De Microsoft scam

17 januari 2018 | Uw Computerstudent Blog

De Microsoft scam

by | 17 januari 2018 | Uw Computerstudent Blog

Oplichters die zich voordoen als de Microsoft helpdesk hebben in 2017 in Nederland ruim 2000 slachtoffers gemaakt. Zij hebben daarmee 7 miljoen euro buitgemaakt. Hoe herkent u deze oplichters en wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze Microsoft scam? Onze student heeft het voor u uitgezocht.

 

Hoe herken ik de Microsoft scam?

‘Microsoft zal u nooit spontaan of ongevraagd bellen met discussies over uw computer, tenzij u zelf ooit dat gesprek bent begonnen met Microsoft’, zo vertelt Hans Bos van Microsoft. ‘Dus als het u verrast dat Microsoft u spontaan belt, dan is dat meestal gewoon oplichting.’

Een Engelstalig persoon, meestal met een zwaar accent, vertelt u dat uw computer een probleem heeft. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat uw computer gehackt is, dat u een virus heeft of dat uw Microsoft licentie verlopen is. Om het ‘probleem’ te verhelpen moet een programma gedownload worden waarmee de oplichter de computer op afstand tijdelijk kan overnemen.

Tijdens deze overname zal de oplichter u bestanden laten zien waaruit moet blijken dat uw computer een probleem heeft. Er wordt software geïnstalleerd, waarvan u misschien nieteens doorheeft dat het gebeurd.

Hierna moet u afrekenen. Soms gaat het om enkele euro’s maar kan het oplopen tot €500,-. De oplichter vraagt u in te loggen op internetbankieren of om gebruik te maken van uw creditcard. Vaak verhoogt de oplichter ongemerkt het bedrag tijdens het overboeken waardoor u opeens veel meer geld kwijt bent dan u dacht.

Wat kan ik doen?

Als u vermoedt dat u een Microsoft oplichter aan telefoon heeft, hang dan gelijk op. Eigenlijk belt Microsoft nooit zomaar op, dus als iemand zich zo voorstelt dan weet u gelijk dat het foute boel is.

Verder kunt u ervoor zorgen dat u:

  • Geen illegale software op uw computer heeft;
  • De computer up to date houden met behulp van updates;
  • Gebruik maken van een antivirus programma en een firewall.

Wilt u zeker weten dat uw computer volledig beveiligd is? Maak een afspraak met een student in de buurt!

 

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben geworden van de Microsoft scam?

  • Bel uw bank en/of creditcardmaatschappij en vertel hen wat er gebeurd is. Meestal wordt uw rekening tijdelijk geblokkeerd om verdere afschrijvingen te voorkomen en zullen zij alert zijn op verdachte transacties
  • Verwijder de kwaadaardige software van uw computer. U kunt hiervoor een afspraak maken met één van onze studenten of dit zelf doen. Het is belangrijk dat deze software verwijderd wordt want u wilt natuurlijk niet dat deze verborgen achterblijft op uw computer.
  • Pas zo snel mogelijk al uw gebruikersnamen en wachtwoorden aan. Denk aan uw internetbankieren, e-mail en andere belangrijke zaken. Maak gebruik van een veilig wachtwoord.
  • Doe aangifte bij de politie. Dit moet bij een politiebureau en kan niet online. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 0900-8844

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u zeker weten dat uw computer beveiligd is? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw beveiliging! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

 

N

Snel & Vakkundig

Een ervaren student aan huis.

N

Voordelig

Studenten zijn communicatief, intelligent en voordelig.

N

Voor al uw vragen

Wij kennen al uw apparaten: PC, Laptop, Tablet en telefoon.

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Beveiliging voor de Mac

Wist u dat veel mensen nog steeds denken dat je op Apple apparaten geen virusscanner hoeft? Was het maar zo'n feest! Apple is toch veilig? Nee. We snappen het wel: Apple's computers waren lang zo veilig dat virussen en spyware geen kans kregen. Helaas...

Pas op voor valse smsjes!

Heeft u weleens een smsje ontvangen met een link er in? Wees dan alert! Hoe kunt u oplichting per sms voorkomen en wat kunt u er tegen doen?

Locky virus versleutelt uw bestanden

Wij willen u waarschuwen voor een nieuw e-mailvirus dat momenteel in omloop is. Het Locky virus wordt verspreid via Word- en Excel-documenten als bijlage in e-mails en kan veel schade aanrichten. Een trojan met de naam ‘Locky’ verspreidt zich sinds de afgelopen dagen...

4 Valentijnsapps die ook na Valentijnsdag nog handig zijn

4 handige Valentijnsdag apps die u ook ná Valentijnsdag nog wilt gebruiken! Lees snel verder.

3 handige apps voor alle hulp sinterklazen

Heeft u hulp nodig met rijmen, wilt u uw kinderen of kleinkinderen even laten bellen met Sinterklaas? Of gemakkelijk lootjes trekken? Wij hebben de juiste apps voor u!

Windows 10: nog heel even gratis!

Het afgelopen jaar gaf Microsoft haar klanten de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. U heeft nog tot 29 Juli de tijd om hier gebruik van te maken. Daarna kost het geld. Tijd om de beslissing te maken: gaat u upgraden? Wij helpen u graag bij deze keuze!...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!