De AVG – wat kunt u er mee?

18 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

De AVG – wat kunt u er mee?

by | 18 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

AVG wat kan ik ermee?

 

De komende weken gaan we een aantal blogs voor u schrijven over de AVG. Vanaf 25 mei 2018 is de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van toepassing. Vandaag een introductie in de AVG. Wat is het, waarom is het nodig en wat heeft u er aan?

Wat is de AVG?

De AVG is een nieuwe wet om uw privacy te waarborgen. De AVG zorgt onder meer voor het uitbreiden van uw privacyrechten, het zorgt ervoor dat organisaties meer verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop ze met uw gegevens om gaan, hoe ze uw gegevens gebruiken en hoelang deze gegevens bewaard mogen blijven. Ook moeten alle bedrijven u desgewenst inzage geven in de opgeslagen gegevens.

 

Waarom is de AVG nodig?

Er bestaat al een wet om uw persoonsgegevens te beschermen, namelijk de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet is echter opgesteld in een periode waarin het internet nog niet zo belangrijk was als nu. Het was dan ook de hoogste tijd voor een nieuwe wet die beter past bij de huidige omstandigheden. U deelt veel informatie over uzelf, bewust en onbewust. Deze gegevens worden ergens opgeslagen en vervolgens gebruikt en soms gedeeld en verkocht.

 

Om wat voor gegevens gaat het?

Het gaat om vanzelfsprekende gegevens zoals uw naam, geslacht en geboortedatum. Maar het gaat ook om minder vanzelfsprekende gegevens zoals bijvoorbeeld uw IP-adres, uw e-mailadres of uw salarisgegevens.

 

Wat heb ik er aan?

Met de AVG staat u sterker. We delen allemaal veel informatie over onszelf; bewust en onbewust. De AVG zorgt ervoor dat uw gegevens beter beschermd zijn. Ook heeft u als individu veel meer controle over uw eigen gegevens. U heeft bijvoorbeeld het recht om uw gegevens in te zien, te wijzigen en het recht om vergeten te worden.

Bedrijven zijn verplicht om uw gegevens goed te beveiligen en om er zorg voor te dragen dat uw gegevens veilig blijven. Bedrijven hebben onder de AVG ook een informatieplicht, voor u betekent dit dat u beter wordt geïnformeerd over wat zij met uw persoonsgegevens doen. Ook mogen uw gegevens alleen gebruikt worden voor doeleinden waar u toestemming voor gegeven heeft.

 

Tips om meer controle te hebben over uw persoonsgegevens:

  • Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij uw informatie kunnen; u kunt al veel persoonsgegevens beschermen door de juiste instellingen te gebruiken.
  • Pas uw privacy-instellingen op uw telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees u ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen.
  • Wees u bewust van uw digitale voetspoor. Alles wat u op internet doet, beïnvloedt de informatie die u krijgt.
  • Maak gebruik van uw privacyrechten. U heeft in veel gevallen bijvoorbeeld het recht om gegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen.
  • Komt u er met de organisatie niet uit? Dan kunt u vanaf 25 mei 2018 een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. (bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl)

 

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of heeft u vragen? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Windows 10 nog steeds gratis beschikbaar

Wist u dat u met een slimme truc nog steeds gratis Windows 10 kunt krijgen? Wij vertellen u er graag meer over!

Videobellen met Zoom, zo werkt het!

Nu we veel meer thuiswerken met z’n allen doen we ook veel meer aan videobellen. Zoom is de afgelopen tijd ontzettend gegroeid en wordt heel veel gebruikt om even bij te praten met uw familie of vrienden, maar ook door…

Online fotoboek maken

  Fotoboeken: Een ding uit het verleden. Maar is dat wel zo? Alhoewel we steeds meer foto’s laten zien op onze digitale apparaten, is er niets leukers dan herinneringen ophalen met een tastbaar fotoboek. De foto’s hebben meer waarde, ze voelen meer echt. De vraag...

Hoe zet ik de vinkjes van WhatsApp uit?

In onze vorige blog heeft u kunnen lezen wat de vinkjes in WhatsApp precies betekenen. Maar: Hoe werkt dat, het uitzetten van de vinkjes van WhatsApp? Hoe pakt u een beetje privacy terug? Dat laten we u in deze blog weten! We gaan langs bij zowel de Apple telefoons...

Kunt u een echt gezicht van een nep gezicht onderscheiden?

Denk u dat u altijd een echt gezicht van een nep gezicht kunt onderscheiden? Dan hebben wij een uitdaging voor u!

Hoe zet ik twee vensters naast elkaar in Windows?

Vindt u het vervelend om tussen twee vensters te moeten wisselen? Bijvoorbeeld als u iets wilt vergelijken of als u notities aan het maken bent. Wist u dat u ze ook naast elkaar kunt zetten? Dit kan op twee manieren, met sneltoetsen of door de vensters te slepen.

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!