschap staat nooit stil. Voor bedrijven die adequaat willen meegroeien met de laatste trends en ontwikkelingen, is er een veelvoorkomende kritische beslissing die mogelijk de revue passeert: Gaat het beheer van de servers intern of extern behandeld...

Ricardo, computerstudent in Almere

Dit werk is vooral zo leuk door de blijdschap en vrolijkheid bij de klanten wanneer je hun probleem hebt opgelost, dan kan jij als student met een glimlach en tevreden naar huis.

Wat doet een besturingssysteem?

Iedereen die een pc, laptop of smartphone gebruikt, maakt gebruikt van een besturingssysteem. Voor een pc en laptop gaat dit meestal om Windows of MacOs en voor de smartphone om Android of iOS. Maar heeft u er wel eens bij stilgestaan hoe belangrijk de functie van een...

Deze IT-ontwikkelingen hebben een blijvende impact

Deze IT-ontwikkelingen hebben een blijvende impact U heeft vast al veel artikelen gelezen over ontwikkelingen binnen de IT en wat de huidige trends op dit moment zijn. Veel van die artikelen gaan dieper in op de trends van het moment, maar het is natuurlijk...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!