Veilig internetten op vakantie en onderweg

9 juni 2020 | Online veiligheid, Uw Computerstudent Blog

Even het weer checken, uw e-mail lezen, wat foto’s sturen via Whatsapp of een restaurantje zoeken. Op vakantie en onderweg kunt u tegenwoordig (bijna) niet meer zonder internet. Het is belangrijk om te weten dat het wifi op de camping of in uw hotel niet altijd even veilig is. Hoe doet u dat, veilig internetten op vakantie en onderweg? Onze student weet hier meer van en geeft u graag wat tips!

Veilig internetten vakantie en onderweg

Hoe kan ik internetten op vakantie en onderweg?

Er zijn twee manieren om onderweg en op vakantie gebruik te maken van het internet.

  • U kunt gebruik maken van het 3G of 4G netwerk van uw telefoonaanbieder. Bij de meeste abonnementen zit een internetbundel die u hiervoor kunt gebruiken. Tegenwoordig kunt u deze internetbundel in heel Europa gebruiken zonder extra kosten. Dit is een veilige manier om gebruik te maken van het internet. Mocht u zeker willen zijn dat u voldoende internet heeft op vakantie, dan kunt u bij de meeste telefoonaanbieders eenmalig uw internetbundel upgraden.
  • U kunt ook internetten via een wifi netwerk. U maakt waarschijnlijk thuis al gebruik van uw wifi-netwerk, maar ook op openbare plekken kunt u bijna overal gebruik maken van het wifi-netwerk.

Kan ik gebruik maken van een open wifi-netwerk?

Op veel plekken kunt u internetten met behulp van een open wifi-netwerk. Deze netwerken hebben geen beveiliging en iedereen kan zomaar inloggen. Als u geen wachtwoord hoeft in te vullen om gebruik te maken van het wifi-netwerk dan weet u dat u op een open netwerk zit. In principe kunt u hier gewoon mee internetten, maar erg veilig is het niet. Iedereen kan verbinding maken met dit netwerk en eventuele internetcriminelen kunnen eenvoudig uw gegevens bekijken. Het advies is om zo min mogelijk gebruik te maken van open wifi-netwerken en als u er toch gebruik van maakt, om nooit vertrouwelijke informatie te versturen zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.

Hoe kan ik toch veilig internetten op vakantie via een open wifi-netwerk?

Als u toch gebruik wilt maken van een open wifi-netwerk raad ik u aan om bij het internetten zoveel mogelijk gebruik te maken van websites die beginnen met https in plaats van http. Het https-protocol kent u misschien al van het inloggen bij uw bank of het afrekenen in een webwinkel, u herkent het aan het groene slotje in uw browserbalk. Het zorgt ervoor dat informatie veilig over internet verstuurd wordt.

Is een beveiligd wifi-netwerk wel altijd veilig?

Wanneer u toegang heeft tot een beveiligd netwerk, bijvoorbeeld doordat u het wachtwoord heeft gekregen, betekent dat niet dat u hiermee veilig kunt internetten. Ook op een beveiligd netwerk kunnen internetcriminelen met u meekijken en uw onbeveiligde netwerkpakketjes onderscheppen. Zij hebben, net als u, ook alleen het wachtwoord nodig om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Gebruik daarom altijd websites beginnend met https en verstuur ook op een beveiligd wifi-netwerk liever geen vertrouwelijke informatie.

Slimme tips voor veilig internetten op vakantie en onderweg

  • Gebruik liever geen open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord;
  • Mocht u toch verbinding willen maken met een open wifi-netwerk, voer dan geen persoonlijke informatie in zoals wachtwoorden en gebruikersnamen;
  • Wilt u onderweg vertrouwelijke informatie sturen, maak dan gebruik van uw 4G verbinding. Voor fraudegevoelige zaken zoals internetbankieren het gebruik van uw DigiD kunt u het beste uw wifi verbinding even uit zetten en gebruik maken van uw 3G of 4G verbinding.

 

Heeft u onze blog al gelezen over wat u allemaal op vakantie kunt doen met Google Translate?

 

Tot slot.

Alvast een hele fijne vakantie! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het veilig gebruik maken van het internet? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Thunderbird, een goed alternatief voor Windows Live Mail

We krijgen steeds vaker de vraag of we een goed alternatief weten voor Windows Live Mail. Vanaf 10 januari wordt de beveiliging van Windows Live Mail niet meer geüpdatet. Sindsdien is het onveilig om Windows Live Mail nog langer te gebruiken. De hoogste tijd voor een goed alternatief. Onze student weet raad!

Banken doelwit van hackers

Een grootschalige DDoS-aanval op Nederlandse en buitenlandse banken heeft vandaag een groot deel van het betalingsverkeer platgelegd. Er zou geen relatie zijn met de saldostoring van woensdag.

Skype gebruiken op de iPad

Skype op de iPad, super handig! Nu we elkaar even niet in het echt kunnen spreken, is het handig…

Uw virtuele butler: Google Assistent

Google Assistent is gelanceerd in het Nederlands, met haar eigen karakter en grapjes. Maar wat kunt u ermee?

Muziek luisteren met Spotify

Wilt u nieuwe muziek ontdekken of juist lekker genieten van Golden Oldies? Dat kan met Spotify. Onze student gebruikt het dagelijks en helpt u graag met het eerste gebruik.

Spotify is een muziekdienst waarmee u op uw computer, tablet of telefoon muziek kunt luisteren via het internet. U kunt zich inschrijven voor deze dienst, er is een betaalde en een onbetaalde variant. Met de gratis variant kunt u onbeperkt muziek…

Aan de slag met Cloud Backup

Wanneer u bestanden online bewaart, slaat u ze op in de ‘cloud’. Bijvoorbeeld met Dropbox, iCloud, Google Drive, of simpel en vertrouwd bij Uw Computerstudent. Uw bestanden zijn dan overal via internet toegankelijk. En als uw computer of telefoon/tablet crasht of kwijt raakt dan…