Locky Virus verwijderen en bestanden herstellen

30 november 2016 | Uw Computerstudent Blog

Locky Virus verwijderen en bestanden herstellen

by | 30 november 2016 | Uw Computerstudent Blog

Wij zien het Locky Virus steeds vaker voorbij komen. Erg vervelend: het virus ‘gijzelt’ uw bestanden. Alleen tegen betaling  van honderden euro’s krijgt u uw bestanden terug. Wij kunnen u helpen als uw computer besmet is met het Locky virus. 

Uw eigen Computerstudent heeft het virus onderzocht. Wat kunt u doen om u te beschermen? En wat te doen als u een infectie heeft? Lees snel verder!

Hoe moet ik het Locky Virus verwijderen?locky virus

Een infectie is zeer vervelend. Schakel zo snel mogelijk de computer uit, en laat eerst een expert de computer opschonen. Zo lang de computer aan staat verliest u bestanden, elke minuut weer. Onze computerstudenten kunnen speciale software gebruiken om het virus te verwijderen. 

  • Maak een afspraak via onze website en zet uw computer uit
  • 1. Verwijderen: We verwijderen eerst het Locky Virus zodat geen nieuwe bestanden verloren gaan.
  • 2. Herstellen: Daarna proberen we uw bestanden te herstellen.
  • 3. Beveiliging: Tot slot adviseren we u hoe dit soort problemen te voorkomen en stellen we een goede back-up in.

Misschien bent u zelf handig, lees dan snel verder onderaan de pagina. Daar leggen we u stap voor stap uit wat u moet doen!

Hoe voorkom ik dat ik het Locky Virus krijg?

Wij hebben het virus geanalyseerd en weten precies hoe het binnendringt. Enkele tips om dit te voorkomen:

  • Gebruik een goede virusscanner die bijgewerkt is. Het virus wordt dan geblokkeerd, zodat het niets kan doen.
  • Zorg dat u altijd een goede back-up heeft, op een schijf die niet aan de pc zit. EaseUS Todo Backup is een goed gratis programma.
  • Doe elk kwartaal een Computer APK: onze computerstudent checkt uw pc op 10 punten, waaronder beveiliging, updates en backups.
  • Open geen bijlagen van onbekende afzenders of bedrijven. Vaak wordt het virus verspreid via een Word- of Excel-document dat net echt lijkt. Het gaat dan bijvoorbeeld over een openstaande rekening of een geblokkeerd account. Open de bijlage niet.

Geïnfecteerd door Locky Virus?

1. Computer uit! 2. Afspraak maken.

Herkent u deze kenmerken van een besmetting? Zet direct uw computer uit en maak een afspraak met Uw Computerstudent. Dat kan direct via onze website of per telefoon op 085 888 22 55

Zelf verwijderen: stap voor stap

Stap 1. Stop het versleutelen

Het belangrijkst is dat er zo snel mogelijk geen bestanden meer versleuteld worden. Dit is namelijk niet altijd ongedaan te maken. Zet daarom uw computer uit, en start deze op in veilige modus. We leggen u graag uit hoe dat moet. Volg de instructies stapsgewijs op; het wordt u niet eenvoudig gemaakt in Windows 8 en 10.

  • Windows XP en Windows 7 gebruikers: Druk tijdens het opstarten meermaals op de F8-toets op uw toetsenbord tot het Geavanceerde Opties menu van Windows verschijnt. Selecteer hier ‘Veilige Modus met netwerk’ en druk op ENTER.
  • Windows 8 gebruikers: Ga naar Start, typ Geavanceerd, en kies Instellingen bij de resultaten. Klik op geavanceerde startopties, in het geopende “Algemene PC-instellingen” scherm selecteert u Geavanceerde Opstart. Klik op de “Nu herstarten”-knop. Je computer zal nu herstarten in het “Geavanceerde Opstartopties menu”. Klik op de “Probleemoplosser“-knop, klik dan op de “Geavanceerde Opties“-knop. In het geavanceerde opties scherm klik op “Opstart Instellingen“. Klik op de “Herstarten“-knop. Je PC zal nu herstarten naar het Opstart Instellingen scherm. Druk 5 om in Veilige Modus met Netwerk te starten.
  • Windows 10 gebruikers: Druk op de Windows-logotoets +i op het toetsenbord om Instellingen te openen. Als dat niet werkt, selecteert u de knop Start linksonder in het scherm en selecteert u vervolgens Instellingen. Selecteer daarna Bijwerken en beveiliging en dan Herstel. Selecteer onder Geavanceerd opstarten de optie Nu opnieuw opstarten. Nadat uw pc opnieuw is opgestart en het scherm Kies een optie wordt weergegeven, selecteert u Probleemoplossing >Geavanceerde opties > Opstartinstellingen > Opnieuw opstarten. Nadat uw pc opnieuw is opgestart, ziet u een lijst met opties. Selecteer 5 of F5 voor Veilige modus met netwerk.

Gelukt? Top. U zit nu in de ‘Veilige modus’. Het virus is nu niet actief. U kunt het internet gebruiken om uw virusscanner bij te werken of een goede scanner te downloaden.

Stap 2. Virus verwijderen

Optie a. Systeemherstel

  • Systeemherstel kan de systeembestanden van uw computer snel een eenvoudig herstellen. Start het programma ‘Systeemherstel’ op, en herstel de computer naar een punt ruim voor de infectie met het virus. Gelukt? Ga verder naar optie b.

Optie b. Virusscanner

  • Soms lukt een systeemherstel niet. En het is goed het zekere voor het onzekere te nemen. Gebruik daarom een goed beveiligingsprogramma. Een goed betaald programma is bijvoorbeeld ESET Smart Security. Vaak bent u met een gratis programma ook goed beschermd. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan AVAST Gratis. Installeer de virusscanner en doe een volledige systeemscan. Dit kan even duren: laat de scan rustig lopen, terwijl u ondertussen iets anders doet. De scanner zal proberen alle virussen te verwijderen.

Stap 3. Bestanden herstellen

Het zwaarste werk is gedaan. Het virus is verwijderd, maar u heeft uw bestanden nog niet terug. Om maar met de deur in huis te vallen: herstel is lastig. Maar er zijn mogelijkheden!

U kunt individuele bestanden herstellen met de Vorige Versie-functie van Windows. Niet alle computers ondersteunen dit. Bovendien verwijderen sommige versies van het virus deze vorige versies van bestanden, om herstel onmogelijk te maken. Maar deze methode is wel het proberen waard: u wilt uw bestanden vast graag terug.

Om een bestand te herstellen klikt u met de rechtermuisknop op het bestand. Ga dan naar Eigenschappen en selecteer de Vorige Versie-tab. Als het geselecteerde bestand een herstelpunt heeft, selecteer dit dan en klik op de “Herstellen”-knop. Geen vorige versies? Afhankelijk van het virus en de manier waarop uw bestanden versleuteld zijn kunnen we soms op een andere manier nog bestanden herstellen. Het beste is hiervoor een afspraak te maken. Onze student kan de mogelijkheden onderzoeken

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of wilt u graag dat wij u helpen met het gebruik het Locky virus? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag, zodat u alle slimme trucjes en fijne kneepjes van uw computer leert kennen! Of van uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Oplichting onder de naam van politie en gerecht

Oplichting onder de naam van de politie en het gerecht Verschillende klanten melden dat ze verdachte e-mails ontvangen van leidinggevenden bij de politie en het gerecht. Wees op uw hoede, want deze berichten worden verzonden door oplichters. Ze proberen simpelweg geld...

Uitjes met korting

Uitjes met korting Zo regelt u voordelig dagjes uit De zomer is in volle gang. Tijd voor leuke dingen en het plannen van dagjes uit! Maar hoe doet u dat zonder zonder uw portemonnee te veel te belasten? Nederlanders zijn dol op korting en er zijn verschillende handige...

Klassieke muziek liefhebber? Deze app is een must-have!

Bij Primephonic draait alles om klassieke muziek. Op Spotify of Apple Music kan het lastig zijn om klassieke muziek te vinden, met Primephonic is dit probleem opgelost. Onze student geeft u graag wat meer informatie!

De beste klantenkaart apps

De beste klantenkaart apps Misschien herkent u het well; U staat bij de kassa in de supermarkt en de caissière vraagt of u een klantenkaart heeft. Zonder klantenkaart loopt u immers korting mis! Helaas bent u de kaart thuis vergeten. Even naar huis lopen om hem op te...

Gebruikt u nog Windows 7? Dan is dit bericht voor u!

Gebruikt u nog Windows 7? Dan is het goed om weten dat de ondersteuning van het besturingssysteem officieel stopt op 14 januari 2020. Microsoft adviseert om over te stappen naar Windows 10. Hoe doet u dit?

3 super leuke apps om online spelletjes te spelen met familie of vrienden

Mist u het ook zo om gezellig spelletjes te spelen met vrienden en familie? Ik heb 3 leuke en makkelijke spelletjes op een rijtje gezet, zodat we allemaal (ook de digibeet!) op veilige afstand een beetje meer in contact kunnen blijven met onze vrienden en familie.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!