Spam blokkeren? Uw Computerstudent weet raad!

28 april 2016 | Uw Computerstudent Blog

Spam blokkeren? Uw Computerstudent weet raad!

door | 28 april 2016 | Uw Computerstudent Blog

spam-blokkerenSpam: ongewenste reclame via mail. Het is niet alleen vervelend, maar vormt ook een groot probleem: het vollopen van uw inbox, het vastlopen en overspoelen van e-mailsystemen op internet, en het verspreiden van virussen. Wist u dat ongeveer 80 procent van het wereldwijde e-mailverkeer spam is? Dat is nogal wat!

Spam is nog kwalijker dan ongewenste reclame of telefoontjes. Het kan bijvoorbeeld gevaarlijk zijn: van frauduleuze aanbiedingen tot kwaadaardige code, waarmee uw computer wordt aangetast.

Meest voorkomende bedreigingen

  • Trojaanse paarden. Deze bestanden worden in e-mailbijlagen verstopt en zorgen ervoor dat bij het openen kwaadaardige code wordt geïnstalleerd, meestal spyware of virussen die bestemd zijn om gegevens op uw pc te stelen of te beschadigen. Het heet een Trojaans paard omdat het van buiten net ‘veilig’ lijkt – net als het Paard van Troje (Wikipedia).
  • Zombies. Dit type malware wordt ook in een e-mailbijlage verzonden, maar verandert uw computer in een server waarmee spam naar andere pc’s kan worden verzonden. Zo wordt u zelf dus ook een beetje een spammer! Erg vervelend.
  • Phishing (‘Vissen’). Phishers verzenden e-mails die lijken op berichten van legitieme instellingen zoals banken of andere ondernemingen waar u mogelijk daadwerkelijk zaken mee doet. In de frauduleuze phishing-e-mail wordt u gevraagd om naar een nepwebsite te gaan om uw creditcardnummer, pincode of of te bevestigen. Dit kan overigens ook per telefoon gebeuren. Onthoud dat echte bedrijven u nooit via e-mail of telefoon dergelijke verzoeken zullen doen. Zie ook ‘Veilig online bankieren’ door Uw Computerstudent aan huis.
  • Ouderwetse oplichting. U hebt geen loterij in Turkije gewonnen en u bent niet door de verbannen echtgenote van een overleden president geselecteerd om 10 miljoen dollar in ontvangst te nemen in ruil voor het gebruik van uw bankrekeningnummer. Als een aanbieding te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo.
  • Ongepaste inhoud. Veel spamaanbiedingen hebben betrekking op seksuele hulpmiddelen of verzoeken. Dergelijke berichten zijn voor u misschien duidelijk nep, maar zijn niet geschikt voor kinderogen.

De spamlijst

Zorg ervoor dat uw e-mailadres niet in spamlijsten wordt opgenomen door het spaarzaam te gebruiken. Vermeld uw e-mailadres niet een forum openbaar op internet. Ook ‘voorbeeld apenstaartje gmail punt com’ wordt door hackers gevonden.

Maak een e-mailadres aan dat u alleen voor online winkelen gebruikt en een ander e-mailadres voor correspondentie. Met gratis webmailprogramma’s kunt u gemakkelijk meerdere accounts aanmaken om de hoeveelheid spam in uw belangrijkste account te beperken.

Wat u zelf kunt doen.

Er bestaat geen ‘e-mail me niet’-register. U zult dus zelf maatregelen moeten nemen tegen spam. Gelukkig bestaan daar goede hulpmiddelen voor. De meeste e-mailprogramma’s bevatten spamfilters waarmee spam wordt gedetecteerd en geblokkeerd. Veel internetserviceproviders filteren spam zodat deze nooit uw computer bereikt. Voor grondige bescherming tegen spam kunt u eigen beveiligingssoftware installeren om spam te controleren, te detecteren en te blokkeren, en om virussen en spyware te verwijderen die mogelijk al op uw computer voorkomen.

Wat een Computerstudent aan Huis voor u kan doen.

Onze computerstudent kan u adviseren bij het kiezen van beveiligingssoftware, bij het aanmaken van een extra e-mailadres of gewoon eens met u meedenken: hoe voorkomt u spam? Wij gaan graag met u in gesprek, en samen op zoek naar de beste oplossing. Mogen we bij u langskomen?

Ervaren Computerstudent aan huis

Uw Computerstudent biedt Computerhulp en Computerles aan Huis. Onze student komt bij u aan huis. Zie ook onze eerlijke tarieven of maak direct een afspraak.

Afspraak maken

Slimme computerhulp

Heeft u een vraag of probleem? Onze studenten zijn er voor u!

Wij bieden online computerhulp, en computerhulp aan huis. Onze studenten weten voor elk probleem een goede oplossing!

Onze tarieven zijn eerlijk en voordelig: voor € 8,00 per kwartier (of € 9,00 voor niet-leden) heeft u een student aan huis. Of kies voor telefonische hulp: al voor € 0,75 per minuut! Leden profiteren altijd van extra voordeel.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Toffe apps om dit weekend uit te proberen!

Toffe apps om dit weekend eens uit te proberen! Bent u ook zo benieuwd welke apps onze student dit keer verzameld heeft?

Internetbankieren en IBAN

Mogelijk heeft u het al eens gelezen, mogelijk nog niet. Maar er gaat iets veranderen. Binnenkort moet u uw IBAN gebruiken in plaats van uw rekeningnummer. Wat is IBAN en hoe werkt u ermee? Ik zal het kort uitleggen. IBAN is een Europees rekeningnummer, en gaat...

Is Linux iets voor mij?

U heeft er misschien wel eens van gehoord: Linux. Maar… wat is dat “Linux” nou precies, en wat kunt u ermee? Dat leggen we u graag uit! Ooit begonnen computers met besturingssystemen die op floppies pasten. Dat waren de zogenaamde Disk Operating Systems...

WhatsApp fraude: hoe werkt het eigenlijk?

Het is de afgelopen tijd meerdere keren in het nieuws geweest: WhatsApp fraudeurs troggelen mensen duizenden euro’s af. Maar hoe werkt dit dan? En bent u wel veilig?

Telefonische scam Windows

Oplichters die zeggen van Windows Customer Care zijn benaderen mensen telefonisch en proberen malafide software op computers te installeren. "Er staat een Trojan op uw pc." Een van de beoogde slachtoffers is Pauline Rote (46). Ze werd opgebeld door een man met een...

7 apps die het huishouden een stuk gemakkelijker maken

Het huishouden. We kunnen er niet omheen, het moet gewoon gebeuren. Maak het een stuk leuker met deze handige apps!