Corona: we kunnen u veilig helpen, aan huis en online.
100% virusvrij-garantie via Hulp op Afstand. Heel eenvoudig, 100% veilig. Probeer het ook:
Afspraak maken

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug!

door | 5 november 2019 | Uw Computerstudent Blog

Bent u gebeld door een buitenlands nummer dat u niet kent? Bel dan niet terug! Momenteel worden er veel mensen gebeld door een onbekend nummer uit het buitenland. Vaak gaat de telefoon maar één keer over of er wordt gelijk opgehangen als u opneemt. Wat is dit en hoe voorkomt u deze nieuwe manier van oplichting?

Deze vorm van oplichting heet wangiri. Wangiri is een Japanse term en betekent ‘één keer over laten gaan en ophangen’. En dat is precies wat de oplichters doen. Ze bellen uw mobiele telefoon en laten hem één keer overgaan. De oplichters hopen dat u het nummer terug belt. En dat is precies wat u niet moet doen!

Als u terugbelt lijkt het alsof er niemand opneemt, maar niets is minder waar. Zodra u belt nemen de oplichters gelijk op, echter krijgt u een bandje te horen met een kiestoon. Hierdoor lijkt het net alsof er niet opgenomen is. U belt zonder dat u het weet naar een peperduur servicenummer en hoe langer u aan de lijn blijft, hoe duurder het wordt voor u. De kosten lopen snel op en aan het einde van de maand krijgt u een hoge telefoonrekening van soms wel honderden euro’s. 

Hoe voorkomt u wangiri fraude?

Het klinkt misschien simpel, maar de makkelijkste oplossing is geen onbekende buitenlandse nummers terugbellen. Ook kunt u het buitenlandse nummer blokkeren. Op die manier voorkomt u dat u toch per ongeluk terug belt.

Zo blokkeert u een nummer op uw iPhone:

  • Open de ‘telefoon’ app (waarmee u belt).
  • Druk op het tabblad ‘recent’.
  • Zoek het nummer dat u wilt blokkeren.
  • Druk op ‘i’ naast het nummer.
  • Scroll omlaag en druk op ‘blokkeer deze beller’.

Zo blokkeert u een nummer op uw Android telefoon:

  • Open de ‘telefoon’ app (wameer u belt).
  • Druk op het nummer dat u wilt blokkeren.
  • Druk rechtsboven op de drie puntjes.
  • Druk op ‘nummer/contact blokkeren’.

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft één van de medewerkers van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen. Loopt u vast of wilt u hulp met het beveiligen van uw smartphone? Dat kan: boek nu een student. Hij of zij fietst dan bij u langs om u te helpen met uw back-ups. Of met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

Meer leuke blogs

Leuk artikel? Deel het!

Deel het met uw vrienden op Facebook of Twitter! Wij doen ontzettend ons best om leuke blogs te schrijven. We vinden het daarom leuk om te zien als u onze blogs op Facebook deelt. Zo bereiken we nog meer lezers, die iets van onze blog kunnen leren. Bedankt!