Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan op!

21 september 2020 | Uw Computerstudent Blog

Verkoopt u regelmatig iets via Marktplaats? Let dan goed op dat u niet in deze nieuwe Marktplaats phishing truc trapt! Online criminelen hebben weer iets nieuws bedacht. Met een smoes over een ‘verzendlabel’ worden verkopers naar een phishing-website geleid. Hoe werkt het? En hoe kunt u voorkomen dat u slachtoffer wordt?

Hoe werkt Marktplaats phishing?marktplaats phishing

U heeft iets te koop staan op Marktplaats en u wordt benaderd door een koper. De koper is erg enthousiast en wilt het artikel graag kopen. De deal wordt meestal al snel gesloten. Nadat de deal gesloten is, blijkt de koper heel toevallig zo ver weg te wonen dat hij/zij u vraagt om het artikel op te sturen. Geen gekke vraag natuurlijk, het komt wel vaker voor dat Marktplaats aankopen per post worden verstuurd. De koper geeft aan dat hij/zij natuurlijk de verzendkosten plus het afgesproken bedrag overmaakt.

Hierna biedt de koper aan om u te helpen met een handige manier om een verzendlabel aan te maken. Hier staan alle adresgegevens van de zogenaamde koper al in. De koper stuurt u een handig linkje via app of sms. De argumenten van de koper zijn begrijpbaar, het zou gaan om een veilig verzendlabel waarmee de koper garantie heeft dat het artikel ook echt bij hem/haar aankomt. KLIK NIIET OP DE LINK!

De link is een phishinglink. Er wordt gevraagd naar al uw gegevens, onder andere uw bankrekeningnummer en uw pasnummer. Doe dit niet. Klik het weg en doe geen zaken meer met deze koper.

Hoe voorkom ik dat ik slachtoffer wordt van Marktplaats phishing?

Lijkt een koper te mooi om waar te zijn, probeert hij/zij de koop heel snel rond te krijgen bijvoorbeeld? Dan kan het een oplichter zijn, die onderhandelen meestal niet over de prijs omdat het hen daar niet om gaat. Doet u zaken op Marktplaats? Zorg er dan voor dat alle communicatie en alle betalingen verlopen via Marktplaats en niet via app/sms/telefoon/mail. Marktplaats doet er van alles aan om misbruik van het platform te voorkomen.

Heeft u op een link geklikt en uw gegevens ingevuld/ Neem dan direct contact op met uw bank en meld het bij de Fraudehelpdesk!

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks iemand van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen. Meer lezen over Marktplaats phising? Lees deze blog eens!

Wilt u meer weten leren over slim handelen op Marktplaats en Marktplaats phising en misschien gelijk uw computer en smartphone laten beveiligen? Boek dan nu een slimme student.We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Waar kunnen we u mee helpen?

Heeft u nog vragen, zoekt u computerhulp aan huis of computerhulp online? Vul onderstaand formulier in!

Ik heb hulp nodig!

Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Hoe kies ik een goed wachtwoord?

Hoe goed is uw wachtwoord? Regelmatig blijkt uit onderzoeken dat men nog steeds onveilige wachtwoorden gebruikt. Hackers verkijgen zo eenvoudig toegang tot uw e-mail, social media en andere vertrouwelijke data. Dat wilt u toch niet? Wij helpen u graag bij het kiezen...

10 dingen die u aan Google Home kunt vragen (en alles wat u wilt weten over Google Home)

Het gemak van de Google diensten in een speaker? Dat kan! Google Home is een slimme speaker, waar u tegen kunt praten. Wat kunt u allemaal vragen aan Google Home en hoe werkt het?

Nieuw BTW-tarief

U heeft er ongetwijfeld van gehoord: het hoge btw-tarief gaat van 19 naar 21 procent. Uw Computerstudent heeft echter besloten haar tarieven te handhaven en de btw-verhoging voor u te betalen. Dit betekent dat onze tarieven voor consumenten onveranderd laag blijven: €...

Ernstige kwetsbaarheid in Adobe Flash Player

Adobe heeft een update uitgebracht voor haar Flash Player. Met de Adobe Flash Player kunnen onder andere filmpjes en geluidsfragmenten op websites worden weergegeven. De uitgebrachte update is bedoeld om enkele ernstige beveiligingslekken op te lossen. Zo kunnen...

5 onmisbare apps voor het inrichten van uw huis

De herfst is zo’n heerlijk moment om uw huis onder handen te nemen. Een nieuw kleurtje op de muur, alle meubels een andere plek of eindelijk de badkamer verbouwen. U doet het met deze apps!

Veilig mobiel bankieren: hoe zit dat?

Bent u ook al aan het mobiel bankieren geslagen? Stuurt u weleens een Tikkie of betaalt u via iDeal op uw telefoon? Het werkt allemaal heel gemakkelijk en snel, maar hoe weet u zeker dat u veilig bezig bent?

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!