Veilig internetten op vakantie en onderweg

door | 9 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

Even het weer checken, uw e-mail lezen, wat foto’s sturen via Whatsapp of een restaurantje zoeken. Op vakantie en onderweg kunt u tegenwoordig (bijna) niet meer zonder internet. Het is belangrijk om te weten dat het wifi op de camping of in uw hotel niet altijd even veilig is. Onze student weet hier meer van en geeft u graag wat tips!

Veilig internetten vakantie en onderweg

Hoe kan ik internetten op vakantie en onderweg?

Er zijn twee manieren om onderweg en op vakantie gebruik te maken van het internet.

  • U kunt gebruik maken van het 3G of 4G netwerk van uw telefoonaanbieder. Bij de meeste abonnementen zit een internetbundel die u hiervoor kunt gebruiken. Tegenwoordig kunt u deze internetbundel in heel Europa gebruiken zonder extra kosten. Dit is een veilige manier om gebruik te maken van het internet. Mocht u zeker willen zijn dat u voldoende internet heeft op vakantie, dan kunt u bij de meeste telefoonaanbieders eenmalig uw internetbundel upgraden.
  • U kunt ook internetten via een wifi netwerk. U maakt waarschijnlijk thuis al gebruik van uw wifi-netwerk, maar ook op openbare plekken kunt u bijna overal gebruik maken van het wifi-netwerk.

Kan ik gebruik maken van een open wifi-netwerk?

Op veel plekken kunt u internetten met behulp van een open wifi-netwerk. Deze netwerken hebben geen beveiliging en iedereen kan zomaar inloggen. Als u geen wachtwoord hoeft in te vullen om gebruik te maken van het wifi-netwerk dan weet u dat u op een open netwerk zit. In principe kunt u hier gewoon mee internetten, maar erg veilig is het niet. Iedereen kan verbinding maken met dit netwerk en eventuele internetcriminelen kunnen eenvoudig uw gegevens bekijken. Het advies is om zo min mogelijk gebruik te maken van open wifi-netwerken en als u er toch gebruik van maakt, om nooit vertrouwelijke informatie te versturen zoals wachtwoorden en gebruikersnamen.

Hoe kan ik toch veilig internetten op een open wifi-netwerk?

Als u toch gebruik wilt maken van een open wifi-netwerk raad ik u aan om bij het internetten zoveel mogelijk gebruik te maken van websites die beginnen met https in plaats van http. Het https-protocol kent u misschien al van het inloggen bij uw bank of het afrekenen in een webwinkel, u herkent het aan het groene slotje in uw browserbalk. Het zorgt ervoor dat informatie veilig over internet verstuurd wordt.

Is een beveiligd wifi-netwerk wel altijd veilig?

Wanneer u toegang heeft tot een beveiligd netwerk, bijvoorbeeld doordat u het wachtwoord heeft gekregen, betekent dat niet dat u hiermee veilig kunt internetten. Ook op een beveiligd netwerk kunnen internetcriminelen met u meekijken en uw onbeveiligde netwerkpakketjes onderscheppen. Zij hebben, net als u, ook alleen het wachtwoord nodig om gebruik te kunnen maken van het netwerk. Gebruik daarom altijd websites beginnend met https en verstuur ook op een beveiligd wifi-netwerk liever geen vertrouwelijke informatie.

Slimme tips voor veilig internetten op vakantie en onderweg

  • Gebruik liever geen open wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord;
  • Mocht u toch verbinding willen maken met een open wifi-netwerk, voer dan geen persoonlijke informatie in zoals wachtwoorden en gebruikersnamen;
  • Wilt u onderweg vertrouwelijke informatie sturen, maak dan gebruik van uw 4G verbinding. Voor fraudegevoelige zaken zoals internetbankieren het gebruik van uw DigiD kunt u het beste uw wifi verbinding even uit zetten en gebruik maken van uw 3G of 4G verbinding;

Tot slot.

Alvast een hele fijne vakantie! We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het veilig gebruik maken van het internet? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

 

 

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Meer interessante artikelen voor u!

Wat vindt u van dit artikel? We lezen het graag!

reacties

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!