Wachtwoorden Apple Mac-gebruikers gestolen door virus

8 juli 2016 | Uw Computerstudent Blog

Wachtwoorden Apple Mac-gebruikers gestolen door virus

by | jul 8, 2016 | Uw Computerstudent Blog

Er is nieuwe malware gerapporteerd die gebruikersnamen en wachtwoorden van Mac-gebruikers steelt, aldus de makers van de virusscanner Eset. De gegevens komen uit de ‘Sleutelhanger’, het Mac-programma dat gevoelige informatie voor gebruikers op een veilige manier bewaart.13620898_1744310355839452_4722558416457919051_n De onderzoekers hebben de malware de naam Keydnap gegeven en zeggen dat die op verschillende manieren probeert binnen te komen. Zo zit de malware, zoals we vaak zien, verstopt als bijlage in een mailbericht.

Spatiefoutje

In het bericht zit een .zip-bestand (een pakketje waar bestanden inzitten). Als een gebruiker dat opent, treft die daar onder meer een afbeelding aan, een .jpg. Klikt de gebruiker daar vervolgens op en staat de Gatekeeper-beveiliging uit, dan opent zich naast de afbeelding ook heel kort het programma Terminal. Dit is mogelijk doordat de kwaadwillenden achter ‘jpg’ een spatie hebben gezet. Met Terminal kunnen commando’s worden gegeven aan OS X. Daardoor kan Keydnap zichzelf in het systeem nestelen.

Op een gegeven moment vraagt het programma aan de computer om meer rechten. De gebruiker krijgt dat verzoek in een pop-up te zien. Bijna alle Mac-gebruikers zullen dat herkennen, omdat bijna ieder programma er wel eens om vraagt. Als een gebruiker niet goed oplet en met zijn wachtwoord toestemming geeft, heeft Keydnap onbeperkt toegang en kan het gebruikersnamen en wachtwoorden stelen.

Als de makers van de malware dat willen, kunnen ze het systeem ook de opdracht geven om bijvoorbeeld iemand via de webcam te volgen, zeggen de onderzoekers van Eset.

Meer malware

Het is onduidelijk of Apple er iets tegen gaat doen. Het gebruik van de spatie in bestandsnamen is namelijk een functie (die nu dus op een handige manier wordt misbruikt). Hoeveel mensen er al last hebben gehad van Keynap, is onbekend. Er gaat de laatste tijd meer malware voor de Mac rond. Een andere variant zat in EasyDoc Converter en deed zich voor als een programma dat bestanden omzet. Dat programma was verkrijgbaar via de populaire app-website MacUpdate.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Berichten van uw Facebookvrienden tijdelijk stopzetten

Meer controle hebben over de berichten die u ziet op uw Facebook? Dat kan en het is heel gemakkelijk in te stellen. Onze student legt het uit.

Soms heeft u even geen behoefte aan de kattenfilmpjes van de buurvrouw, de statusupdates van uw neef of de vakantieplannen van…

Welkom in 2018! Maak nu uw boodschappenlijstje met Siri.

Heeft u de nieuwste update van de Appie-app van Albert Heijn al op uw iPhone en/of iPad?

Met de Appie-app kunt u eenvoudig producten vinden, uw persoonlijke bonussen inzien, recepten bekijken maar ook een boodschappenlijstje opstellen. Eenvoudig in de app zelf, maar ook via stemassistent Siri! Het enige wat u hoeft te doen is …

Wat is spam en hoe voorkom ik het?

We krijgen regelmatig de vraag van klanten wat zij zelf kunnen doen om spam te voorkomen. Ik stuur dan altijd een mail met de volgende tips en vandaag leek het me leuk om het met al onze klanten te delen. Samen weet je meer!   Wat is spam? Spamberichten zijn...

Hoe beheer ik veilig mijn wachtwoorden?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkrijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet?

Wij helpen u graag bij het kiezen van een goed wachtwoord.

Wat is mijn IP-adres?

Soms is het handig om te weten wat uw IP-adres is. Wat is een IP-adres en hoe komt u er achter wat uw IP-adres is? Wat is een IP-adres Ieder apparaat dat verbonden is met het internet heeft een eigen uniek IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer (of adres). Aan de...

Belangrijk: trap niet in online afpersing!

Online afpersing, wat moet u er mee? De afgelopen week hebben we veel klanten gesproken die een verontrustende e-mail hebben ontvangen. Zogenaamd zouden er intieme privé-beelden zijn gemaakt en de afzender van het mailtje dreigt deze online te verspreiden. Is dit waar…

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!