Een nieuwe hoofdtelefoon kopen

25 november 2021 | Uw Computerstudent Blog

Het is weer bijna Black Friday en Cyber Monday en de kortingen op apparaten vliegen u om de oren. Hét moment om deals te scoren voor apparaten of andere spullen waar u al langer naar zat te kijken. De vraag is dan altijd: ‘Met al die keuze mogelijkheden, waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe hoofdtelefoon? 

In recente blogs gaven we u tips voor als u een smartphonelaptop of televisie wilt. Wilt u een nieuwe hoofdtelefoon kopen? In deze blog vertellen we waar u op moet letten. 

Een nieuwe hoofdtelefoon is écht een ding van smaak. De ene persoon wil graag een bedrade hoofdtelefoon terwijl iemand anders niks van snoertjes moet hebben. De ene persoon wil graag veel bass, de ander wil graag heldere tonen. Zo veel mensen, zo veel keus. Maar waar moet u nu precies op letten bij de aanschaf van een nieuwe hoofdtelefoon? 

  • De vorm van de hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon kan in meerdere vormen komen: On-ear, over-ear of via botgeleiding. Bij een on-ear hoofdtelefoon rust deze echt op de oorschelp. Een over-ear hoofdtelefoon, het zal u niet verbazen, rust om het oor heen. Uw oor valt dan echt in de schelp. Een vreemde eend in de bijt hier is de botgeleiding. Dat is een vorm van hoofdtelefoon die in feite net boven het oor geplaatst wordt en gebruik maakt van het feit dat uw oor bestaat uit zacht weefsel en uw schedel uit hard bot. Dat harde bot trilt mee met deze hoofdtelefoon en geeft zo het geluid door aan het oor. De on-ear en over-ear varianten zijn het meest gebruikelijk, waarbij de on-ear altijd wat kleiner uitvalt dan de over-ear. De on-ear sluit dan ook wat minder goed af dan de over-ear, maar dat kan juist weer handig zijn in het verkeer of in een kantoortuin, zodat u niet telkens uw hoofdtelefoon hoeft af te zetten.

  • De stof van de hoofdtelefoon

De hoofdtelefoon bevat natuurlijk kussens die op of over uw oren vallen. Deze kussens kunnen van stof, plastic, leer of velours gemaakt zijn. Waarbij leer en plastic vaak goed afsluiten, doen stof en velours dat minder goed. Echter kunnen de eerste twee weer meer gaan zweten dan de laatste twee. Deze keuze voor materiaal is vooral belangrijk als u de hoofdtelefoon uren achtereen op zult hebben. Dan moet deze ook comfortabel blijven zitten.

  • Bedraad of draadloos

Veel hoofdtelefoons zijn tegenwoordig draadloos met een mogelijkheid tot bedraad gebruik. Het voordeel daarvan is dat de hoofdtelefoon ook met uw laptop, smartphone, tablet of misschien wel mobiele spelcomputer gebruikt kan worden zonder dat u een draad nodig heeft. Dat werkt natuurlijk erg gemakkelijk. Een bijkomend nadeel is dan wel dat de accu’s in draadloze hoofdtelefoons deze zwaarder maken. Ook zorgt de toegenomen complexiteit ervoor dat de hoofdtelefoon makkelijker kapot kan gaan – er zijn immers meer mogelijke punten van falen. Een simpele hoofdtelefoon met alleen een draad is wat dat betreft minder foutgevoelig, maar natuurlijk wel minder draagbaar.

  • Noice cancelling? 

Een andere veelvoorkomende functie van draadloze hoofdtelefoons is noice cancelling. Dat is een geluidsdempende methode waarbij voornamelijk vrij constante tonen uitgefilterd kunnen worden. Andere tonen die minder constant zijn, zoals het tikken van toetsenborden of het praten van collega’s, worden ook uitgefilderd – maar net wat minder goed. Dat zorgt voor een echte ‘werkcocon’, zodat u minder afleiding van externe factoren heeft. Een nadeel hiervan is dat sommige mensen dit als drukkend op de oren ervaren en daardoor een enigszins onaangenaam gevoel krijgen. Dit is dus een echt persoonlijke keuze!

  • Budget

De wereld van audio is divers. U kunt voor €5 oordopjes halen bij de betere Duitse van-alles-en-nogwat zaak, of een hoofdtelefoon van €2000 bij een audiospeciaalzaak. Bij die laatste is het dan nog zo dat deze niet zonder meer aangesloten kan worden. Uw computer of laptop zal niet over het vermogen beschikken om de hoofdtelefoon goed aan te sturen, dus dan is daar ook nog weer extra hardware voor nodig in de vorm van een zogenaamde DAC (Digitaal-Analoog Converter).

Het is makkelijk om meegesleurd te worden in de wereld van de audio: Er is altijd wel een beter model te vinden voor net dat kleine bedrag meer. Er zelfs een woord voor mensen die altijd op zoek zijn naar het beste geluid: audiofiel. Het  is slim om van te voren een budget in gedachten te hebben. Het is natuurlijk ook erg belangrijk om hoofdtelefoons eerst uit te testen in een winkel, om zo een idee te krijgen van de klanken en de pasvorm. En zoals u wel zult weten: Verkopers zijn soms érg goed in hun werk – té goed misschien wel. Let u daarom goed op het budget en de functies die u belangrijk vindt. En als u gaat testen, is het verstandig om muziek mee te nemen die u kent. Waarvan u weet welke instrumenten waar zitten en hoe de stemmen horen te klinken. Er is niets vervelender dan uw favoriete muziek opzetten, waarna blijkt dat het niet goed klinkt.

  • Open of dicht?

In de wereld van de hoofdtelefoons is er nog de vraag: “Open-back of closed-back?” Ook dat valt weer terug op de klanken van de hoofdtelefoon. Een open-back hoofdtelefoon geeft meer het gevoel van een open ruimte en heeft dus wat neutralere klanken. Een closed-back hoofdtelefoon sluit beter af, en heeft daarmee doorgaans meer diepere bassen. De keuze is wederom aan u bij de aanschaf van een nieuwe hoofdtelefoon. 

 

Zoals u kunt lezen: De keuze is reuze. Er zijn veel verschillende factoren waarop u kunt letten bij de aanschaf van een nieuwe hoofdtelefoon. Twijfelt u nog? Dan is het altijd slim om even online reviews op te zoeken van mensen die de hoofdtelefoon gekocht hebben. Hier kunt u misschien de informatie uithalen die voor u relevant is. En heeft u dan eenmaal de keuze gemaakt, dan helpen wij u natuurlijk graag bij het aansluiten en configureren – zodat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe hoofdtelefoon.

 

Tot ziens bij Uw Computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

De 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet

De 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet Afleiding nodig? Dit zijn de 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet. Deze spelletjes blijven leuk en zijn niet voor niets zo populair. En tja, daardoor ook een tikkeltje verslavend. Dus bezint voor u...

Markten bezoeken op vakantie

Markten bezoeken op vakantie Het bezoeken van een markt is een geliefde activiteit op vakantie. U ontmoet de lokale bevolking, kunt de authentieke smaken van de regio proeven en het is gewoon heel gezellig. Kortom, markten bezoeken op vakantie is een geweldige manier...

Foto’s afdrukken

Foto's afdrukken Zo maakt u digitale foto's gemakkelijk tastbaar Heeft u deze zomer veel mooie momenten vastgelegd? En wilt u deze momenten tastbaar maken? Laat u foto's afdrukken! Hang de herinnering bijvoorbeeld aan de muur of geef het in een lijstje kado aan de...

Wilt u een VPN gebruiken om te gamen? Dit moet u weten!

VPN’s worden steeds populairder en we merken dat onze klanten er steeds meer vragen over hebben. Het kiezen van een VPN blijft lastig, er zijn meerdere VPN diensten maar welke is nou betrouwbaar? In dit artikel leggen we u graag de voordelen van het gebruik van een...

Alles wat u moet weten over een slimme thermostaat!

Wilt u besparen op uw stookkosten en inzicht krijgen in uw verbruik? Denk dan eens aan een slimme thermostaat. Alles wat u wilt weten en meer!

6 handige tips voor uw iPad die u écht wilt weten

Gebruikt u regelmatig uw iPad en zou u er meer uit willen halen? Wij krijgen regelmatig de vraag of we tips hebben voor het handiger werken met een iPad. Onze student heeft de beste tips voor u verzameld en we delen ze vandaag graag met u!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!