De AVG – wat kunt u er mee?

18 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

De AVG – wat kunt u er mee?

by | 18 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

AVG wat kan ik ermee?

 

De komende weken gaan we een aantal blogs voor u schrijven over de AVG. Vanaf 25 mei 2018 is de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van toepassing. Vandaag een introductie in de AVG. Wat is het, waarom is het nodig en wat heeft u er aan?

Wat is de AVG?

De AVG is een nieuwe wet om uw privacy te waarborgen. De AVG zorgt onder meer voor het uitbreiden van uw privacyrechten, het zorgt ervoor dat organisaties meer verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop ze met uw gegevens om gaan, hoe ze uw gegevens gebruiken en hoelang deze gegevens bewaard mogen blijven. Ook moeten alle bedrijven u desgewenst inzage geven in de opgeslagen gegevens.

 

Waarom is de AVG nodig?

Er bestaat al een wet om uw persoonsgegevens te beschermen, namelijk de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze wet is echter opgesteld in een periode waarin het internet nog niet zo belangrijk was als nu. Het was dan ook de hoogste tijd voor een nieuwe wet die beter past bij de huidige omstandigheden. U deelt veel informatie over uzelf, bewust en onbewust. Deze gegevens worden ergens opgeslagen en vervolgens gebruikt en soms gedeeld en verkocht.

 

Om wat voor gegevens gaat het?

Het gaat om vanzelfsprekende gegevens zoals uw naam, geslacht en geboortedatum. Maar het gaat ook om minder vanzelfsprekende gegevens zoals bijvoorbeeld uw IP-adres, uw e-mailadres of uw salarisgegevens.

 

Wat heb ik er aan?

Met de AVG staat u sterker. We delen allemaal veel informatie over onszelf; bewust en onbewust. De AVG zorgt ervoor dat uw gegevens beter beschermd zijn. Ook heeft u als individu veel meer controle over uw eigen gegevens. U heeft bijvoorbeeld het recht om uw gegevens in te zien, te wijzigen en het recht om vergeten te worden.

Bedrijven zijn verplicht om uw gegevens goed te beveiligen en om er zorg voor te dragen dat uw gegevens veilig blijven. Bedrijven hebben onder de AVG ook een informatieplicht, voor u betekent dit dat u beter wordt geïnformeerd over wat zij met uw persoonsgegevens doen. Ook mogen uw gegevens alleen gebruikt worden voor doeleinden waar u toestemming voor gegeven heeft.

 

Tips om meer controle te hebben over uw persoonsgegevens:

  • Zorg dat apps, games en websites niet zomaar bij uw informatie kunnen; u kunt al veel persoonsgegevens beschermen door de juiste instellingen te gebruiken.
  • Pas uw privacy-instellingen op uw telefoon aan, zoals locatiegegevens. Wees u ervan bewust dat het een keuze is om deze gegevens te delen.
  • Wees u bewust van uw digitale voetspoor. Alles wat u op internet doet, beïnvloedt de informatie die u krijgt.
  • Maak gebruik van uw privacyrechten. U heeft in veel gevallen bijvoorbeeld het recht om gegevens in te zien, te laten wijzigen of zelfs volledig te laten wissen.
  • Komt u er met de organisatie niet uit? Dan kunt u vanaf 25 mei 2018 een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. (bron: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl)

 

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of heeft u vragen? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Wilt u een VPN gebruiken om te gamen? Dit moet u weten!

VPN’s worden steeds populairder en we merken dat onze klanten er steeds meer vragen over hebben. Het kiezen van een VPN blijft lastig, er zijn meerdere VPN diensten maar welke is nou betrouwbaar? In dit artikel leggen we u graag de voordelen van het gebruik van een...

Foto’s overzetten van Android naar pc

Foto's overzetten van Android naar pc Van de zomer op vakantie geweest? U heeft waarschijnlijk veel foto’s gemaakt met uw telefoon. Er zijn veel redenen om deze vakantiemomenten naar uw computer over te zetten. U heeft bijvoorbeeld te weinig ruimte of u wilt de foto’s...

Wilt u besparen op uw internetkosten? Dat kan!

Wilt u minder betalen voor internet? Dat begrijp ik! Het is raadzaam om uw abonnement eens goed onder de loep te nemen. Door een abonnement te nemen dat past bij uw verbruik en wensen, kunt u een hoop geld besparen. Wij geven u graag wat tips!

Veilig internetten op vakantie en onderweg

Even het weer checken, uw e-mail lezen, wat foto’s sturen via Whatsapp of een restaurantje zoeken. Op vakantie en onderweg kunt u tegenwoordig (bijna) niet meer zonder internet. Het is belangrijk om te weten dat het wifi op de camping of in uw hotel niet …

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen?

Waarom is het tegenwoordig zo leuk om zelf een webshop te beginnen? Vrijwel iedereen heeft wel eens een bestelling via een webshop geplaatst. Het is ook helemaal genormaliseerd en soms beseffen we als maatschappij niet eens dat hier tientallen jaren geleden nog...

Laatste update Internet Explorer 10 uitgebracht

Microsoft brengt vandaag de laatste update uit voor de versies 8, 9 en 10 van de internetbrowser Internet Explorer. Vanaf vandaag worden deze versies niet meer ondersteund. Gebruikers lopen daardoor een beveiligingsrisico en doen er dan ook goed aan te upgraden naar...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!