Windows 11

15 oktober 2021 | Hulp bij, Nieuws, Uw Computerstudent Blog, Windows

Windows 11

Een paar jaar geleden zeiden ze bij Microsoft nog dat Windows 10 de laatste Windows zou zijn als échte versie. Daarna zou het als een service worden aangeboden, net zoals Office 365. Echter bleek niets minder waar: Op 5 oktober 2021 heeft Microsoft Windows 11 uitgebracht, samen met Microsoft Office 2021. Een nieuwe versie van Windows dus. Wat brengt dat u precies? En is het noodzakelijk te upgraden? Wij leggen het u graag uit in deze blog! 

De Interface van Windows 11 

Zoals met iedere nieuwe versie van Windows is ook de interface van Windows 11 weer opgepoetst. Het verschil is niet zo groot als tussen Windows 2000 en Windows XP, of Windows XP en Windows Vista. Desalniettemin is het wel weer anders, en dat is natuurlijk altijd even wennen. Een deel van de veranderingen zit ‘m in het start-menu. Dat is nu meer gefocust op vaak gebruikte apps. Ook staat het nu in het midden – alhoewel het makkelijk terug te zetten is naar de linkerkant van het scherm, voor wie dat prettiger vindt. De tegels zijn weggehaald uit het startmenu, en vervangen door een bekende uit het Windows Vista-tijdperk: De Widgets. Dit zijn interactieve, kleine programmaatjes die u bijvoorbeeld het nieuwste nieuws, de tijd of het weer kunnen laten zien. Daarnaast is het thema wat simpeler – wat platter gemaakt. Het doet wat denken aan Apple’s macOS op een zekere manier. Het is ook Microsofts doel om de interfaces gelijk te trekken: Of u nu op uw tablet, telefoon of computer werk, alles zal op dezelfde manier komen te werken.

Veiligheid van Windows 11 

Windows 11 neemt veiligheid een stuk serieuzer dan zijn voorgangers ooit gedaan hebben. Dat heeft wel als gevolg dat veel PCs die nu nog prima werken onder Windows 10, niet worden ondersteund door Windows 11. Alhoewel er wel een weg omheen is, is het nog niet duidelijk of deze weg ook ondersteund én veilig blijft. In technische termen: Uw processor moet door Microsoft goedgekeurd zijn (Intel: 8e generatie Core of later. AMD: Ryzen 2000 series of later), u moet ondersteuning hebben voor de TPM 2.0 encryptie-module én Secure Boot moet aan staan. Wilt u zeker weten of uw PC Windows 11 aan kan? Microsoft heeft daar een tool voor uitgebracht, en die kunt u hier downloaden. Het interpreteren van de resultaten is niet al te gemakkelijk en wij helpen u hier graag bij met een student bij u in de buurt of online op afstand.

Android

In Windows 11 komt ondersteuning voor Android-apps. Zo kunt u de apps die op uw telefoon draaien ook op uw computer draaien. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het thuiswerken, het houden van meetings of het volgen van uw favoriete sociale media. Helemaal foutloos werkt het overigens nog niet, maar in de nabije toekomst zou de ondersteuning zeker goed moeten zijn.

Office 2021

Naast Windows 11 is Office 2021 ook uitgebracht. Office 2021 brengt nieuwe verbeteringen in de layout uit en een verbeterde donkere-modus, voor de mensen die een donkere layout prettiger vinden dan een lichte. Daarnaast kan er, met behulp van Microsoft Teams, gebruik gemaakt worden van een ‘samenwerken’ functie. Hierbij kan men tegelijkertijd samen aan één Microsoft Office document werken, zonder dat dat in de webbrowser hoeft via Office Online. Daarnaast is zij vrijwel gelijk aan Office 2019.

Is Windows 11 iets voor u? 

Of Windows 11 iets voor u is, is afhankelijk van verschillende factoren. Eén van de grote voordelen van Windows 11 is de goede kleurkwaliteit die HDR kan bieden. Als u daar behoefte aan heeft, is Windows 11 een aanrader. Qua veiligheid kan Windows 11 ook een voorsprong hebben, maar uw PC moet hiervoor dus wel aan bepaalde eisen voldoen. Windows 10 wordt nog tot 2025 ondersteund. Het is dus niet noodzakelijk om met spoed een upgrade naar Windows 11 te doen. 

Dan Office 2021: Er zijn zeker kleine, incrementele verbeteringen die het leven prettiger kunnen maken. Maar net als bij Windows 11 zijn er geen ontwikkelingen gedaan die u verplichten te upgraden. Als u nu naar alle tevredenheid Windows 10 en Office 2019 gebruikt, is er dus geen reden om direct een upgrade te doen. Mocht u nog Office 2016 of eerder gebruiken, dan is dit een mooi moment om te kijken naar Office 2021, aangezien deze suites hun leeftijd inmiddels wel laten zien. 

Windows 11 Installatie Check

Onze computerstudenten voeren tot eind november een gratis installatie check (van maximaal 15 minuten) voor u uit. Als u voor of tijdens een afspraak aangeeft dat u gebruik wilt maken van de installatie check, zal de student gratis controleren of uw computer geschikt is en u hier kosteloos over adviseren. Of u nou een afspraak maakt om uw printer te installeren, uw wifi of uw veiligheid te verbeteren of voor een computer apk, de installatie check krijgt u er gratis bij! Zo weet u zeker waar u aan toe bent en wat voor u de juiste keuze is. Uiteraard helpt de computerstudent u ook graag met de eventuele upgrade naar Windows 11.

Tot ziens bij Uw Computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Pieter, Hulp op Afstand student uit Groningen

Ik vind de grote afwisseling van vragen die voorbij komt heel erg leuk. De ene keer help je een oudere mevrouw met het ordenen van haar foto's, de andere keer een bedrijf met hun boekhoudsoftware. Als je een probleem, groot of klein, kunt oplossen, geeft dat een...

Laatste update Internet Explorer 10 uitgebracht

Microsoft brengt vandaag de laatste update uit voor de versies 8, 9 en 10 van de internetbrowser Internet Explorer. Vanaf vandaag worden deze versies niet meer ondersteund. Gebruikers lopen daardoor een beveiligingsrisico en doen er dan ook goed aan te upgraden naar...

De 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet

De 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet Afleiding nodig? Dit zijn de 10 leukste spelletjes van vroeger voor op uw tablet. Deze spelletjes blijven leuk en zijn niet voor niets zo populair. En tja, daardoor ook een tikkeltje verslavend. Dus bezint voor u...

Binnenkort naar Texel? Gebruik de lammetjesradar

Wist u dat er op Texel evenveel mensen als schapen wonen? De schapen en de lammetjes van Texel trekken altijd veel bekijks. Om het u dit voorjaar gemakkelijker te maken heeft de VVV Texel een Lammetjesradar online gezet.

De 5 beste apps voor tuinieren

Houdt u van tuinieren? Wij hebben de beste apps voor u verzameld! Tips over planten, hoe herkent u de vogels in uw tuin en hoe blijft u gazon mooi?

Pro-tips: super handige sneltoetsen voor in Chrome en Firefox

Werkt u veel met de computer, dan bent u vast wel bekend met sommige sneltoetsen zoals ctrl+c en ctrl+v. Onze student deelt vandaag graag de beste sneltoetsen voor Chrome en Firefox. Wellicht kent u één of meerdere van deze sneltoetsen al, maar voor het gemak hebben we ze toch even op een rijtje gezet voor u!

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!