Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv?

23 november 2021 | Uw Computerstudent Blog

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Er zijn veel verschillende vormen tv’s met vele functies. In deze blog gaan we hier graag doorheen om u alvast een voorsprong te geven in het selectieproces.

  • Formaat 

Het formaat van de TV bepaalt voor een groot gedeelte de keuzes die overblijven. Als u het oppervlakte weet waar de TV komt te staan of te hangen, kunt u de diameter berekenen. Deze worden bij tv’s meestal in inches gegeven. Zodra u dat weet, heeft u 90% van het selectieproces gedaan. Dan nu de laatste 10% nog. 

  • Aansluitingen 

Televisies kennen veel verschillende aansluitingen. HDMI is tegenwoordig de meest gangbare: Uw tv-kastje, misschien een spelcomputer, een DVD/Blu-Ray speler of misschien wel een Chromecast. De verschillende aansluitingen zijn dus net zo belangrijk als de hoeveelheid aansluitingen. Daarnaast kan het ook zijn dat u een zogenaamde tuner nodig heeft als u een insteekkaartje gebruikt voor het kijken van televisieprogramma’s in plaats van een los kastje. Zo’n aansluiting heet een “CI+” (Common Interface Plus) en is nodig om digitale TV te kunnen decoderen.

  • Resolutie

Engiszins samenhangend met het formaat is de resolutie van de TV. Dat wil zeggen de hoeveelheid pixels die de TV heeft. Een hogere resolutie is mooier beeld – meestal. Het is dan ook belangrijk dat het bronbeeld ook mooi is. Een DVD zal op een 4K TV er niet zo mooi uit zien, maar een 4K Blu-Ray zal er práchtig uit zien. Waar een DVD een gemiddelde resolutie heeft van 720×576 (buiten de V.S. om), heeft een Full HD Blu-Ray schijf een resolutie van 1920×1080 – dat zijn 5 keer zo veel pixels! 4K media, ook beschikbaar als Ultra Blu-Ray, zit op 3840×2160. Dat zijn nog eens viermaal zo veel pixels als bij Full HD. Een te hoge resolutie kán dus ook storend zijn, als u bronbestanden van lagere kwaliteit gebruikt. Goed om te weten: o.a. Netflix heeft tegenwoordig 4K ondersteuning, net zoals veel andere streaming diensten. Mocht u daar dus veel gebruik van maken, of mocht het uw plan zijn om de TV voor een langere tijd te gebruiken, kan het verstandig zijn om toch eens naar de 4K opties te kijken in plaats van de 1080p/Full HD opties.

  • Geluid

U kunt er natuurlijk voor kiezen om het geluid van uw TV zelf te gebruiken. Echter is de kwaliteit daarvan vaak wat minder – wat blikkeriger. Als u vaak series en films kijkt, of al helemaal concerten, dan is het zeker aan te raden ook eens te kijken naar de opties van een externe geluidsbron. In sommige gevallen weet u het natuurlijk al: Dan heeft u de 5-in-1 (of meer!) surround-sound set opgezet met uw stoel precies in het midden, allemaal aangesloten aan een goede receiver. In dat geval is het een kwestie van de HDMI kabel aansluiten aan de receiver en u bent klaar. Juist dan is het belangrijk dat u kijkt naar de ARC compatibiliteit van uw TV. Het zou immers jammer zijn als uw nieuwe TV niet kan praten met uw mooie audioset.

Natuurlijk kan het ook veel makkelijker dan bovenstaande: Met een soundbar. Dat is een, zoals de naam al suggereert, balk waar muziek uit komt. Deze plaatst u doorgaans onder de TV en ziet er ook nog eens mooi uit. Zo’n soundbar zal aanzienlijk beter geluid geven dan de TV zelf en vaak kunnen nieuwe TVs in een bundel met een soundbar gekocht worden. Dat scheelt toch weer een beetje in aanschafprijs!

  • Achtergrondverlichting

Achtergrondverlichting van tv’s is een in 2004 verschenen fenomeen bij Philips televisies, waar zij het gemerkt hebben als “Ambilight”. Ambilight is dus een merknaam, alhoewel het tegenwoordig eigenlijk altijd gebruikt wordt om de verlichting aan de zij- en achterkant van de TV te beschrijven. Deze achtergrondverlichting kan ervoor zorgen dat de ervaring meer meeslepend wordt, maar het kan ook storend zijn. Wat dat betreft ligt de keuze geheel bij u: Vindt u het een toevoeging, of vindt u het niets? Als u een TV zonder achtergrondverlichting koopt, kan deze niet meer toegevoegd worden. Echter, koopt u er één mét achtergrondverlichting, kan deze altijd nog worden uitgezet.

 

Een nieuwe tv kopen met korting 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Wij hopen dat u hiermee met een zelfverzekerd gevoel op weg kunt naar de Black Friday en Cyber Monday deals. Zoals u kunt zien, er zijn heel veel verschillende factoren waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe tv. De aansluitingen, de resolutie, het geluid én het formaat spelen allemaal belangrijke rollen. Nu de winter er weer aankomt en u meer binnen zit, zou het toch vervelend zijn als uw tv net niet aan uw wensen voldoet. Laat u daarom goed informeren. Het is immers een grote uitgave en iets waarvan u hopelijk nog jaren en jaren kunt genieten. Of dat nu met uw 12-delige Monty Python DVD boxset is of de Blu-Ray uitgave van Star Wars Episode IV: A New Hope – dat maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat u zich ermee kunt vermaken.

Uw nieuwe tv laten installeren

 

Twijfelt u nog? Dan is het altijd slim om even online reviews op te zoeken van mensen die de TV gekocht hebben. Hier kunt u misschien de informatie uithalen die voor u relevant is. En heeft u dan eenmaal de keuze gemaakt, dan helpen wij u natuurlijk graag bij het aansluiten en configureren – zodat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe TV en misschien wel audio. 

Tot ziens bij Uw Computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Veilig online met deze 5 tips

Internet is voor de meeste mensen onmisbaar in het leven. U kunt hier informatie over écht alles vinden: belastingen betalen, een verhuizing doorgeven, uw auto verzekeren of gewoon een filmpje kijken of spelletje spelen. Er zijn echter ook veel internetcriminelen...

Sander, Hulp op Afstand student uit Barendrecht

Klant tevredenheid staat bij mij op nummer één, een opdracht is voor mij niet afgerond voordat een klant 100% tevreden is. Daarnaast is het mijn doel om ervoor te zorgen dat de klant zich veilig voelt in de digitale wereld.

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe smartphone ga kopen?

Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u proberen te helpen door het...

3 super leuke apps om online spelletjes te spelen met familie of vrienden

Mist u het ook zo om gezellig spelletjes te spelen met vrienden en familie? Ik heb 3 leuke en makkelijke spelletjes op een rijtje gezet, zodat we allemaal (ook de digibeet!) op veilige afstand een beetje meer in contact kunnen blijven met onze vrienden en familie.

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe tablet ga kopen?

Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. In deze blog helpen we u met de keuze: Welke tablet moet u kopen? Een tablet is een apparaat dat doorgaans niet veel anders is dan een grote smartphone zonder...

Zo kunt u een e-mail inplannen met Gmail

Heeft u een e-mail geschreven maar wilt u deze pas later verzenden? Dan kunt u de e-mail inplannen. Zowel in uw browser als in de Gmail app kunt u dit regelen. Onze student…

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!