U heeft ze vast wel eens gezien. QR-codes vullen meer en meer ons straatbeeld, u vindt ze in tijdschriften en kranten en ook op internet zijn ze alom aanwezig. Wat zijn het, wat kunt u ermee en hoe gaat u ermee om? Uw Computerstudent legt uit.

QR-codes zijn een variant op de alom bekende streepjescode. Ze zijn ontworpen om makkelijker scanbaar te zijn, waardoor ze door camera’s van mobiele apparaten gelezen kunnen worden. Zo kan bijna iedereen met een smartphone de codes ‘lezen’.

QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar worden in Japan inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. In Nederland is de code ook sterk in opkomst. Hij is terug te vinden op e-tickets van de NS bijvoorbeeld, op posters en in advertenties.

Hoe lees ik QR-codes?


Als u in de app store van uw apparaat zoekt op ‘QR’ vindt u honderden scanners.

Probeert u het eens met de QR-code hier rechts! U zult zien dat deze u naar de homepage van Uw Computerstudent stuurt.

Kan ik ook zelf QR-codes maken?
Ja, dat kan! Dat doet u bijvoorbeeld met Qurify: qurify.com/nl/. U vult simpelweg in wat u wilt ‘coderen’ en klikt op ‘Qurificeer!’ om de code te maken. Via de knop ‘Download (JPG bestand)’ kunt u de code vervolgens opslaan op uw computer.

Komt u er niet uit?
Onze studenten kunnen u er natuurlijk meer over vertellen! Desgewenst installeren wij een QR-code scanner op uw telefoon en laten we u zien hoe het werkt.

Meer leuke blogs

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!