Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv?

23 november 2021 | Uw Computerstudent Blog

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Er zijn veel verschillende vormen tv’s met vele functies. In deze blog gaan we hier graag doorheen om u alvast een voorsprong te geven in het selectieproces.

  • Formaat 

Het formaat van de TV bepaalt voor een groot gedeelte de keuzes die overblijven. Als u het oppervlakte weet waar de TV komt te staan of te hangen, kunt u de diameter berekenen. Deze worden bij tv’s meestal in inches gegeven. Zodra u dat weet, heeft u 90% van het selectieproces gedaan. Dan nu de laatste 10% nog. 

  • Aansluitingen 

Televisies kennen veel verschillende aansluitingen. HDMI is tegenwoordig de meest gangbare: Uw tv-kastje, misschien een spelcomputer, een DVD/Blu-Ray speler of misschien wel een Chromecast. De verschillende aansluitingen zijn dus net zo belangrijk als de hoeveelheid aansluitingen. Daarnaast kan het ook zijn dat u een zogenaamde tuner nodig heeft als u een insteekkaartje gebruikt voor het kijken van televisieprogramma’s in plaats van een los kastje. Zo’n aansluiting heet een “CI+” (Common Interface Plus) en is nodig om digitale TV te kunnen decoderen.

  • Resolutie

Engiszins samenhangend met het formaat is de resolutie van de TV. Dat wil zeggen de hoeveelheid pixels die de TV heeft. Een hogere resolutie is mooier beeld – meestal. Het is dan ook belangrijk dat het bronbeeld ook mooi is. Een DVD zal op een 4K TV er niet zo mooi uit zien, maar een 4K Blu-Ray zal er práchtig uit zien. Waar een DVD een gemiddelde resolutie heeft van 720×576 (buiten de V.S. om), heeft een Full HD Blu-Ray schijf een resolutie van 1920×1080 – dat zijn 5 keer zo veel pixels! 4K media, ook beschikbaar als Ultra Blu-Ray, zit op 3840×2160. Dat zijn nog eens viermaal zo veel pixels als bij Full HD. Een te hoge resolutie kán dus ook storend zijn, als u bronbestanden van lagere kwaliteit gebruikt. Goed om te weten: o.a. Netflix heeft tegenwoordig 4K ondersteuning, net zoals veel andere streaming diensten. Mocht u daar dus veel gebruik van maken, of mocht het uw plan zijn om de TV voor een langere tijd te gebruiken, kan het verstandig zijn om toch eens naar de 4K opties te kijken in plaats van de 1080p/Full HD opties.

  • Geluid

U kunt er natuurlijk voor kiezen om het geluid van uw TV zelf te gebruiken. Echter is de kwaliteit daarvan vaak wat minder – wat blikkeriger. Als u vaak series en films kijkt, of al helemaal concerten, dan is het zeker aan te raden ook eens te kijken naar de opties van een externe geluidsbron. In sommige gevallen weet u het natuurlijk al: Dan heeft u de 5-in-1 (of meer!) surround-sound set opgezet met uw stoel precies in het midden, allemaal aangesloten aan een goede receiver. In dat geval is het een kwestie van de HDMI kabel aansluiten aan de receiver en u bent klaar. Juist dan is het belangrijk dat u kijkt naar de ARC compatibiliteit van uw TV. Het zou immers jammer zijn als uw nieuwe TV niet kan praten met uw mooie audioset.

Natuurlijk kan het ook veel makkelijker dan bovenstaande: Met een soundbar. Dat is een, zoals de naam al suggereert, balk waar muziek uit komt. Deze plaatst u doorgaans onder de TV en ziet er ook nog eens mooi uit. Zo’n soundbar zal aanzienlijk beter geluid geven dan de TV zelf en vaak kunnen nieuwe TVs in een bundel met een soundbar gekocht worden. Dat scheelt toch weer een beetje in aanschafprijs!

  • Achtergrondverlichting

Achtergrondverlichting van tv’s is een in 2004 verschenen fenomeen bij Philips televisies, waar zij het gemerkt hebben als “Ambilight”. Ambilight is dus een merknaam, alhoewel het tegenwoordig eigenlijk altijd gebruikt wordt om de verlichting aan de zij- en achterkant van de TV te beschrijven. Deze achtergrondverlichting kan ervoor zorgen dat de ervaring meer meeslepend wordt, maar het kan ook storend zijn. Wat dat betreft ligt de keuze geheel bij u: Vindt u het een toevoeging, of vindt u het niets? Als u een TV zonder achtergrondverlichting koopt, kan deze niet meer toegevoegd worden. Echter, koopt u er één mét achtergrondverlichting, kan deze altijd nog worden uitgezet.

 

Een nieuwe tv kopen met korting 

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe tv? Wij hopen dat u hiermee met een zelfverzekerd gevoel op weg kunt naar de Black Friday en Cyber Monday deals. Zoals u kunt zien, er zijn heel veel verschillende factoren waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe tv. De aansluitingen, de resolutie, het geluid én het formaat spelen allemaal belangrijke rollen. Nu de winter er weer aankomt en u meer binnen zit, zou het toch vervelend zijn als uw tv net niet aan uw wensen voldoet. Laat u daarom goed informeren. Het is immers een grote uitgave en iets waarvan u hopelijk nog jaren en jaren kunt genieten. Of dat nu met uw 12-delige Monty Python DVD boxset is of de Blu-Ray uitgave van Star Wars Episode IV: A New Hope – dat maakt allemaal niet uit. Het gaat erom dat u zich ermee kunt vermaken.

Uw nieuwe tv laten installeren

 

Twijfelt u nog? Dan is het altijd slim om even online reviews op te zoeken van mensen die de TV gekocht hebben. Hier kunt u misschien de informatie uithalen die voor u relevant is. En heeft u dan eenmaal de keuze gemaakt, dan helpen wij u natuurlijk graag bij het aansluiten en configureren – zodat u optimaal kunt genieten van uw nieuwe TV en misschien wel audio. 

Tot ziens bij Uw Computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer   Op 30 oktober is het weer zo ver: De wintertijd gaat in. Dit betekent dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gaat en u dus een uur langer kunt slapen. In principe past uw...

5 onmisbare apps voor het inrichten van uw huis

De herfst is zo’n heerlijk moment om uw huis onder handen te nemen. Een nieuw kleurtje op de muur, alle meubels een andere plek of eindelijk de badkamer verbouwen. U doet het met deze apps!

Planten herkennen

Planten herkennen Met deze apps wordt het een makkie Of u nu een gepassioneerde tuinier bent, graag wandelt in de natuur of gewoon nieuwsgierig bent naar de flora om u heen, het herkennen van planten is een uitdaging. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende...

Meer leren over uw iPad? Probeer eens tabletles!

Heeft u een iPad of een andere tablet en wilt u meer weten over uw iPad? Dan is tabletles wellicht een uitkomst voor u. Waar gebruiken andere mensen de tablet les voor? Wat kunt u allemaal leren? We vertellen het u graag! Waarom een tablet gebruiken? De iPad is de...

Aan de slag met Cloud Backup

Wanneer u bestanden online bewaart, slaat u ze op in de ‘cloud’. Bijvoorbeeld met Dropbox, iCloud, Google Drive, of simpel en vertrouwd bij Uw Computerstudent. Uw bestanden zijn dan overal via internet toegankelijk. En als uw computer of telefoon/tablet crasht of kwijt raakt dan…

Beveiliging voor de Mac

Wist u dat veel mensen nog steeds denken dat je op Apple apparaten geen virusscanner hoeft? Was het maar zo'n feest! Apple is toch veilig? Nee. We snappen het wel: Apple's computers waren lang zo veilig dat virussen en spyware geen kans kregen. Helaas...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!


Uw Computerstudent