Veilig internetten op vakantie en onderweg

5 juli 2021 | Online veiligheid, Uw Computerstudent Blog

Even het weer checken, uw e-mail lezen, wat foto’s sturen via Whatsapp of een restaurantje zoeken. Op vakantie en onderweg kunt u tegenwoordig (bijna) niet meer zonder internet. Het is belangrijk om te weten dat het wifi op de camping of in uw hotel niet altijd even veilig is. Hoe doet u dat, veilig internetten op vakantie en onderweg? Onze student weet hier meer van en geeft u graag wat tips!

Veilig internetten vakantie en onderweg

Hoe kan ik internetten op vakantie en onderweg?

Er zijn twee manieren om onderweg en op vakantie gebruik te maken van het internet.

  • U kunt gebruik maken van het 3G of 4G netwerk van uw telefoonaanbieder. Bij de meeste abonnementen zit een internetbundel die u hiervoor kunt gebruiken. Tegenwoordig kunt u deze internetbundel in heel Europa gebruiken zonder extra kosten. Dit is een veilige manier om gebruik te maken van het internet. Mocht u zeker willen zijn dat u voldoende internet heeft op vakantie, dan kunt u bij de meeste telefoonaanbieders eenmalig uw internetbundel upgraden.
  • U kunt ook internetten via een wifi netwerk. U maakt waarschijnlijk thuis al gebruik van uw wifi-netwerk, maar ook op openbare plekken kunt u bijna overal gebruik maken van het wifi-netwerk.

Kan ik gebruik maken van een open wifi-netwerk?

Op veel plekken kunt u internetten met behulp van een open wifi-netwerk. Deze netwerken hebben geen beveiliging en iedereen kan zomaar inloggen. Als u geen wachtwoord hoeft in te vullen om gebruik te maken van het wifi-netwerk dan weet u dat u op een open netwerk zit. In principe kunt u hier gewoon mee internetten, maar erg veilig is het niet. Iedereen kan verbinding maken met dit netwerk en eventuele internetcriminelen kunnen eenvoudig uw gegevens bekijken. Het advies is om zo min mogelijk gebruik te maken van open wifi-netwerken en als u er toch gebruik van maakt, om nooit vertrouwelijke informatie te versturen zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.

Hoe kan ik toch veilig internetten op vakantie via een open wifi-netwerk?

Als u toch gebruik wilt maken van een open wifi-netwerk raad ik u aan om bij het internetten zoveel mogelijk gebruik te maken van websites die beginnen met https in plaats van http. Het https-protocol kent u misschien al van het inloggen bij uw bank of het afrekenen in een webwinkel, u herkent het aan het groene slotje in uw browserbalk. Het zorgt ervoor dat informatie veilig over internet verstuurd wordt.

Is een beveiligd wifi-netwerk wel altijd veilig?

Wanneer u toegang heeft tot een beveiligd netwerk, bijvoorbeeld doordat u het wachtwoord heeft gekregen, betekent dat niet dat u hiermee veilig kunt internetten. Ook op een beveiligd netwerk kunnen internetcriminelen met u meekijken en uw onbeveiligde netwerkpakketjes onderscheppen. Zij hebben, net als u, ook alleen het wachtwoord nodig om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Gebruik daarom altijd websites beginnend met https en verstuur ook op een beveiligd wifi-netwerk liever geen vertrouwelijke informatie.

Slimme tips voor veilig internetten op vakantie en onderweg

  • Gebruik liever geen open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord;
  • Mocht u toch verbinding willen maken met een open wifi-netwerk, voer dan geen persoonlijke informatie in zoals wachtwoorden en gebruikersnamen;
  • Wilt u onderweg vertrouwelijke informatie sturen, maak dan gebruik van uw 4G verbinding. Voor fraudegevoelige zaken zoals internetbankieren het gebruik van uw DigiD kunt u het beste uw wifi verbinding even uit zetten en gebruik maken van uw 3G of 4G verbinding.

 

Heeft u onze blog al gelezen over wat u allemaal op vakantie kunt doen met Google Translate?

 

Tot slot.

Alvast een hele fijne vakantie! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het veilig gebruik maken van het internet? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Binnenkort naar Texel? Gebruik de lammetjesradar

Wist u dat er op Texel evenveel mensen als schapen wonen? De schapen en de lammetjes van Texel trekken altijd veel bekijks. Om het u dit voorjaar gemakkelijker te maken heeft de VVV Texel een Lammetjesradar online gezet.

Een slim huis voor dummies: super handige tips om te beginnen met een slim huis

Er komen steeds meer producten op de markt om uw huis ‘slim’ te maken. Er zijn slimme thermostaten, verlichting, rookmelders en huisbellen. Wat zijn handige producten om mee te beginnen en waar moet u allemaal aan denken? Onze student legt graag een aantal producten aan u uit!

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe laptop ga kopen?

Welke laptop moet u kopen? Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. Ook is er veel onduidelijkheid online over wat nu precies hét apparaat om aan te schaffen is. In deze tweedelige serie zullen wij u...

Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkrijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een goed wachtwoord.

Sneller internetten met nieuwe Firefox Quantum

De vernieuwde, verbeterde en snellere versie van de populaire browser Firefox is onlangs uitgebracht: Firefox Quantum. Volgens de maker (dat is Mozilla) is het de grootste update sinds 2004 – en dat is te merken! Niet alleen is de browser…

Firefox stopt met de ondersteuning voor Windows XP en Vista

U heeft het misschien al gelezen, Firefox stopt met de ondersteuning van Windows XP en Vista. Wilt u toch veilig blijven internetten? Onze student legt het u uit.