Moet ik een virusscanner? En welke virusscanner past bij mij?

26 november 2022 | Uw Computerstudent Blog

Welke virusscanner past bij u? En wat moet u er nou precies mee – wat zijn de voor- en nadelen? In deze blog leggen wij u uit wat ze nou precies doen. Voor deze blog gaan wij uit van Windows computers – immers hebben Apple en Linux systemen bar weinig last van virussen. welke virusscanner

De eerste virussen voor computers verschenen al in de jaren ‘70! Toen waren ze nog niet zo complex of destructief – ze waren vooral irritant. Gelukkig waren ze wel vaak snel te verwijderen!

Welke virusscanners zijn er tegenwoordig? Trojaanse Paarden, Wormen, Cryptolockers… Voor iedere hacker of kwaadwillende is er wel een perfect virus te vinden. En daar bent u de dupe van! Virussen die uw data versleutelen, waarna u moet betalen, of virussen die al uw toetsenbordaanslagen kopiëren. Daarmee hebben ze dus de inloggegevens van uw bank, maar misschien ook wel van andere websites, waarvan u liever heeft dat anderen dat niet te weten komen. Op dat moment komen deze kwaadwillenden met chantage mogelijkheden, en dat moet natuurlijk koste wat kost voorkomen worden.

Deze risico’s klinken nogal ernstig – en dat zijn ze ook. De hoeveelheid aan Windows-computervirussen moet niet onderschat worden. Maar! Goed om te weten: u kunt zich goed weren tegen deze virussen! En daar spelen twee partijen een grote rol in: Uw virusscanner en u zelf!

Om te beginnen: De virusscanner. Dat zal voor u het meest logisch klinken. Dit programma zorgt er immers voor dat de boosdoeners buiten de deur gehouden worden. Windows komt tegenwoordig zelf met een virusscanner: Windows Defender. Voor de meeste van de computergebruikers is dit pakket voldoende. Het beschermt u bij het dagelijks mailen en Facebooken. Dat is het dan ook wel: Het doet z’n werk, maar is niet perfect.

Welke virusscanners zijn er?

Wilt u zeker weten dat u beveiligd bent tegen online criminaliteit? Dan kunt u kijken naar virusscanners als Eset Internet Security, Malwarebytes Premium of onze favoriet: Bitdefender Internet Security (deze krijgt u gratis bij ons lidmaatschap!). Sommige pakketten zijn beter dan andere, dat moet gezegd worden. De hiervoor genoemde zijn gerenommeerde anti-virus programma’s. Pakketten als AVG of McAfee zullen ook wel hun best doen, maar de daadwerkelijke performance is op z’n zachtst gezegd dubieus.

Deze betaalde virusscanners bieden u veel meer dan een gratis virusscanner. Allereerst betere protectie: Ze hebben betere virus-definities, waardoor nieuwe virussen sneller gepakt worden. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ook uw firewall (de inkomende netwerkverbindingen) grondig gemonitord blijven. Daarnaast hebben ze met enige regelmaat back-up functionaliteit, om verwijderde of versleutelde data terug te halen. U betaalt dus echt voor een beter product én een betere beveiliging.

Wat kan ik zelf doen?

Dan komen wij op het tweede punt van de virusbeveiliging: U, onze klant. De software kan nóg zo slim zijn, u bent vaak ook een belangrijke sleutel. Wat willen wij daarmee zeggen? Als iets te goed is om waar te zijn, dan is het dat ook vaak. Als u gevraagd wordt om uw anti-virus software uit te zetten om een programma te installeren doe dat dan niet. Zit u op een website die u niet vertrouwt? Sluit deze dan! Uw onderbewustzijn heeft vaak een goed idee van wat u wel en/of niet kunt vertrouwen. Vertrouwt u daar dan ook zelf op! En twijfelt u? Dan kunt u altijd ons een mailtje sturen! Wij kijken graag even mee om na te gaan of dit programma of deze website te vertrouwen is. En bent u dan tóch slachtoffer geworden van een virus? Dan sturen wij natuurlijk een kundige student langs om u te adviseren en computer op te schonen. Onze studenten kunnen u ook advies geven over het doen van andere meldingen, bij bijvoorbeeld uw bank. Zij helpen natuurlijk ook nog bij het veranderen van mogelijke wachtwoorden die buitgemaakt zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van virusscanners?

De voordelen zijn dat u veilig bent, dat uw belangrijke persoonsgegevens niet gestolen worden én dat uw data enigszins veilig blijft van kwaadwillenden.
De nadelen? Misschien maakt het uw pc iets trager. Goede anti-virussoftware zal u ook niet lastigvallen met advertenties of reclame. De beste anti-virussoftware merkt u namelijk helemaal niet op. Die doet z’n ding op de achtergrond – een stille, waakzame diender.

Tot slot

Een anti-viruspakket is voor Windows-gebruikers dus essentieel. Weet u niet zeker of u goed beveiligd bent? Zou u wat ondersteuning van onze kundige studenten willen ontvangen? Neem dan gerust even contact met ons op! Kort advies via onze klantenservice is natuurlijk vrijblijvend, bij de grotere vraagstukken helpen wij u graag aan huis of op afstand, zodat u naar volledige tevredenheid geholpen kunt worden! Onze studenten staan klaar om u met raad en daad bij te staan. Tot ziens bij Uw Computerstudent!

Groetjes,
Peter van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

U heeft het wellicht in het nieuws gelezen de afgelopen tijd. Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Wat is het en kunt u er iets tegen doen?

Ransomware? Zo voorkomt u het.

Ransomware (ook wel ‘Gijzelsoftware genoemd) is de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest. Dit weekend dook een nieuw virus op dat zich massaal verspreidde over Windows computers, ook in Nederland. Wij leggen u uit wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van ransomware. En wat te doen als u onverhoopt…

Spam blokkeren? Uw Computerstudent weet raad!

Spam: ongewenste reclame via mail. Het is niet alleen vervelend, maar vormt ook een groot probleem: het vollopen van uw inbox, het vastlopen en overspoelen van e-mailsystemen op internet, en het verspreiden van virussen. Wist u dat ongeveer 80 procent van het...

Wat is Tikkie en hoe werkt het?

Gebruikt u Tikkie al? Onze student legt u graag uit wat het is en hoe u het kunt gebruiken!

De Microsoft scam

Oplichters die zich voordoen als de Microsoft helpdesk hebben in 2017 in Nederland ruim 2000 slachtoffers gemaakt. Zij hebben daarmee 7 miljoen euro buitgemaakt. Hoe herkent u deze oplichters en wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze Microsoft scam? Onze student heeft het voor u uitgezocht.

Microsoft zal u nooit spontaan of ongevraagd…

Pieter, Hulp op Afstand student uit Groningen

Ik vind de grote afwisseling van vragen die voorbij komt heel erg leuk. De ene keer help je een oudere mevrouw met het ordenen van haar foto's, de andere keer een bedrijf met hun boekhoudsoftware. Als je een probleem, groot of klein, kunt oplossen, geeft dat een...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!