De AVG – wat zijn uw rechten?

23 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

De AVG – wat zijn uw rechten?

by | 23 mei 2018 | Uw Computerstudent Blog

AVG rechten

De komende weken hebben we een aantal blogs over de AVG. Vanaf 25 mei 2018 is de AVG (algemene verordening gegevensbescherming) van toepassing. Dit zal gelden in de hele EU en hiermee komt de Wet bescherming persoonsgegevens te vervallen.

Vandaag bespreken we uw rechten onder de AVG. Welke rechten heeft u en wat betekent dit voor u?

U

Recht om in te zien

U heeft het recht om bij een bedrijf in te zien welke gegevens zij van u hebben, wat zij er mee doen en aan wie uw gegevens verstrekt zijn. Dit recht had u al, maar onder de AVG is dit recht uitgebreid.

Recht om te wijzigen

Als u wilt dat uw gegevens gewijzigd of afgeschermd worden bijvoorbeeld als de gegevens onjuist zijn of omdat ze niet ter zake doen voor het doel waarvoor ze zijn verzameld dan heeft u het recht om uw gegevens te wijzigen.

j

Recht om vergeten te worden

U kunt elk moment een beroep doen op het recht om vergeten te worden. Uw gegevens worden dan verwijderd uit het systeem of zodanig geanonimiseerd dat niet meer te achterhalen is om welke persoon het gaat. Mocht u hier gebruik willen maken bij Uw Computerstudent, dan kunt u hier lezen hoe wij dit doen.

Recht om gegevens over te dragen

U mag een bedrijf altijd vragen om uw gegevens op te slaan voor persoonlijk gebruik of door te geven aan een andere organisatie. Het gaat hier alleen op digitale gegevens waar u eerder al toestemming voor gegeven heeft. Het bedrijf dat de gegevens verstrekt, mag u hierin niet tegenwerken. Er moet gezorgd worden dat de gegevens makkelijk verkregen en doorgegeven kunnen worden.

m
p

Recht op informatie

Als een bedrijf uw gegevens gebruikt heeft u het recht om te weten waar een organisatie uw gegevens voor gebruikt. Dit staat meestal in de privacyverklaring. Als u bijvoorbeeld een bestelling plaatst via een webshop, of op een andere manier een formulier invult, moet deze informatie verstrekt worden vóórdat de uw gegevens worden verstuurd of opgeslagen.

Wat kan ik doen als ik het er niet mee eens ben?

Met de AVG heeft u er meer rechten bij gekregen, u heeft meer te zeggen gekregen over uw eigen gegevens. Een goed iets natuurlijk. U kunt nu bezwaar maken tegen de verwerking van uw gegevens. U kunt bijvoorbeeld bezwaar maken tegen gebruik van uw gegevens voor direct marketing, een bedrijf moet daar dan onmiddellijk mee stoppen. Komt u er met de organisatie niet uit? Dan kunt u vanaf 25 mei 2018 een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Loopt u vast of heeft u vragen? Boek dan nu een slimme student. We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Wat is mijn IP-adres?

Soms is het handig om te weten wat uw IP-adres is. Wat is een IP-adres en hoe komt u er achter wat uw IP-adres is? Wat is een IP-adres Ieder apparaat dat verbonden is met het internet heeft een eigen uniek IP-adres. Een IP-adres is een uniek nummer (of adres). Aan de...

Hoe kies ik een goed wachtwoord?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet? Wij helpen u graag bij het kiezen...

Belangrijk: trap niet in online afpersing!

Online afpersing, wat moet u er mee? De afgelopen week hebben we veel klanten gesproken die een verontrustende e-mail hebben ontvangen. Zogenaamd zouden er intieme privé-beelden zijn gemaakt en de afzender van het mailtje dreigt deze online te verspreiden. Is dit waar…

Culinaire apps voor een heerlijk pinksterweekend

Culinaire apps voor een heerlijk pinksterweekend Er staat weer een lang weekend voor de deur! Dit pinksterweekend blijft het droog en is het waarschijnlijk op veel plaatsen zonnig. Tijd voor een barbecue, picknick of een etentje met familie of vrienden. Met deze...

De leukste wandel apps

De leukste wandel apps De lente is begonnen en de zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om de dikke winterjassen op te bergen en de wandelschoenen uit de kast te halen! Wij verzamelden de leukste wandel apps voor u:   1. Vossenstreken Vossenstreken is een app...

Hoe zorgt u ervoor dat u online veilig bent?

Hoe zorgt u er voor dat u veilig online bent? Het internet is een weidse wereld die u veel moois kan bieden, maar ook veel narigheid. U kunt video’s vinden van zeldzame auto’s of schattige kittens - maar natuurlijk ook de meest uitheemse recepten. Daar staat helaas...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!