Is Linux iets voor mij?

9 juli 2021 | Uw Computerstudent Blog

U heeft er misschien wel eens van gehoord: Linux. Maar… wat is dat “Linux” nou precies, en wat kunt u ermee? Dat leggen we u graag uit!is linux iets voor mij

Ooit begonnen computers met besturingssystemen die op floppies pasten. Dat waren de zogenaamde Disk Operating Systems (“Schijfbesturingssystemen”) zoals CBM DOS voor de Commodore 8-bit systemen, Atari DOS voor de Atari 8-bit familie, TRS-DOS voor de TRS-80, Apple DOS voor de Apple II, en de meest bekende van allemaal: MS-DOS voor IBM PC compatible systemen.

Dat is nu wel anders. Besturingssystemen nemen veel meer ruimte in op uw computer, en zijn ook veel geavanceerder geworden. De meeste mensen gebruiken tegenwoordig Microsoft Windows of Apple macOS. Daar staat echter nog een andere speler naast: Linux.

Wat is Linux?

Linux is begonnen als het persoonlijke project van de Fin Linus Torvalds in 1991 als een grappig project, wat nooit echt veel had moeten worden. Dat is een beetje anders gelopen: De meeste servers draaien tegenwoordig een variant van Linux. Ook uw Android telefoon is een vorm van Linux! Zelfs Apple’s macOS is in zekere vorm op Linux gebaseerd.

Linux is eigenlijk het fundament van het systeem, de kernel. Daar kan ieder die dat wil mee aan de slag en wat nieuws op bouwen. Dat heet een open source model. Iedereen kan de code inzien en aanpassen, alleen een selecte groep kan de wijzigingen doorvoeren. Dat zorgt ervoor dat er voor iedereen wel een geschikte Linux-distributie is.

Welke soorten Linux zijn er?

De meest bekende Linux-distributies zijn bijvoorbeeld Linux Mint, Linux Ubuntu, Linux Fedora of Debian Linux. Linux onderscheidt zich van Windows in dat het open is. Als er een onveilige situatie in de code gevonden wordt, wordt deze daarom negen van de tien keer sneller gerepareerd dan dat deze misbruikt kan worden. Daardoor kent Linux ook eigenlijk geen actieve virussen. Scheelt weer een virusscanner!

Ook zijn Linux-distributies vaak veel lichter en kleiner dan Windows, omdat er veel minder onnodige software mee komt. U installeert zelf wat u nodig heeft – bij Windows is het andersom. Zij installeren voor u wat zij willen dat u nodig heeft.

Het feit dat Linux-distributies zo veel kleiner zijn, zorgt ervoor dat ze ook veel sneller zijn dan Windows. PCs waarop Windows niet vooruit te branden zijn, zijn met Linux Ubuntu bijvoorbeeld prima te doen! Linux-distributies lenen zich dus bij uitstek voor installatie op de oudere PC.

Software op Linux

De meeste software voor Linux is, net zoals Linux zelf, gratis. Projecten werken op basis van vrijwillige donaties van gebruikers en donaties van overheden. U hoeft dus niet meer te letten op licenties – die zijn er immers niet meer. Praktisch alles in de Linux wereld is gratis – en met de toenemende prijzen van Windows, kan dat best nog wel eens interessant zijn.

Helaas is de compatibiliteit met Windows of macOS software niet altijd even goed. Vaak zijn er wel goede vervangers, zoals LibreOffice of OpenOffice voor Microsoft Office, maar missen zij nog wat functionaliteiten of compatibiliteiten met hun Windows of macOS tegenhangers. Dat geldt vooral voor specialistische software, alhoewel ook daar tegenwoordig goede vervangers voor te vinden zijn.

Ook is nieuwe hardware vaak wat later ondersteund in Linux dan in tegenhangers. Cutting edge hardware wil dan ook vaak wat problemen geven bij installatie. Daar staat dan wel tegenover dat de ondersteuning voor oudere hardware vaak subliem is.

Tot slot.

Zo, wij hopen u hiermee een goed beeld gegeven te hebben van de voor- en nadelen van Linux. De software is dus gratis en sneller, maar de compatibiliteit met Windows of macOS tegenhangers wil nog wel eens tegenvallen.

Wij adviseren u graag over welke Linux-distributies voor u geschikt zijn, en wat het voor u kan betekenen. Een échte Linux-kenner komt dan graag bij u thuis om alles in te stellen en om u wegwijs te maken. Tot ziens bij Uw Computerstudent!

Groetjes.

Peter van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Deze IT-ontwikkelingen hebben een blijvende impact

Deze IT-ontwikkelingen hebben een blijvende impact U heeft vast al veel artikelen gelezen over ontwikkelingen binnen de IT en wat de huidige trends op dit moment zijn. Veel van die artikelen gaan dieper in op de trends van het moment, maar het is natuurlijk...

Aan de slag met Cloud Backup

Wanneer u bestanden online bewaart, slaat u ze op in de ‘cloud’. Bijvoorbeeld met Dropbox, iCloud, Google Drive, of simpel en vertrouwd bij Uw Computerstudent. Uw bestanden zijn dan overal via internet toegankelijk. En als uw computer of telefoon/tablet crasht of kwijt raakt dan…

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer   Op 30 oktober is het weer zo ver: De wintertijd gaat in. Dit betekent dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gaat en u dus een uur langer kunt slapen. In principe past uw...

5 handige Windows 10 tips om meer uit uw computer te halen!

We krijgen regelmatig de vraag of we slimme tips hebben om meer uit Windows 10 te halen, we hebben er inmiddels aardig wat verzameld en we delen ze graag met…

Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkrijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een goed wachtwoord.

Meekijken met uw webcam, kan dat?

Wilt u voorkomen dat hackers meekijken op uw webcam?  Uw webcam is kwetsbaar om gehackt te worden. Het is gelukkig gemakkelijk tegen te gaan. Hoe? Onze student geeft u graag wat tips!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!