Veilig internetten op vakantie en onderweg

20 juli 2023 | Uw Computerstudent Blog, Online veiligheid

Even het weer checken, uw e-mail lezen, wat foto’s sturen via Whatsapp of een restaurantje zoeken. Op vakantie en onderweg kunt u tegenwoordig (bijna) niet meer zonder internet. Het is belangrijk om te weten dat het wifi op de camping of in uw hotel niet altijd even veilig is. Hoe doet u dat, veilig internetten op vakantie en onderweg? Onze student weet hier meer van en geeft u graag wat tips!

Veilig internetten vakantie en onderweg

Hoe kan ik internetten op vakantie en onderweg?

Er zijn twee manieren om onderweg en op vakantie gebruik te maken van het internet.

  • U kunt gebruik maken van het 3G of 4G netwerk van uw telefoonaanbieder. Bij de meeste abonnementen zit een internetbundel die u hiervoor kunt gebruiken. Tegenwoordig kunt u deze internetbundel in heel Europa gebruiken zonder extra kosten. Dit is een veilige manier om gebruik te maken van het internet. Mocht u zeker willen zijn dat u voldoende internet heeft op vakantie, dan kunt u bij de meeste telefoonaanbieders eenmalig uw internetbundel upgraden.
  • U kunt ook internetten via een wifi netwerk. U maakt waarschijnlijk thuis al gebruik van uw wifi-netwerk, maar ook op openbare plekken kunt u bijna overal gebruik maken van het wifi-netwerk.

Kan ik gebruik maken van een open wifi-netwerk?

Op veel plekken kunt u internetten met behulp van een open wifi-netwerk. Deze netwerken hebben geen beveiliging en iedereen kan zomaar inloggen. Als u geen wachtwoord hoeft in te vullen om gebruik te maken van het wifi-netwerk dan weet u dat u op een open netwerk zit. In principe kunt u hier gewoon mee internetten, maar erg veilig is het niet. Iedereen kan verbinding maken met dit netwerk en eventuele internetcriminelen kunnen eenvoudig uw gegevens bekijken. Het advies is om zo min mogelijk gebruik te maken van open wifi-netwerken en als u er toch gebruik van maakt, om nooit vertrouwelijke informatie te versturen zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.

Hoe kan ik toch veilig internetten op vakantie via een open wifi-netwerk?

Als u toch gebruik wilt maken van een open wifi-netwerk raad ik u aan om bij het internetten zoveel mogelijk gebruik te maken van websites die beginnen met https in plaats van http. Het https-protocol kent u misschien al van het inloggen bij uw bank of het afrekenen in een webwinkel, u herkent het aan het groene slotje in uw browserbalk. Het zorgt ervoor dat informatie veilig over internet verstuurd wordt.

Is een beveiligd wifi-netwerk wel altijd veilig?

Wanneer u toegang heeft tot een beveiligd netwerk, bijvoorbeeld doordat u het wachtwoord heeft gekregen, betekent dat niet dat u hiermee veilig kunt internetten. Ook op een beveiligd netwerk kunnen internetcriminelen met u meekijken en uw onbeveiligde netwerkpakketjes onderscheppen. Zij hebben, net als u, ook alleen het wachtwoord nodig om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Gebruik daarom altijd websites beginnend met https en verstuur ook op een beveiligd wifi-netwerk liever geen vertrouwelijke informatie.

Slimme tips voor veilig internetten op vakantie en onderweg

  • Gebruik liever geen open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord;
  • Mocht u toch verbinding willen maken met een open wifi-netwerk, voer dan geen persoonlijke informatie in zoals wachtwoorden en gebruikersnamen;
  • Wilt u onderweg vertrouwelijke informatie sturen, maak dan gebruik van uw 4G of 5G verbinding. Voor fraudegevoelige zaken zoals internetbankieren het gebruik van uw DigiD kunt u het beste uw wifi verbinding even uit zetten en gebruik maken van uw 4G of 5G verbinding.

 

Heeft u onze blog al gelezen over wat u allemaal op vakantie kunt doen met Google Translate?

 

Tot slot.

Alvast een hele fijne vakantie! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het veilig gebruik maken van het internet? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Bespaar gemakkelijk op uw ziektekostenverzekering

Bespaar gemakkelijk op uw ziektekostenverzekering Het leven is al duur genoeg, en veel mensen zijn veel geld kwijt aan alle maandelijkse vaste lasten. U moet uw huur of hypotheek, boodschappen en abonnementen betalen, en wilt als het even kan af en toe op vakantie....

De beste apps voor deelvervoer

De beste apps voor deelvervoer   Een vervoersmiddel delen is niet alleen milieuvriendelijker dan een eigen bolide voor de deur. Het kan ook behoorlijk in de kosten schelen. Bovendien levert delen extra ruimte op. Via een app is het vervoersmiddel te reserveren....

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan op!

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan goed op dat u niet in deze nieuwe Marktplaats phishing truc trapt! Online criminelen hebben weer iets nieuws bedacht. Met een smoes over een ‘verzendlabel’ worden verkopers naar een phishing-website geleid. Hoe werkt...

Tip: Lijstjes maken met Google Agenda

Boodschappenlijstjes, verlanglijstjes, to-do lijstjes. Wat zijn er eigenlijk veel redenen om een lijstje te maken. Dit kan natuurlijk op van die handige ‘geeltjes’, maar ja. Die raken toch wel erg makkelijk kwijt, en soms is het echt niet meer te lezen wat u nou ook alweer moest doen.

Hoe gemakkelijk zou het zijn als u één plek zou hebben waar u al uw lijstjes …

Veilig online winkelen: wat is dropshipping?

Misschien is het u al eens overkomen: u koopt wat bij een Nederlandse webshop en het product blijkt van een goedkope Chinese winkel te komen. Geen leuke ervaring! Deze manier van versturen heet dropshipping. Hoe werkt dit en hoe voorkomt u dit?   Wat is...

3 super leuke apps om online spelletjes te spelen met familie of vrienden

Mist u het ook zo om gezellig spelletjes te spelen met vrienden en familie? Ik heb 3 leuke en makkelijke spelletjes op een rijtje gezet, zodat we allemaal (ook de digibeet!) op veilige afstand een beetje meer in contact kunnen blijven met onze vrienden en familie.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!