De beste apps voor in de natuur

17 maart 2023 | Uw Computerstudent Blog

De beste apps voor in de natuur

De paden op, de lanen in, vooruit met flinke pas! apps voor in de natuur

Het voorjaar staat weer voor de deur, dus dat is hét moment om de wandelschoenen weer aan te trekken en te genieten van de prille natuur. De bloemen beginnen in knop te komen en de vogels laten hun vrolijke geluiden weer horen – en dat is natuurlijk altijd weer een feest.

Maar natuurlijk, wij zijn niet van Staatsbosbeheer, dus wij zijn hier niet om u te vertellen dat de natuur mooi is, nee. Wij zijn hier om uw wandelingen interessanter te maken en om u te laten zien hoe techniek u bij kan staan tijdens deze wandelingen. Met deze blog introduceren wij u graag aan een paar apps voor de smartphone waarmee u aan de ene kant kunt uitvogelen wat daar toch zo mooi tjilpt en aan de andere kant kunt verbloemen dat uw kennis van slootkantia’s toch niet je-van-het is. Hier komen de beste apps voor in de natuur!

Grotere Gevleugelde Vrinden: Vlinders en Vogels

We beginnen met een deel van de rondfladderende tak van het dierenrijk, de vlinders en de vogels. Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende soorten – en hoe kunt u die nou uit elkaar houden?

BirdNET is een app voor in de natuur voor zowel Android (Google Play Store) als Apple iOS (Apple App Store). Met deze app kunt u geluiden opnemen en daarna zal de app u vertellen welke vogel u precies gehoord heeft. Daarbij krijgt u dan ook allerlei informatie over de vogel zelf, zoals hoe het zich normaal gedraagt, wat de kleurverschillen zijn tussen mannetjes en vrouwtjes en nog meer! Zo wordt u met iedere wandeling beter in het onderscheiden van de sijsies en drijfseisies!

Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog apps voor vlinders, zoals de Tuinvlindergids. Ook deze app is beschikbaar voor Android (Google Play Store) en Apple iOS (Apple App Store). Deze app stelt u in staat om te zoeken op zowel de vlinders als de rupsen, met behulp van uiterlijke kenmerken. Daarnaast kunt u deze app gebruiken om te loggen waar en hoe veel vlinders u gezien heeft – en dat kunt u dan weer delen met vrienden en familie. Misschien zorgt dat wel voor een nieuwe hobby: De natuur in om net die ene vlinder of vogel op de gevoelige plaat te leggen. En daarvoor hoeft u écht geen “echte” vogelaar of vlinderaar te zijn met een boek en een verrekijker. U komt ook al heel ver met een paar fijne schoenen en deze apps. De natuur is mooi, daar mag best wel eens wat meer van genoten worden.

 

“Zit nou eens stil!”: Bloemen, Planten en Bomen

Als uw interesses iets minder wegvliegerig zijn ingesteld, kunt u zich ook focussen op bloemen, planten en/of bomen. Daarvoor kunt u de app PlantNet Plant Identification gebruiken, ook wel gestileerd als Pl@ntNet. Deze app is ook voor Android (Google Play Store) en Apple iOS (Apple App Store) beschikbaar. Met deze app is het wederom zo dat u een foto kunt maken van het betreffende groeisel, waarna de app u zal vertellen wat het (hoogstwaarschijnlijk) is en verdere informatie zoals leefgebied, grootte en favoriete bodemsoort. Ook hier kunt u loggen wat u tegenkomt, zodat u dat kunt delen met andere mensen, of zodat u zelf bij kunt houden wat u allemaal gezien heeft. Zo zult u in een rap tempo de verschillende slootkantia’s leren onderscheiden! Met deze app gaat u met plezier de natuur in!

Klein Maar Fijn: Insecten

En dan is er natuurlijk nog die kleine, kriebelende groep diertjes die zich zo graag over de bodem van een bos, bloemen of planten begeven: insecten. Er is wat overlap met de eerste app in deze blog – dat klopt. Een vlinder is immers ook een insect. Het gaat ons in dit geval om de kevers, torren, spinnen, wespen, bijen, motten etc. – de wat kleinere gevleugelde vrinden (als ze al vleugels hebben, dan).

Voor het identificeren van deze wonderlijke wezentjes kunt u de app Picture Insect gebruiken. En natuurlijk raadt u het al, ook deze app is beschikbaar voor Android (Android Play Store) en Apple iOS (Apple App Store) (zouden deze apps daar soms op uitgezocht zijn?).

Met deze app kunt u wederom talloze insecten identificeren en loggen. De app zal u ook vertellen of het insectensoort schadelijk is voor mens of dier (denk aan een teek) of plant (denk aan luizen of spint). De app zal u ook vertellen hoe het insect zich normaal gedraagt, waar het van leeft en hoe het voortplant. En alhoewel het vreemde, kleine kriebelaartjes kunnen zijn, hopen wij dat deze apps voor in de natuur u ook kunnen laten zien hoe mooi insecten kunnen zijn en wat hun waarde is in het dierenrijk. Bijna iedereen draagt zo zijn of haar steentje bij, en dat is indrukwekkend!

Tot slot:

Wij hopen u met deze blog wat wegwijs gemaakt te hebben in de wereld van de identificatie apps voor planten en dieren. Heeft u nog een goede app voor in de natuur? Mocht u zelf nog suggesties hebben of verbeteringen kunnen brengen, mailt u ons dan gerust op info@uwcomputerstudent.nl – wij leren ook graag meer. En natuurlijk helpen onze studenten u maar wat graag om deze apps op uw smartphone of tablet te installeren en te configureren, zodat u met een weelde aan kennis op pad kunt. Tot ziens bij Uw Computerstudent!

Technisch dierenfeite: Wij kennen de @ als het ‘apenstaartje’, maar de Zweden kennen dit teken als de ‘snabel-a’: de ‘slurf-a’!

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Meer leren over uw iPad? Probeer eens tabletles!

Heeft u een iPad of een andere tablet en wilt u meer weten over uw iPad? Dan is tabletles wellicht een uitkomst voor u. Waar gebruiken andere mensen de tablet les voor? Wat kunt u allemaal leren? We vertellen het u graag! Waarom een tablet gebruiken? De iPad is de...

Hoe de Windows Oktober Update een November Update werd en wanneer u hem kunt verwachten

Er zijn veel problemen geweest met de Windows Oktober Update die 10 oktober uitkwam. Wanneer kunt u hem verwachten en wat is er nieuw?

Wat zijn de leukste apps voor fietsen en wandelen?

Toffe apps voor als u van fietsen en wandelen houdt! Bent u ook zo benieuwd welke apps onze student dit keer verzameld heeft?

Meekijken met uw webcam, kan dat?

Wilt u voorkomen dat hackers meekijken op uw webcam?  Uw webcam is kwetsbaar om gehackt te worden. Het is gelukkig gemakkelijk tegen te gaan. Hoe? Onze student geeft u graag wat tips!

4 Valentijnsapps die ook na Valentijnsdag nog handig zijn

4 handige Valentijnsdag apps die u ook ná Valentijnsdag nog wilt gebruiken! Lees snel verder.

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer

Wintertijd automatisch instellen op uw telefoon en computer   Op 30 oktober is het weer zo ver: De wintertijd gaat in. Dit betekent dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag een uur achteruit gaat en u dus een uur langer kunt slapen. In principe past uw...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!


Uw Computerstudent