Gemakkelijk letters met accenten typen

28 mei 2020 | Uw Computerstudent Blog

Weet u al hoe u gemakkelijk letters met accenten kunt typen? Soms is het handig om het verschil tussen een of één duidelijk te maken in een mail. Maar hoe typt u een trema, accent of umlaut? Het zijn tekens die niet direct beschikbaar zijn op uw toetsenbord. Als u eenmaal weet hoe u de tekens tevoorschijn tovert, zal u verbaasd zijn over hoe gemakkelijk het werkt.accenten typen

Naast de letters en cijfers op uw toetsenbord ziet u meerdere tekens. Welke accenten bestaan er?

 • “ trema of umlaut
 • ‘ accent grave
 • ` accent aigu
 • ~ tilde
 • ^ accent circonflex

 

Accenten typen op uw toetsenbord

Stel dat u een accent grave wilt typen. Druk eerst op de accent grave ‘- toets en daarna op de letter waar hij bovenop moet, bijvoorbeeld een e. Tada: é.

 • Typ “  met een i, o, e, a , u , y en u krijgt: ï, ö, ë, ä, ü, ÿ
 • Typ ‘ met een i, o , e, a, u, y, c en u krijgt: í, ó, é, á, ú, ý, ç
 • Typ ~ met een o, a, n en u krijgt: ã, õ, ñ
 • Typ ` met een i, o, e, a, u en u krijgt: ì, ò, è, à, ù
 • Typ ^ met een i, o, e, a, u en u krijgt: î, ô, ô, â, û

 

Accenten typen op uw Mac

Door het langer indrukken van een letter kunt u een accent toevoegen. Dit werkt echter niet in alle programma’s op uw Mac. We vertellen u graag een manier waarop u altijd accenten kunt typen op uw Mac.

De snelste manier om een accentteken typen op Mac, is door een toetscombinatie te gebruiken. Hierbij gebruik gebruik je de Option-toets: ⌥. Bij oudere Macs heet die nog Alt.

 • Typ “ door de Option-toets ingedrukt te houden en te drukken op U. Typ vervolgens een i, o, e, a , u , y en u krijgt: ï, ö, ë, ä, ü, ÿ
 • Typ ‘ door de Option-toets ingedrukt te houden en te drukken op E. Typ vervolgens een i, o , e, a, u, y, c en u krijgt: í, ó, é, á, ú, ý
 • Typ ~ door de Option-toets ingedrukt te houden en te drukken op N. Typ vervolgens een o, a, n en u krijgt: ã, õ, ñ
 • Typ ` door de Option-toets ingedrukt te houden en te drukken op `. Typ vervolgens een i, o, e, a, u en u krijgt: ì, ò, è, à, ù
 • Typ ^ door de Option-toets ingedrukt te houden en te drukken op i. Typ vervolgens een i, o, e, a, u en u krijgt: î, ô, ô, â, û
 • Er is één uitzondering op de Mac. Voor een ç houdt u de Option-toets indrukt en drukt u op de C

 

Heeft u onze leuke blog over sneltoetsen voor Chrome en Firefox al gelezen?

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u meer weten over accenten typen? Wij geven u graag tips! Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Meekijken met uw webcam, kan dat?

Wilt u voorkomen dat hackers meekijken op uw webcam?  Uw webcam is kwetsbaar om gehackt te worden. Het is gelukkig gemakkelijk tegen te gaan. Hoe? Onze student geeft u graag wat tips!

Welke internetsnelheid moet ik kiezen?

Is uw wifi weer traag, en heeft u alles al geprobeerd? Misschien moet u dan een ander internetabonnement overwegen. Het kiezen van de juiste internetsnelheid kan helaas een hele zoektocht zijn.

Kunt u een echt gezicht van een nep gezicht onderscheiden?

Denk u dat u altijd een echt gezicht van een nep gezicht kunt onderscheiden? Dan hebben wij een uitdaging voor u!

Alles wat u moet weten over een slimme thermostaat!

Wilt u besparen op uw stookkosten en inzicht krijgen in uw verbruik? Denk dan eens aan een slimme thermostaat. Alles wat u wilt weten en meer!

Veilig online met deze 5 tips

Internet is voor de meeste mensen onmisbaar in het leven. U kunt hier informatie over écht alles vinden: belastingen betalen, een verhuizing doorgeven, uw auto verzekeren of gewoon een filmpje kijken of spelletje spelen. Er zijn echter ook veel internetcriminelen...

Thunderbird, een goed alternatief voor Windows Live Mail

We krijgen steeds vaker de vraag of we een goed alternatief weten voor Windows Live Mail. Vanaf 10 januari wordt de beveiliging van Windows Live Mail niet meer geüpdatet. Sindsdien is het onveilig om Windows Live Mail nog langer te gebruiken. De hoogste tijd voor een goed alternatief. Onze student weet raad!