Efficiënt online werken: 8 tips

10 oktober 2021 | Uw Computerstudent Blog

Efficiënt online werken: 8 tips

Online werken is mede door de Coronacrisis sterk in populariteit toegenomen. Daarmee wordt niet alleen thuiswerken bedoeld, maar ook het werken in de cloud, zoals dat dan heet. U werkt niet met programma’s op uw computer, maar met programma’s die te bereiken zijn via uw webbrowser. Mede daardoor kunt u op het werk met dezelfde software werken als u thuis doet bij thuiswerken. Dat online werken, hoe doet u dat nou écht efficiënt? Met deze tips kunt ook u efficiënt online werken! 

1. Sneltoetsen

Om de snelheid waarmee u werkt te bevorderen, is het allereerst belangrijk dat u weet hoe sneltoetsen werken, en hoe u ermee om kunt gaan. Want als u aan het typen bent, is het veel fijner de handen op het toetsenbord te kunnen houden, dan steeds te heen-en-weren naar de muis. Hier volgen wat sneltoetsen die écht heel handig zijn bij het efficiënt online werken. 

  • Ctrl+x – Knippen van tekst. Met deze toetsencombinatie knipt u een geselecteerd stukje tekst. Dat betekent dat u het ergens weghaalt en elders weer neerzet.
  • Ctrl+c – Kopiëren van tekst. Met deze toetsencombinatie kopieert u een geselecteerd stukje tekst. Daarna kunt u dat dan ergens plakken. In dit geval wordt de tekst niet verwijderd, zoals met het knippen.
  • Ctrl+v – Plakken van tekst. Met deze toetsencombinatie plakt u wat u eerder geknipt of gekopieerd heeft naar het punt van bestemming.
  • Ctrl+z – Ongedaan maken van actie. Foutje? Kan gebeuren! Met ctrl+z maakt u de laatste actie ongedaan.
  • Ctrl+y – Opnieuw doen actie. Het omgekeerde van ctrl+z. Wilt u het ongedaan maken ongedaan maken? Dan gebruikt u ctrl+y.
  • Ctrl+Tab – Tussen tabbladen schakelen. Met deze toetsencombinatie kunt u snel een tabblad vooruit in uw webbrowser. Dat is dé manier om tussen deze tabbladen te schakelen, vooral als u er veel heeft. Tip: Met shift erbij gaat u terug in de volgorde.
  • Shift + Pijltjestoetsen – Tekst selecteren. Om al helemaal snel met het kopiëren/plakken te kunnen werken, is het ook handig om de woorden met het toetsenbord te kunnen selecteren. Dat doet u met de knop shift en de pijltjestoetsen. Hiermee selecteert u steeds één los teken per keer. Als u Ctrl + Shift + Pijltjestoetsen gebruikt, selecteert u hele woorden. Handig als u een hele zin weg moet halen!
  • Ctrl + B – Dikke letters. Met deze toetsencombinatie maakt u letters dik. Druk het nog een keer in om ze weer normaal te krijgen.
  • Ctrl + I – Scheve (cursive) letters. Met deze toetsencombinatie maakt u letters scheef. Druk het nog een keer in om ze weer normaal te krijgen.
  • Ctrl + U – Onderstreepte letters. Met deze toetsencombinatie maakt u letters onderstreept. Druk het nog een keer in om ze weer normaal te krijgen.

Dit zijn voornamelijk de basis-sneltoetsen. Er is te kust en te keur tegenwoordig aan sneltoetsen. Met Google kunt u er nog veel meer ontdekken!

2. Een Adblocker

Als u veel op het internet rondstruint voor uw werk is een advertentie blokkerende-extensie voor uw webbrowser eigenlijk noodzakelijk. Dat maakt het internetten sneller én prettiger. Onze aanrader is uBlock Origin, in ieder geval verkrijgbaar voor Firefox en Chrome.

3. Een stabiele netwerkverbinding

Niets is zo belangrijk als een stabiele netwerkverbinding als u online werkt. Immers: zonder internet bent u nergens! Mocht u inderdaad een instabiele netwerkverbinding op kantoor hebben, dan is dat zeker iets om bij uw leidinggevende aan te kaarten. Iedereen is immers gebaat bij goede werkomstandigheden. Werkt u nou thuis, dan kunt u meerdere dingen overwegen als het internet slecht is. Zo zijn er repeaters of extenders te koop die het signaal kunnen versterken. Weet u niet zeker wat voor u juist is? Wij helpen u natuurlijk graag met raad en daad door u bij te laten staan door een kundige student. 

4. Geen Social Media

U werkt de hele dag met de webbrowser, en dan is het natuurlijk aanlokkelijk om gewoon Twitter of LinkedIn er even bij aan te zetten, gewoon om up-to-date te blijven. Ons advies is: Doe dat liever niet – tenzij u natuurlijk een Social Media Manager bent. Sociale media zijn gemaakt om uw aandacht vast te houden. Daardoor raakt u makkelijk uit uw flow en concentratie, waardoor het weer moeilijker wordt om op te starten. Dat helpt natuurlijk niet als er werk afgemaakt moet worden.

5. Bladwijzers organiseren

Niets is zo fijn als orde. Nu is orde voor iedere persoon anders natuurlijk. Het gaat er voor nu om dat er orde komt bij u, de lezer. Thans, in de bladwijzers. De hoeveelheid bladwijzers (of ook wel bekend als favorieten) kan snel toenemen en dit bevordert efficiënt online werken niet. Het is dan ook verstandig om de bladwijzers te sorteren in de bladwijzerbalk. Dat kan bijvoorbeeld door mapjes aan te maken en in die mapjes dan de bladwijzers te doen. Zo weet u altijd waar uw bladwijzers staan, en kunt u zonder veel zoeken naar die ene website navigeren. Tip: Als u met het scrollwiel klikt op zo’n mapje, opent deze meestal alle bladwijzers tegelijk in dat mapje. Ideaal als u altijd met dezelfde set aan websites werkt!

6. Uw tijd bijhouden

Normaal werkt men een vast aantal uren per week bij een werkgever, maar wat als dat niet zo is? Wat als u ook gevraagd wordt om zelf uw uren bij te houden? Dan komt software als Toggl om te hoek kijken. Deze software staat het u toe om specifieke taken en taken binnen die taken bij te houden en daarvan ook de tijd te meten. Deze software geeft u ook nog eens een maand- of weekoverzicht per taak, zodat u goed kunt analyseren wanneer u hoeveel uren gedraaid heeft voor welk project. Zoals gezegd, overzicht is belangrijk als om online efficiënt te werken. 

7. Houd uw computer up-to-date

Dit geldt voor het gewone huis-tuin-en-keuken-gebruik van uw computer, maar al helemaal als u veel online werkt. De veiligheid van uw computer hangt af van de updates die u geïnstalleerd heeft. Als Windows u dan ook vraagt of u zou willen herstarten na het installeren van een update, dan is het meestal wijs dat zo snel mogelijk te doen. Dan bent u aan de ene kant weer helemaal veilig, en aan de andere kant bent u van die vervelende meldingen af

8. Online samenwerkingsprogramma’s automatisch laten opstarten

Als u veel online meetings heeft, is het handig om de software automatisch op te laten starten. Dat kan via de instellingen van deze programma’s. Zo weet u zeker dat de programma’s die u nodig heeft direct zijn opgestart met uw computer, en u dat niet allemaal meer handmatig hoeft te doen. Dit kan het opstarten van uw computer natuurlijk iets trager maken, maar het scheelt u ook weer tijd als u het handmatig moet opstarten.

Hierboven hebben wij u een paar tips gegeven om efficiënt online te werken. Het meeste heeft te maken met efficiëntie en veiligheid. Dat is een belangrijk iets, vooral als de afleidingen van het internet aanwezig zijn. Er is natuurlijk vooral veel te vinden als u geconcentreerd bezig moet…

Wij hopen dat u hier iets aan gehad heeft! Mocht u nog verdere vragen hebben, mailt u ons dan gerust even. En onze studenten staan natuurlijk ook (bijna) altijd voor u klaar met raad en daad, als u eens goed geadviseerd zou willen worden over hoe u het beste online kunt werken. Tot ziens bij Uw Computerstudent!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe laptop ga kopen?

Welke laptop moet u kopen? Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u...

Google+ stopt 2 april: wat betekent dit voor u?

Op 2 april stopt het sociale netwerk Google+(Google Plus). Wat betekent dit voor u en heeft het invloed op uw andere Google accounts?

Ransomware: Voorkomen is beter dan genezen.

Ransomware. Het blijft eng en we merken dat u er nog veel vragen over heeft. Deze beantwoorden we natuurlijk graag! Ransomware wordt ook wel gijzelsoftware genoemd. Het is een virus dat uw bestanden ‘gijzelt’. Omdat u niet ziet dat het gebeurd, merkt u het pas als het te laat is…

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer   Op 30 oktober is het weer zo ver: De wintertijd gaat in. Dit betekent dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gaat en u dus een uur langer kunt slapen. In principe past uw...

Wat kunt u doen om uw online privacy te beschermen?

Elk jaar is op 28 januari de Dag van de Privacy. Het doel van deze dag is om u te informeren over de rechten die u heeft bij overheden, bedrijven en andere organisaties die uw persoonsgegevens gebruiken. Wat kunt u vandaag doen om uw privacy beter te beschermen?

De beste apps voor in de natuur

De beste apps voor in de natuur De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas! Het voorjaar staat weer voor de deur, dus dat is hét moment om de wandelschoenen weer aan te trekken en te genieten van de prille natuur. De bloemen beginnen in knop te komen en de...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!