Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan op!

21 september 2020 | Uw Computerstudent Blog

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan goed op dat u niet in deze nieuwe Marktplaats phishing truc trapt! Online criminelen hebben weer iets nieuws bedacht. Met een smoes over een ‘verzendlabel’ worden verkopers naar een phishing-website geleid. Hoe werkt het? En hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?

Hoe werkt Marktplaats phishing?marktplaats phishing

U heeft iets te koop staan op Marktplaats en u wordt benaderd door een koper. De koper is erg enthousiast en wilt het artikel graag kopen. De deal wordt meestal al snel gesloten. Nadat de deal gesloten is, blijkt de koper heel toevallig zo ver weg te wonen dat hij/zij u vraagt om het artikel op te sturen. Geen gekke vraag natuurlijk, het komt wel vaker voor dat Marktplaats aankopen per post worden verstuurd. De koper geeft aan dat hij/zij natuurlijk de verzendkosten plus het afgesproken bedrag overmaakt.

Hierna biedt de koper aan om u te helpen met een handige manier om een verzendlabel aan te maken. Hier staan alle adresgegevens van de zogenaamde koper al in. De koper stuurt u een handig linkje via app of sms. De argumenten van de koper zijn begrijpbaar, het zou gaan om een veilig verzendlabel waarmee de koper garantie heeft dat het artikel ook echt bij hem/haar aankomt. KLIK NIIET OP DE LINK!

De link is een phishinglink. Er wordt gevraagd naar al uw gegevens, onder andere uw bankrekeningnummer en uw pasnummer. Doe dit niet. Klik het weg en doe geen zaken meer met deze koper.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer wordt van Marktplaats phishing?

Lijkt een koper te mooi om waar te zijn, probeert hij/zij de koop heel snel rond te krijgen bijvoorbeeld? Dan kan het een oplichter zijn, die onderhandelen meestal niet over de prijs omdat het hen daar niet om gaat. Doet u zaken op Marktplaats? Zorg er dan voor dat alle communicatie en alle betalingen verlopen via Marktplaats en niet via app/sms/telefoon/mail. Marktplaats doet er van alles aan om misbruik van het platform te voorkomen.

Heeft u op een link geklikt en uw gegevens ingevuld/ Neem dan direct contact op met uw bank en meld het bij de Fraudehelpdesk!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks iemand van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen. Meer lezen over Marktplaats phising? Lees deze blog eens!

Wilt u meer weten leren over slim handelen op Marktplaats en Marktplaats phising en misschien gelijk uw computer en smartphone laten beveiligen? Boek dan nu een slimme student.We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Refurbished apparaten – is het iets voor mij?

Refurbished apparaten - is het iets voor mij? Het begrip ‘refurbished’ komt steeds vaker voorbij. Misschien ziet u een online advertentie voor refurbished laptops, tablets of smartphones. Wat houdt dit in en is het wat voor u? Wij vertellen u meer over wat refurbished...

Alles wat u moet weten over een slimme thermostaat!

Wilt u besparen op uw stookkosten en inzicht krijgen in uw verbruik? Denk dan eens aan een slimme thermostaat. Alles wat u wilt weten en meer!

Google Translate: 5 handige vakantietips

Heeft u al vakantieplannen? Gaat u misschien naar het buitenland? Wanneer u de taal niet spreekt en er met handen en voeten niet meer uitkomt, is het handig om snel wat woorden te kunnen…

Wat is formjacking? En kunt u er iets tegen doen?

U heeft het wellicht in het nieuws gelezen de afgelopen tijd. Cybercriminelen hebben weer iets nieuws bedacht om geld te verdienen: formjacking. Wat is het en kunt u er iets tegen doen?

Veilig online winkelen: wat is dropshipping?

Misschien is het u al eens overkomen: u koopt wat bij een Nederlandse webshop en het product blijkt van een goedkope Chinese winkel te komen. Geen leuke ervaring! Deze manier van versturen heet dropshipping. Hoe werkt dit en hoe voorkomt u dit?   Wat is...

Wat is dropbox?

Wat is Dropbox? Waar kunt u het voor gebruiken en hoe werkt het? Onze Dropbox expert legt het u graag uit!