De Microsoft scam

17 januari 2018 | Uw Computerstudent Blog

De Microsoft scam

door | 17 januari 2018 | Uw Computerstudent Blog

Oplichters die zich voordoen als de Microsoft helpdesk hebben in 2017 in Nederland ruim 2000 slachtoffers gemaakt. Zij hebben daarmee 7 miljoen euro buitgemaakt. Hoe herkent u deze oplichters en wat moet u doen als u slachtoffer bent geworden van deze Microsoft scam? Onze student heeft het voor u uitgezocht.

 

Hoe herken ik de Microsoft scam?

‘Microsoft zal u nooit spontaan of ongevraagd bellen met discussies over uw computer, tenzij u zelf ooit dat gesprek bent begonnen met Microsoft’, zo vertelt Hans Bos van Microsoft. ‘Dus als het u verrast dat Microsoft u spontaan belt, dan is dat meestal gewoon oplichting.’

Een Engelstalig persoon, meestal met een zwaar accent, vertelt u dat uw computer een probleem heeft. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat uw computer gehackt is, dat u een virus heeft of dat uw Microsoft licentie verlopen is. Om het ‘probleem’ te verhelpen moet een programma gedownload worden waarmee de oplichter de computer op afstand tijdelijk kan overnemen.

Tijdens deze overname zal de oplichter u bestanden laten zien waaruit moet blijken dat uw computer een probleem heeft. Er wordt software geïnstalleerd, waarvan u misschien nieteens doorheeft dat het gebeurd.

Hierna moet u afrekenen. Soms gaat het om enkele euro’s maar kan het oplopen tot €500,-. De oplichter vraagt u in te loggen op internetbankieren of om gebruik te maken van uw creditcard. Vaak verhoogt de oplichter ongemerkt het bedrag tijdens het overboeken waardoor u opeens veel meer geld kwijt bent dan u dacht.

Wat kan ik doen?

Als u vermoedt dat u een Microsoft oplichter aan telefoon heeft, hang dan gelijk op. Eigenlijk belt Microsoft nooit zomaar op, dus als iemand zich zo voorstelt dan weet u gelijk dat het foute boel is.

Verder kunt u ervoor zorgen dat u:

  • Geen illegale software op uw computer heeft;
  • De computer up to date houden met behulp van updates;
  • Gebruik maken van een antivirus programma en een firewall.

Wilt u zeker weten dat uw computer volledig beveiligd is? Maak een afspraak met een student in de buurt!

 

Wat moet ik doen als ik slachtoffer ben geworden van de Microsoft scam?

  • Bel uw bank en/of creditcardmaatschappij en vertel hen wat er gebeurd is. Meestal wordt uw rekening tijdelijk geblokkeerd om verdere afschrijvingen te voorkomen en zullen zij alert zijn op verdachte transacties
  • Verwijder de kwaadaardige software van uw computer. U kunt hiervoor een afspraak maken met één van onze studenten of dit zelf doen. Het is belangrijk dat deze software verwijderd wordt want u wilt natuurlijk niet dat deze verborgen achterblijft op uw computer.
  • Pas zo snel mogelijk al uw gebruikersnamen en wachtwoorden aan. Denk aan uw internetbankieren, e-mail en andere belangrijke zaken. Maak gebruik van een veilig wachtwoord.
  • Doe aangifte bij de politie. Dit moet bij een politiebureau en kan niet online. U kunt een afspraak maken door te bellen naar 0900-8844

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u zeker weten dat uw computer beveiligd is? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag met uw beveiliging! Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

 

N

Snel & Vakkundig

Een ervaren student aan huis.

N

Voordelig

Studenten zijn communicatief, intelligent en voordelig.

N

Voor al uw vragen

Wij kennen al uw apparaten: PC, Laptop, Tablet en telefoon.

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Locky Virus verwijderen en bestanden herstellen

Wij zien het Locky Virus steeds vaker voorbij komen. Erg vervelend: het virus ‘gijzelt’ uw bestanden. Alleen tegen betaling van honderden euro’s krijgt u uw bestanden terug. Uw eigen Computerstudent heeft het virus onderzocht. Wat kunt u doen om u te beschermen? En wat te doen als u een infectie heeft…

Waar moet ik op letten als ik een nieuwe tablet ga kopen?

Het kopen van nieuwe elektronica is altijd lastig, vooral als het niet duidelijk is waar u op moet letten. In deze blog helpen we u met de keuze: Welke tablet moet u kopen? Een tablet is een apparaat dat doorgaans niet veel anders is dan een grote smartphone zonder...

Kunt u een echt gezicht van een nep gezicht onderscheiden?

Denk u dat u altijd een echt gezicht van een nep gezicht kunt onderscheiden? Dan hebben wij een uitdaging voor u!

Pas op voor Marktplaats oplichters!

Verkoopt u wel eens via Marktplaats? Let op! Oplichters zijn weer erg actief op Marktplaats. Hoe kunt u de oplichting herkennen en voorkomen?

iPhone valt uit met volle batterij?

Valt uw iPhone de laatste tijd uit, zelfs al heeft u nog 30% batterij? Die van ons ook! Onze student ging op onderzoek uit om te kijken waar dit probleem vandaan komt..

De AVG – wat zijn uw rechten?

Vandaag bespreken we uw rechten onder de AVG. Welke rechten heeft u erbij gekregen en wat betekent dit voor u?