Pas op voor Marktplaats oplichters!

29 mei 2019 | Uw Computerstudent Blog

Pas op voor Marktplaats oplichters!

by | 29 mei 2019 | Uw Computerstudent Blog

Verkoopt u wel eens via Marktplaats? Let op! Oplichters zijn momenteel erg actief op Marktplaats. Normaliter zou u niet zomaar uw bankgegevens afstaan aan een onbekende. Maar via slimme trucjes proberen deze oplichters toch aan uw bankgegevens te komen.

Hoe werkt deze oplichting via Marktplaats?

U biedt iets te koop aan via Marktplaats en er reageert iemand omdat hij/zij interesse heeft. Tot zover is er niets geks. De koper wilt het product gelijk kopen, zonder te onderhandelen en er lijkt een tijdsdruk op te zitten voor de klant.

De koper vertelt dat hij bang is voor oplichting en stuur u via WhatsApp een foto van zijn ID-bewijs en zijn bankpas. Hij vraagt u hetzelfde te doen zodat u allebei weet met wie u te maken heeft.

De koper zegt dan dat hij een zakelijke/speciale rekening heeft waarbij het nodig is dat u zijn betaling bevestigt. Dit is een nieuwe functie en hij helpt u hier wel even bij. (let op: dit is niet waar!) U moet even uw computer aanzetten en inloggen op uw internetbankieren.

Op dit moment probeert de koper achter de bevestigingscode te komen die uw e-dentifier aangeeft. Dit lijkt niet fraudegevoelig, want de koper kan immers niets met alleen die code. Echter heeft hij al uw ID en uw bankgegevens en met deze drie dingen kan hij de mobiel bankieren-app op zijn telefoon koppelen aan uw bankrekening. De oplichter zet zo een betaling klaar vanaf uw rekening.

De koper vraagt u nogmaals het bedrag te bevestigen, zonder dat u het doorheeft doorloopt u hiermee de normale betaalprocedure en u verliest zo een bedrag aan de oplichter.

Slimme tips tegen (Marktplaats) oplichting

  • Geef nooit uw internetbankieren codes aan anderen
  • Stuur nooit een kopie van uw bankpas of ID-bewijs op
  • Als iemand u onder tijdsdruk zet, beëindig het gesprek

Tot slot.

We hopen dat u dit een interessant artikel vindt. Wekelijks schrijft Angie van Uw Computerstudent een blog waarmee we u helpen nóg meer uit uw computer te halen. Dat doen we omdat we het leuk vinden om onze klanten te helpen.

Wilt u meer weten leren over slim handelen op Marktplaats en misschien gelijk uw computer en smartphone laten beveiligen? Boek dan nu een slimme student.We helpen u graag! Ook met uw e-mail, tablet of telefoon. Of met computerles aan huis. Waar mogen we u mee helpen? We horen het graag!

Groetjes,

Angie van Uw Computerstudent

Computer APK

Uw computer, tablet of laptop gekeurd op tientallen aspecten. Zo werkt u weer veilig en snel. We controleren uw backup en beschermen uw computer tegen ransomware en virussen.

We horen graag van u!

Heeft u een onderwerp waar u graag meer over zou willen lezen? Of heeft u een leuke suggestie voor onze volgende blog? Dan horen we graag van u!

Waar wilt u over lezen?

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Slimme Computerhulp: Wist u dat onze studenten u hier heel goed bij kunnen helpen?
Maak nu een afspraak voor Computerhulp aan Huis of Computerhulp op Afstand.

Meer leuke blogs, geschreven door onze studenten

Op onze blog vindt u leuke tips en handige informatie, van onze studenten.

Tijdens de afspraak geeft onze student vaak veel tips. En hij of zij vertelt hoe u iets de volgende keer handiger kunt doen. Op onze blog verzamelen we een paar van die tips.

Zo willen we u helpen om, samen met onze studenten, meer uit de online wereld te ontdekken!

Pas op! Valse e-mail in omloop van MijnOverheid.nl

De Fraudehelpdesk en de overheid waarschuwen voor een nieuwe nepmail die de ronde doet. De valse e-mail lijkt op een mailtje van MijnOverheid.nl. Oplichters proberen op deze manier uw DigiD te verkrijgen. We willen u graag waarschuwen voor deze mail omdat de oplichters hun best gedaan hebben om de mail en de website zo echt mogelijk te laten lijken…

De beste budget tablets volgens onze studenten

De beste budget tablets volgens onze studenten Een budget tablet is erg handig voor de kleine dagelijkse dingen zoals YouTube filmpjes kijken, mailen of internetten. Maar ook in de keuken kan een goede prijs-kwaliteit tablet goed helpen, om bijvoorbeeld uw favoriete...

Meekijken met uw webcam, kan dat?

Wilt u voorkomen dat hackers meekijken op uw webcam?  Uw webcam is kwetsbaar om gehackt te worden. Het is gelukkig gemakkelijk tegen te gaan. Hoe? Onze student geeft u graag wat tips!

3 handige apps voor alle hulp sinterklazen

Heeft u hulp nodig met rijmen, wilt u uw kinderen of kleinkinderen even laten bellen met Sinterklaas? Of gemakkelijk lootjes trekken? Wij hebben de juiste apps voor u!

Is internetbankieren veilig?

Is internetbankieren veilig? Internetbankieren is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en er zijn veel veiligheidsmaatregelen genomen om ervoor te zorgen dat uw gegevens en geld veilig blijven tijdens het bankieren op het internet. Toch horen we nog van veel...

Windows 10: nog heel even gratis!

Het afgelopen jaar gaf Microsoft haar klanten de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. U heeft nog tot 29 Juli de tijd om hier gebruik van te maken. Daarna kost het geld. Tijd om de beslissing te maken: gaat u upgraden? Wij helpen u graag bij deze keuze!...

Elke maand leuke tips en trucs?

Wilt u ook maandelijks onze nieuwsbrief ontvangen vol leuke aanbiedingen, tips en trucs?

Schrijf u nu in en ontvang 10% korting op uw volgende afspraak!